2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A Magyar Jazz Napja 2014 című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A Magyar Jazz Napja 2014

Szerző: / 2014. július 20. vasárnap / Aktuális, Programok   

VeszprémfestMások mellett Kőszegi Imre, Patches Stewart, a Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornéllal és a világhírű Tony Lakatossal és Horváth Charlie jazz formációja is bemutatkozik a VeszprémFest keretében a Magyar Jazz Napján.

A 11. VeszprémFest – záróakkord gyanánt – a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezi a 2014-es Magyar Jazz Napját.

A Magyar Jazz Szövetség 2009-ben hívta életre a Magyar Jazz Napját, melynek első alkalommal a Sziget Fesztivál adott helyet. Az eseményen e műfaj legjelesebb sztárjai közül mintegy nyolcvanan léptek színpadra. A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy hagyományt teremtve, 2010-ben, a Fesztivál nulladik napján külön színpadot szentelnek a műfajnak, ahol a hazai jazz nagyágyúinak zenekaraiban világsztárok is közreműködtek.

Ez a rendkívüli alkalom minden túlzás nélkül jazztörténeti esemény volt. 2011-ben a Magyar Jazz Napja a Szeptember Feszt-en aratott átütő sikert, 2012-ben és 2013-ban a Budavári Borfesztivál volt a helyszín. Idén pedig a vidéki közönséghez is közelebb lépve a VeszprémFest fogadja be a rangos eseményt. A Magyar Jazz Napja keretében olyan neves világsztárok léptek magyar zenekarokkal színpadra, mint George Duke, Dennis Chambers, Dean Brow, Gary Willis, Tommy Campbell és Billy Cobham.

A Magyar Jazz Szövetség, amely 1990-ben alakult, a magyar jazzművészet egésze érdekében munkálkodik.
A VeszprémFest a jelentős nemzetközi jazz-előadók tekintetében a legerősebb vidéki fesztiválként határozza meg magát: Al Di Meola, Wayne Shorter, Joe Zawinul, Chick Corea, Herbie Hancock, George Benson, vagy Diana Krall személyében a nemzetközi jazz első vonala lépett színpadra az elmúlt évtized során Veszprémben.

Ez évtől a VeszprémFest hagyományteremtő jelleggel ünneplik a Magyar Jazz Napját, azzal a céllal, hogy a Magyar Jazz Napja a fesztivál egyfajta értékteremtő és értéknyújtó türköt tartson mindenki elé. Az idei év vezér-motívuma a külföldön élő, nemzetközileg jegyzett szólisták „hazahozása”, megteremtve az együtt muzsikálás lehetőségét a hazai jazz szereplői számára, nemzetközi szólistákkal.

Kőszegi Imre, Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb alakja 2014-ben ünnepli 70. születésnapját. Ebből az alkalommal új formációt alapított Kőszegi Imre New5 néven, melynek zenei vezetője az elmúlt három évtized egyik meghatározó magyar jazzmuzsikusa, Vasvári Pál.
A Kőszegi Imre New5 egy saját zenei programmal és hangzással létrehozott produkció, melyben napjaink improvizatív jazz-zenéje kerül előtérbe. Természetesen meghatározó szerep jut a dobnak, a különleges ritmusoknak, felölelve Kőszegi Imre több mint 50 éves munkásságának lényeges elemeit. A különleges hangszer-összeállítású formáció részére Vasvári Pál állította össze a modern hangszereléseket saját, illetve Kőszegi Imre kompozícióiból.

A Charlie Jazz produkció 2001 februárjában született egy koncertfelvétellel, mely dupla koncertlemezen jelent meg. A cd hamarosan aranylemez lett, 19 szám hallható rajta. A VeszprémFesten a Magyar Jazz napján adott koncertjük műsorában többek között ennek zenei anyagából is játszanak majd. Az együttes tagjai több, mint 20 éve zenélnek együtt, erre a koncertre két rézfúvóssal egészül ki a zenekar, az utolsó számban pedig a MAO fúvós szekciója is közreműködik.

Program

2014. július 20. 18.00  Pátkai Rozina Sextet
Pátkai Rozina – ének, Pecze Balázs – trombita,Tóth Mátyás – gitár, Soós Márton – nagybőgő, Juhász Márton – dob, Dés András – ütőhangszerek

2014. július 20. 18.45: Kőszegi Imre 70‘ (New5) – vendég: Patches Stewart (trombita), Csepregi Gyula (saxofon)
Kőszegi Imre – Horányi Sándor – Vasvári Pál – Szaniszló Richard

2014. július 20. 19.45: Borlai Gergő – Kaltenecker Zsolt – vendég: Gary Willis (bass)

2014. július 20. 21.00: Modern Art Orchestra – Fekete-Kovács Kornél – vendég: Tony Lakatos (sax), David Liebman (sax), és Adam Nussbaum (dob)

2014. július 20. 22. 00: Charlie Jazz
Horváth Charlie – László Attila – Lattmann Béla – Halász János – Borlai Gergő – Csiszár Péter
 vendég: Hámori János, Schreck Ferenc

A Magyar Jazz Napja keretében a Szőke Nikoletta B Version, a Budapest Ragtime Band, a Band of Gypsys AllStar, valamint a Jász András Kulturfunk az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán mutatkozik be.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek