2017. október 21.  Szombat
Köd 9 °C Köd
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Köd 9 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Aragóniai Ferdinánd története című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Aragóniai Ferdinánd története

Szerző: / 2016. január 23. szombat / Aktuális, Háttér   

II. Ferdinánd aragóniai király (Fotó: Wikiart) Ferdinándot minden cselekedetében politikai szempontok vezették, csak hatalmának megtartása és növelése érdekelte. Ötszáz éve halt meg II. Ferdinánd aragóniai király, aki Kasztíliai Izabellával kötött házassága révén az egységes Spanyolország első uralkodója volt.

II. János navarrai és aragón király (1398–1479) fia, Aragóniai II. Ferdinánd (Fernando II de Aragón, el Católico) 1452. március 10-én született. Apjának elkeseredett polgárháború után sikerült megszereznie a szomszédos Navarrát, s 1461-ben a kilencéves Ferdinándot tette meg kijelölt utódának. Amikor betöltötte tizennegyedik életévét, társuralkodóvá emelték, 1468-ban Szicília királya lett. A következő évben feleségül vette a másik nagy spanyol királyság, Kasztília kijelölt trónörökösét, Izabellát, jóllehet ehhez a kasztíliai trónon ülő IV. Henrik, Izabella féltestvére nem járult hozzá, a pápa azonban szentesítette a házasságot. A IV. Henrik halálát követő trónviszályból Izabella került ki győztesen, s a két spanyol királyság 1479-ben perszonálunióban egyesült. Ez még nem jelentette a teljes egységet, mindkét korábbi királyság megőrizte politikai intézményrendszerét, parlamentjét és törvényeit.

Az uralkodópár hatalmának megszilárdítása érdekében támogatta a városokat, amelyek ellensúlyozták a nemesség hatalmát, s létrehozta az inkvizíciót, amelyet a mórok és a zsidók ellen használt fegyverül. Támogatták az egyház reformját, a világi klérus és a szerzetesrendek megújítását, a korona jogait azonban még a pápától sem engedték korlátozni. Ferdinánd, aki hitbuzgóságáért kiérdemelte a Katolikus melléknevet, 1503-ban elfoglalta Nápolyt, és 1504-től annak is királya lett.

Aragóniai Ferdinánd király és Kasztíliai Izabella királyné esküvői portréja (Fotó: Wikiart)

Uralkodása alatt értek véget az évszázados mór háborúk, fejeződött be a reconquista, azaz az Ibériai-félsziget visszahódítása a móroktól, az utolsó iszlám erősség, Granada 1492-ben esett el. Az ágyúk szinte még el sem hallgattak, amikor a hitbuzgó királyi pár már ki is adta rendelkezését a zsidók kiűzéséről. Ugyancsak 1492-ben indult útnak az Izabella támogatását élvező Kolumbusz Kristóf, aki felfedezte Amerikát.

Ferdinándot minden cselekedetében politikai szempontok vezették, csak hatalmának megtartása és növelése érdekelte. A hálát nem értékelte, habozás nélkül szegte meg ígéreteit, csapta be még saját híveit is. Izabella 1504-ben bekövetkezett halála után egyedül kormányzott.

1505-ben újra megnősült, de rokona, a navarrai Germana de Foix hiába szült neki 1509-ben egy fiút, az újszülött csak néhány órát élt. Ferdinánd így három életben maradt lányuk legidősebbjét, Őrült Johannát nevezte meg örökösének. Johanna I. Habsburg (Szép) Fülöphöz ment feleségül, így került Spanyolország a Habsburgok kezére. Az ő fiuk volt I. Károly spanyol király, V. Károly néven német-római császár, “akinek birodalmában soha nem nyugodott le a nap.

Kolumbusz bemutatja tervét Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának (színezett metszet, ismeretlen művész alkotása, Wikiart))