2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Havi kétszáz pengő fixszel…” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

“Havi kétszáz pengő fixszel…”

Szerző: / 2017. január 3. kedd / Aktuális, Háttér   

Magyar pengő, 1926-1946 (Fotó: Magyar Nemzeti Bank)“Havi kétszáz pengő fixszel, az ember könnyen viccel”. A 90 éve bevezetett új fizetőeszköz, a pengő eleinte beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 200 pengős fizetés igen jónak számított a ’20-as évek végén.

A pengő, amely II. világháborút követő hiperinfláció elképesztő mértéke miatt örökre beírta magát a történelembe, bevezetésekor éppen az I. világháború után megroppant magyar gazdaságot volt hívatott kirángatni a válságból. A Bethlen István miniszterelnök nevével fémjelzett konszolidációs évtized egyik jelentős állomása volt az elértéktelenedett korona felváltása az új pénznemmel.

Győri út 14. Köztisztviselők boltja, eladók, kassza, Budapest, 1938 (Fotó: Fortepan)A Bethlen-kormány komoly gazdasági stabilizációs programot akart végrehajtani, amelynek alapját jórészt a Népszövetségtől kapott kölcsön jelentette. A magyar gazdaság újjáépítésének, valamint a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe történő visszacsatlakozásnak azonban előfeltétele volt a stabil nemzeti valuta. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből fennmaradt korona pedig a háborút és az azt követő belpolitikai válságot követően rohamosan veszített az értékéből, így alkalmatlan volt az erős nemzeti valuta funkcióinak ellátására.

A pengővel, bár hivatalosan 1927. január első napján került bevezetésre, ténylegesen már 1926. december 26-tól fizethettek. Az új valuta bevezetését gondos előkészületek előzték meg: 1924-ben állították fel a Magyar Nemzeti Bankot, amely felügyelte az új pénz bevezetésének folyamatait. A törvényhozás által 1925-ben elfogadott XXXV. törvénycikk mondta ki hivatalosan, hogy a korona helyébe lépő új fizetési eszköz 1927-től a pengő.

A pengő aranyalapú pénz volt, átváltási kötelezettség nélkül. Kezdetben a legnagyobb címlet a 100 pengős volt, majd az 1930-as évek végétől ismét jelentkező infláció jeleként megjelentek a nagyobb címletek is.

Egy pengő 100 fillérből állt, értéke 12500 papírkoronának felelt meg. Egy kilogramm arany 3800 pengőt ért, bár a pengő aranypénz formájában soha nem került forgalomba (csak emlékérmét bocsátottak ki). Bevezetésekor a legnagyobb címlet a 100 pengős volt. Egy amerikai dollár 5.7, 1 birodalmi német márka 1.3, 1 osztrák schilling 0.8 pengőt ért.

Az új fizetőeszköz eleinte beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gazdasági konjunktúra és a stabilizáló erő egészen a nagy gazdasági világválság begyűrűzéséig kitartott. Ahogy a dalszöveg is szólt: “havi kétszáz pengő fixszel, az ember könnyen viccel”. A kétszáz pengős fizetés ugyanis igen jónak számított a húszas évek végén.

A pengő nagy népszerűségnek örvendett, ennek pedig a külcsín is oka volt. Az első pengőbankjegyek kivitelezésükben még a dollárt, képi megoldásaikban a korona osztrák hagyományait követték. A pengő arculata a harmincas években színre lépő új generációval változott meg. Horváth Endre munkái már a magyar bankjegygrafika önálló arculatát képviselték. Rajzai iskolát teremtettek, a magyar bankjegytervezés vele mutatkozott meg és bontakozott ki igazán.

A gazdasági világválság, és a nemzetközi pénzügyi válság hatására a pengő rohamosan veszíteni kezdett az értékéből. A II. világháború alatt és után tovább súlyosbodott a helyzet, és hiperinfláció alakult ki. Ez azt jelentette, hogy az árszínvonal emelkedése havi átlagban meghaladta az ötven százalékot. Az államnak nem voltak bevételei, a forgalomban lévő pénznek nem volt meg a fedezete, és működésképtelenné vált a gazdaság.

A történelem során többször volt példa hiperinflációra, először a Római Birodalomban jegyezték fel a pénzromlás e súlyos válfaját, majd az I. világháborút követően Németországban is kialakult ez az öngerjesztő jelenség.

A pengő kudarcához és romlásának mértékéhez viszont egy történelmi példa sem volt mérhető: a forint 1946. augusztus 1-jei bevezetésekor 1 forint 400 000 kvadrillió pengővel, vagy 200 millió adópengővel (amit a névérték csökkentése céljából vezettek be) volt egyenlő. Az egykor sikeres nemzeti valuta értékének devalválódását jelezte az is, hogy az 1946 júliusában forgalomban lévő bankjegyek értéke csupán 600 ezer dollárt tett ki.

Magyar 5 pengő, 1926 (Fotó: Magyar Nemzeti Bank)

A legnagyobb címletű 1 milliárd bilpengős már nem került forgalomba, 1946 (Fotó: Magyar Nemzeti Bank)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek