2017. január 23.  Hétfő
Hódara -6 °C Hódara
Rovatok
2017. január 23.  Hétfő   Rajmund, Zelma
Hódara -6 °C Hódara
Kölcsey Ferenc emlékezete (Fotó: Vasárnapi Ujság 1890. 37. évf. / OSZK)

“Magyar nép zivataros századaiból”

A.A. Milne és fia, Christopher Robin Milne Micimackóval (Fotó: babelio.com)

A. A. Milne, a Micimackó írója

Majdnem 20, Bárka, Szkéné (Fotó: Schiller Kata)

“Ez lesz-e lakóhelyünk?”

Mikszáth Kálmán (1847-1910) író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő porték (Fotó: PIM, Cultura.hu)

Mikszáth Kálmán társaságában

“Magyar nép zivataros századaiból”  
"Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk..." A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben.
A. A. Milne, a Micimackó írója  
"Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell." Százharmincöt éve, 1882. január 18-án született Londonban Micimackó "szülőatyja", A. A. (Alan Alexander) Milne.
“Ez lesz-e lakóhelyünk?”  
A Majdnem 20 mélyebb hatását akkor érezteti, mikor könnyeinket törölgetve elhagyjuk a nézőteret és marad időnk elgondolkodni. Nehéz kérdéseken: vajon mikor döngessük a falakat, mikor rázzuk az öklünket?
Mikszáth Kálmán társaságában  
170 éve, 1847. január 16-án született a Nógrád megyei Szklabonyán Mikszáth Kálmán író, újságíró, akadémikus, a magyar kritikai realista próza nagymestere, aki vallotta: “Elbeszélni nem a regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A Magyar Jazz Napja 2014 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A Magyar Jazz Napja 2014

Szerző: / 2014. július 20. vasárnap / Aktuális, Programok   

VeszprémfestMások mellett Kőszegi Imre, Patches Stewart, a Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornéllal és a világhírű Tony Lakatossal és Horváth Charlie jazz formációja is bemutatkozik a VeszprémFest keretében a Magyar Jazz Napján.

A 11. VeszprémFest – záróakkord gyanánt – a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi a 2014-es Magyar Jazz Napját.

A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben hívta életre a Magyar Jazz Napját, melynek első alkalommal a Sziget Fesztivál adott helyet. Az eseményen e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek.

Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt. 2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert, 2012-ben és 2013-ban a Budavári Borfesztivál volt a helyszín. Idén pedig a vidéki közönséghez is közelebb lépve a VeszprémFest fogadja be a rangos eseményt. A Magyar Jazz Napja keretében olyan neves világsztárok léptek magyar zenekarokkal színpadra, mint George Duke, Dennis Chambers, Dean Brow, Gary Willis, Tommy Campbell és Billy Cobham.

A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult, a magyar jazzművészet egésze érdekében munkálkodik.
A VeszprémFest a jelentős nemzetközi jazz-előadók tekintetében a legerősebb vidéki fesztiválként határozza meg magát: Al Di Meola, Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, vagy Diana Krall személyében a nemzetközi jazz első vonala lépett színpadra az elmúlt évtized során Veszprémben.

Ez évtől a VeszprémFest hagyományteremtő jelleggel ünneplik a Magyar Jazz Napját, azzal a céllal, hogy a Magyar Jazz Napja a fesztivál egyfajta értékteremtő és értéknyújtó türköt tartson mindenki elé. Az idei év vezér-motívuma a külföldön élő, nemzetközileg jegyzett szólisták „hazahozása”, megteremtve az együtt muzsikálás lehetőségét a hazai jazz szereplői számára, nemzetközi szólistákkal.

Kőszegi Imre, Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb alakja 2014-ben ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalommal új formációt alapított Kőszegi Imre New5 néven, melynek zenei vezetője az elmúlt három évtized egyik meghatározó magyar jazzmuzsikusa, Vasvári Pál.
A Kőszegi Imre New5 egy saját zenei programmal és hangzással létrehozott produkció, melyben napjaink improvizatív jazz-zenéje kerül előtérbe. Természetesen meghatározó szerep jut a dobnak, a különleges ritmusoknak, felölelve Kőszegi Imre több mint 50 éves munkásságának lényeges elemeit. A különleges hangszer-összeállítású formáció részére Vasvári Pál állította össze a modern hangszereléseket saját, illetve Kőszegi Imre kompozícióiból.

A Charlie Jazz produkció 2001 februárjában született egy koncertfelvétellel, mely dupla koncertlemezen jelent meg. A cd hamarosan aranylemez lett, 19 szám hallható rajta. A VeszprémFesten a Magyar Jazz napján adott koncertjük műsorában többek között ennek zenei anyagából is játszanak majd. Az együttes tagjai több, mint 20 éve zenélnek együtt, erre a koncertre két rézfúvóssal egészül ki a zenekar, az utolsó számban pedig a MAO fúvós szekciója is közreműködik.

Program

2014. július 20. 18.00  Pátkai Rozina Sextet
Pátkai Rozina – ének, Pecze Balázs – trombita,Tóth Mátyás – gitár, Soós Márton – nagybőgő, Juhász Márton – dob, Dés András – ütőhangszerek

2014. július 20. 18.45: Kőszegi Imre 70‘ (New5) – vendég: Patches Stewart (trombita), Csepregi Gyula (saxofon)
Kőszegi Imre – Horányi Sándor – Vasvári Pál – Szaniszló Richard

2014. július 20. 19.45: Borlai Gergő – Kaltenecker Zsolt – vendég: Gary Willis (bass)

2014. július 20. 21.00: Modern Art Orchestra – Fekete-Kovács Kornél – vendég: Tony Lakatos (sax), David Liebman (sax), és Adam Nussbaum (dob)

2014. július 20. 22. 00: Charlie Jazz
Horváth Charlie – László Attila – Lattmann Béla – Halász János – Borlai Gergő – Csiszár Péter
 vendég: Hámori János, Schreck Ferenc

A Magyar Jazz Napja keretében a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán mutatkozik be.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek