2017. június 24.  Szombat
Közepesen felhős 32 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 24.  Szombat   Iván
Közepesen felhős 32 °C Közepesen felhős

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

20 év Harry Potterrel

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
20 év Harry Potterrel  
A világ 20 évvel ezelőtt, június 26-án találkozhatott először a varázsló fiúk legnagyobbikával, J. K. Rowling Harry Potterével.
Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A dadogó király című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A dadogó király

Szerző: / 2017. február 8. szerda / Aktuális, Háttér   

VI. György (1895-1952) angol király (Fotó: listal.com) Hatvanöt éve, 1952. február 6-án halt meg VI. György, a nemzeti hősként tisztelt, rendkívül népszerű angol király, aki legyőzve dadogását a II. világháború alatt rádióbeszédeivel tartotta a lelket honfitársaiban.

VI. Györgyöt születésekor, 1895. december 14-én Albert névre keresztelték dédnagyanyja, Viktória királynő férje után, majd megkapta a York hercege címet is. “Bertie” – ahogy családi körben bizalmasan hívták – érzékeny gyerek volt, könnyen sírt. Edward bátyja árnyékában élt, s daliás termete ellenére sem volt népszerű. Az I. világháború idején a haditengerészetnél, majd a légierőnél szolgált. A háború után dadogása miatt kínkeservesen teljesítette közéleti kötelezettségeit, szénbányákat, gyárakat, vasúti üzemeket látogatott, ezért a közbeszéd csak “ipari hercegként” emlegette.

A kor szokásai és rangja ellenére szabad kezet kapott szerelemben, így feleségül vehette Lady Elizabeth Bowes-Lyont, I. Róbert skót király leszármazottját, aki arisztokrata származása ellenére a brit jog szerint közrendűnek számított. 1923. április 26-án kötött házasságukból két lányuk született, Erzsébet és Margit. Erzsébet már tudatosan készült az uralkodásra. Alkotmányos jogot és történelmet tanult, elsajátította a francia nyelvet, vallásra a canterburyi érsek oktatta, jártasságra tett szert a művészetekben és a zenében, kiválóan lovagolt és úszott.

Beszédhibája miatt Albert rettegett a nyilvános szereplésektől. A legnagyobb megrázkódtatás ilyen téren 1925. október 31-én érte, amikor a Wembley arénában a Birodalmi Kiállítás záróbeszédét kellett a BBC mikrofonjába elmondania. A megalázó kudarc hatására egy ausztrál születésű beszédterapeuta, Lionel Logue segítségével gyakorolni kezdett, és kemény munkával sikerült úrrá lennie az életét megkeserítő fogyatékosságán.

VI. György angol király és Winston Churchill miniszterelnök, 1942 (Fotó: listal.com)

Amikor 1936. január 20-án meghalt V. György király, a trón Edwardra szállt. Az öreg királynak komoly fenntartásai voltak elsőszülöttével kapcsolatban, és halála előtt így nyilatkozott: “Remélem Edward soha nem nősül meg, és semmi nem állhat Bertie és a trón közé”. Alig egy év múlva, 1936. december 11-én Edward lemondott  a trónról, hogy Wallis Simpsont, a kétszeresen elvált, amerikai társasági hölgyet feleségül vehesse, így Albertre szálltak a királyi kötelességek.

1937. május 12-én koronázták meg, s a VI. György nevet vette fel. Királyságának korai szakaszát beárnyékolta a közelgő világháború. Amikor 1939 szeptemberében országa háborúba szállt a náci Németország ellen, az ismétlődő német bombázások ellenére a Buckingham Palotában maradt feleségével, és sorra látogatta a harcoló katonákat. Ekkor már Winston Churchill volt a miniszterelnöke, akit kezdetben egyáltalán nem kedvelt, de hamarosan szoros barátság alakult ki közöttük.

VI. György erős dohányos volt, amit a háború feszültsége, a dadogással való folytonos küzdelem csak erősített. 1951-ben rákkal megműtötték, tüdejének bal felét el kellett távolítani. 1952. január 31-én még búcsút intett a repülőtéren Ausztráliába utazó lányának, Erzsébetnek, majd pár nap múlva holtan találták ágyában. Alakját milliók számára tette emberközelivé a 2011-ben nagy sikerrel vetített, négyszeres Oscar-díjas film, A király beszéde Colin Firth főszereplésével.

VI. György (1895-1952) angol király (Fotó: listal.com)

VI. György angol király és családja, Erzsébet királyné, Erzsébet és Margit (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek