2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A fodrászat úttörője című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A fodrászat úttörője

Szerző: / 2017. május 12. péntek / Aktuális, Háttér   

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester (Fotó: listal.com) “Csak megmosom a hajam, és már indulok is” – a legtöbb nőnek ez a mondat cseng a fülében Vidal Sassoon neve hallatán. A fodrászat úttörője 5 éve hunyt el.

Zsidó családba született Londonban, 1928. január 17-én, apja Görögországot, anyja Ukrajnát elhagyva telepedett le a brit fővárosban. Egyetemre már New Yorkba járt, végül mégis a fodrászat mellett kötött ki. A ​hatvanas években az egész világ Londonban kereste a választ arra a kérdésre, mi az igazi stílus. Vidal Sassoon egy csapásra vált híressé a hatvanas évek elején, amikor minden hagyományt felrúgva a Bauhauson és geometriai formákon alapuló hajvágást alkalmazva rövidítette meg a hölgyek hajkoronáját.

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester és Mia Farrow színésznő (Fotó: listal.com)

Az egyenes formák ellenére természetes frizurák nagy előnye a könnyű formázhatóság volt, a megújult rövid haj, majd a bubifrizura hatalmas siker lett. Önéletrajzában így emlékezik vissza erre az időszakra:

“Volt idő a hatvanas-hetvenes években, amikor a sajtó a szó szoros értelmében tábort vert Bond Street-i szalonom előtt, buzgón kattogtatva az ajtón kilépő új frizurákat, még a legújabb hajviselettel pompázó személyzetet is lefényképezték.”

Ha hajvágásról volt szó, az egyetlen hely, ami szóba jöhetett, Vidal Sassoon szalonja lett. Modellek, színésznők, boltoslányok özönlöttek a Bond Streetre a Sassoon védjegyévé vált rövid, szexi, geometrikus, frizurákért. Vidal ollója felszabadította a nőket, és ők nem tudtak betelni vele: tiszta vonalak, mértani szögek, az arccsontokat kiemelő, szabadon libbenő haj. Sassoon “áldozatai” között sikeres, világhírű nők szerepeltek. Ő alkotta meg Mary Quant, a miniszoknya divattervezője, Grace Coddington, a Vogue szerkesztője, Twiggy csontsovány modell, Rita Hayworth színésznő, és a tökéletes alkatú Jean Shrimpton szupermodell, Christine Keeler modell, a hatvanas évek egyik szexszimbólumának számító Nancy Kwan színésznő és a derékig érő hajától egy merész vágással megszabaduló Mia Farrow színésznő frizuráját.

A modern fodrászat mesterének kikiáltott Sassoon nem csak a vágásban hozott újat: ő volt az, aki a hajápolási termékek piacát milliárdos iparággá fejlesztette.

A nyolcvanas évek elején végleg az Egyesült Államokba költözött, a Sassoon márkanévvel fémjelzett hajápolási termékek jogainak nagy részét végül a ProcterGamble multinacionális vállalatnak adta el. A Sassoon-frizurás sztárok révén csillaga folyamatosan magasan ragyogott, a neve alatt futó fodrászstúdiók San Franciscótól Berlinig közel 30 helyen várták a Sassoon filozófiára áttérni vágyókat. A szalonokban dolgozó fodrászok a mester nevét viselő akadémián tanulhatták meg a trükköket és fortélyokat, de mindenek előtt hitvallását kell magukévá tenniük: “az egyszerűség a szépség alapja”.

Az ezredfordulót követően azonban a hírek szerint összerúgta a patkót a Procterrel, amiért a mamutvállalat egy másik hajápolási termékcsaládot tolt előtérbe az ő termékei helyett, s pletykák szerint szalonjait is eladta.

A kalandos életű fodrász, aki az izraeli Palmach-különítményekben is harcolt, 1966-ban nősült meg, az 1980-ig tartó házasságból három gyerek született, egy fiút pedig örökbe fogadtak. 2002-ben súlyos csapást kellett átvészelnie, kábítószer-túladagolásban meghalt lánya. A zsidó gyökereit ápoló Sassoon 1982-ben a jeruzsálemi Héber Egyetemen megalapította a Vidal Sassoon Antiszemitizmuskutató Központot. A fodrászszakma egyik legmeghatározóbb alakja, Vidal Sassoon 84 éves korában, 2012. május 9-én halt meg.

Vidal Sassoon (1928-2012) fodrászmester és Mary Quant divattervező (Fotó: listal.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek