2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A fodrászat úttörője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A fodrászat úttörője

Szerző: / 2017. május 12. péntek / Aktuális, Háttér   

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester (Fotó: listal.com) “Csak megmosom a hajam, és már indulok is” – a legtöbb nőnek ez a mondat cseng a fülében Vidal Sassoon neve hallatán. A fodrászat úttörője 5 éve hunyt el.

Zsidó családba született Londonban, 1928. január 17-én, apja Görögországot, anyja Ukrajnát elhagyva telepedett le a brit fővárosban. Egyetemre már New Yorkba járt, végül mégis a fodrászat mellett kötött ki. A ​hatvanas években az egész világ Londonban kereste a választ arra a kérdésre, mi az igazi stílus. Vidal Sassoon egy csapásra vált híressé a hatvanas évek elején, amikor minden hagyományt felrúgva a Bauhauson és geometriai formákon alapuló hajvágást alkalmazva rövidítette meg a hölgyek hajkoronáját.

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester és Mia Farrow színésznő (Fotó: listal.com)

Az egyenes formák ellenére természetes frizurák nagy előnye a könnyű formázhatóság volt, a megújult rövid haj, majd a bubifrizura hatalmas siker lett. Önéletrajzában így emlékezik vissza erre az időszakra:

“Volt idő a hatvanas-hetvenes években, amikor a sajtó a szó szoros értelmében tábort vert Bond Street-i szalonom előtt, buzgón kattogtatva az ajtón kilépő új frizurákat, még a legújabb hajviselettel pompázó személyzetet is lefényképezték.”

Ha hajvágásról volt szó, az egyetlen hely, ami szóba jöhetett, Vidal Sassoon szalonja lett. Modellek, színésznők, boltoslányok özönlöttek a Bond Streetre a Sassoon védjegyévé vált rövid, szexi, geometrikus, frizurákért. Vidal ollója felszabadította a nőket, és ők nem tudtak betelni vele: tiszta vonalak, mértani szögek, az arccsontokat kiemelő, szabadon libbenő haj. Sassoon “áldozatai” között sikeres, világhírű nők szerepeltek. Ő alkotta meg Mary Quant, a miniszoknya divattervezője, Grace Coddington, a Vogue szerkesztője, Twiggy csontsovány modell, Rita Hayworth színésznő, és a tökéletes alkatú Jean Shrimpton szupermodell, Christine Keeler modell, a hatvanas évek egyik szexszimbólumának számító Nancy Kwan színésznő és a derékig érő hajától egy merész vágással megszabaduló Mia Farrow színésznő frizuráját.

A modern fodrászat mesterének kikiáltott Sassoon nem csak a vágásban hozott újat: ő volt az, aki a hajápolási termékek piacát milliárdos iparággá fejlesztette.

A nyolcvanas évek elején végleg az Egyesült Államokba költözött, a Sassoon márkanévvel fémjelzett hajápolási termékek jogainak nagy részét végül a ProcterGamble multinacionális vállalatnak adta el. A Sassoon-frizurás sztárok révén csillaga folyamatosan magasan ragyogott, a neve alatt futó fodrászstúdiók San Franciscótól Berlinig közel 30 helyen várták a Sassoon filozófiára áttérni vágyókat. A szalonokban dolgozó fodrászok a mester nevét viselő akadémián tanulhatták meg a trükköket és fortélyokat, de mindenek előtt hitvallását kell magukévá tenniük: “az egyszerűség a szépség alapja”.

Az ezredfordulót követően azonban a hírek szerint összerúgta a patkót a Procterrel, amiért a mamutvállalat egy másik hajápolási termékcsaládot tolt előtérbe az ő termékei helyett, s pletykák szerint szalonjait is eladta.

A kalandos életű fodrász, aki az izraeli Palmach-különítményekben is harcolt, 1966-ban nősült meg, az 1980-ig tartó házasságból három gyerek született, egy fiút pedig örökbe fogadtak. 2002-ben súlyos csapást kellett átvészelnie, kábítószer-túladagolásban meghalt lánya. A zsidó gyökereit ápoló Sassoon 1982-ben a jeruzsálemi Héber Egyetemen megalapította a Vidal Sassoon Antiszemitizmuskutató Központot. A fodrászszakma egyik legmeghatározóbb alakja, Vidal Sassoon 84 éves korában, 2012. május 9-én halt meg.

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester és Mary Quant divattervező (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek