2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A szelfi szó a nyerő című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

A szelfi szó a nyerő

Szerző: / 2015. március 1. vasárnap / Aktuális, Hírek   

2014. szavai (Tinta Kiadó) Ismét a szelfi az év szava, a második helyezett a netadó, a bronzérmes pedig a rezsicsökkentés a TINTA Könyvkiadónál. Örök emberi érzéseket leíró és már régóta használt szavak is felkerültek a listára, igaz hátul kullognak.

Február 28-án berekesztették az év szavára a voksolást a TINTA Könyvkiadónál. 2014. év végén immár hatodik alkalommal invitálták szavazásra a nyelv iránt fogékony érdeklődőket. Kiss Gábor, a kiadó vezetője elmondta, hogy a játékos szavazás nagyon is komoly eredményt ad, hiszen a szavazatok minden történész monográfiánál pontosabban írják le napjainkat, napi hangulatunkat, örömeinket, bánatainkat, sikereinket és kudarcainkat.

A régi szavak, korábbi korokat idéznek fel: ha kimondjuk azokat a szavakat, hogy turbán, minaret, kaftán, basa rögtön az oszmán török kor képzeljük magunk elé. A békekölcsön, kitelepítés, padláslesöprés és sztahanovista szavak pedig a Rákosi-kort írják körül.

Most 1125 személy küldte be a TINTA Könyvkiadóba azt a három szót, mely szerinte a legjellemzőbb a mögöttünk hagyott 2014. évre. Ezekből a szavazatokból kerekedett ki a végeredmény.

A 2014-es év szavai

Ha a szelfi szóhoz hozzávesszük a szelfizik szót is, akkor erre a modern fényképezőgépek adta lehetőségre kétszer annyian szavaztak, mint a második helyezett internetadó szóra. Érdekes, hogy egy meg nem valósult adóforma neve, amely végül is ilyenformán halva született szó, a listán az előkelő harmadik helyre tudott felkapaszkodni. A rezsicsökkentés szó jól tartja magát, hiszen az elmúlt évben is dobogós volt. Napjaink politikájának a nyoma is ott a listán, hiszen az illiberális szó a 9., a kétharmad a 21., Ukrajna pedig a 26. helyen áll.

Az új technikák, eszközök nevei is helyet követeltek a listán, az okosóra, okostelefon a 13., 14. , az okosszemüveg pedig a 25. helyen áll. Mivel a 2014. év vége felé, amikor a legtöbben szavaztak, igen sokat foglalkozott a média az ebolával, így ennek köszönhető, hogy a betegség neve benne van az első tízben, a nyolcadik helyen.

Örök emberi érzéseket leíró és már régóta használt szavak is felkerültek a listára, igaz hátul kullognak. A remény bizony csak a 18., a szeretet pedig még hátrébb található, a 35. helyen.

A korábbi évekre jellemző szavak a következők: 2009: h1n1, influenza; 2010: vörösiszap, árvíz; 2011: végtörlesztés, devizahitel; 2012: okostelefon, QR-kód; 2013: szelfi, táblagép.

Kiss Gábor elmondta, hogy sok és sokféle vizsgálatra alkalmas a szavazás eredménye. Pl.: két évvel ezelőtt a szelfivel mint idegen szóval szinte fej-fej mellett haladtak a szavazási listán az önfotó és az önfénykép szavak. A szavak harcában két év alatt a nyelvből eltűnt az önfotó, önfénykép, a magyar nyelvben is győzedelmeskedett a világon bárhol használható szelfi szó.

A nyelv gazdaságosságra való törekvését jelzi, hogy az internetadó mellett ott a rövidebb netadó szó is. Kiss Gábor hozzátette, hogy a TINTA szótárkiadónak fontos a szavazás, a szavazáskor felbukkanó új nyelvi elemeket rögtön beépítik új szótáraikba, a régi szótárakat pedig folyamatosan kiegészítik velük. Így a szavak bekerülnek a kiadó honlapján működő népszerű online angol-magyar  szótárban, a Topszótárban is.

2014. szavai (Tinta Kiadó)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek