2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Az óbudai egyetem megalapítása című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Az óbudai egyetem megalapítása

Szerző: / 2015. október 7. szerda / Aktuális, Háttér   

Luxemburgi Zsigmond király (Fotó: Wikiart) Az óbudai egyetem jelentőségét mutatja, hogy mindazokkal a kiváltságokkal működhetett, amelyeket a nagy európai egyetemek élveztek. 620 éve, 1395. október 6-án engedélyezte IX. Bonifác pápa bullájában az óbudai egyetem megalapítását.

A keresztény Európában a kolostori és káptalani iskolákban folyó képzést a 11. századtól egy új oktatási forma, a városokban szerveződő egyetem megjelenése egészítette ki. A középkori egyetemek egy-egy magasabb fokú iskola köré tömörült, különböző nemzetiségű tanárok és tanulók közösségei voltak. Kiváltságaik jogi alapját csak a kor két fontos jogalkotójának, a pápának vagy a császárnak (királynak) a bullája, rendelete szentesíthette.

Albrecht Dürer: Luxemburgi Zsigmond király (Fotó: Wikiart)A legrégebbi európai egyetemet 1088-ban az itáliai Bolognában alapították, 1150 körül ezt követte a párizsi egyetem, majd más nyugat-európai egyetemek megteremtése. Az egyetemalapítási kedv Közép-Európában a prágai egyetem 1348-as létrehozásával kezdődött, majd 1364-ben Krakkóban, 1365-ben Bécsben folytatódott.

Az első magyar egyetemet 1367. szeptember 1-jén alapították, V. Orbán pápa ekkor hagyta jóvá Nagy Lajos királynak a pécsi egyetem alapításáról szóló oklevelét. Az egyetem működéséről kevés dokumentum maradt fenn, csupán annyi tudható, hogy volt bölcseleti és jogi kara, de a teológiai kar felállítását a pápa nem engedélyezte. Az ország első egyetemének működése 20-25 évi fennállás után, 1390 körül megszűnt, feltehetően azért, mert Lajos utódai alatt Pécs sokat veszített jelentőségéből.

Universitas Budensis

Az 1387-ben trónra lépett Luxemburgi Zsigmond király Budát tette meg birodalma központjának, ahol európai hírű palotaegyüttest is építtetett. A pécsi egyetem működésének kudarca után az egyetemalapításhoz is új helyet keresett, a palotájához közeli Óbudát kívánta megtenni a felsőoktatás központjának.

Zsigmond kérésére IX. Bonifác pápa 1395. október 6-án adta ki az Universitas Budensis első alapítólevelét. Az ország második egyetemének megalapítása történelmi jelentőségű volt, hiszen a korábban ismert egyetemalapítási kísérletekkel szemben Óbudán úgynevezett “studium generale”-t hoztak létre, ami a középkori értelmezés szerint teljes jogú, művészeti, orvosi, jogi és teológiai fakultással működő egyetemet jelentett. Az óbudai egyetem alapításának jelentőségét mutatja, hogy mindazokkal a kiváltságokkal működhetett, amelyeket a nagy európai egyetemek, a párizsi, a bolognai, az oxfordi és a kölni élveztek. (Arról már nincs adat, hogy mind a négy fakultáson elkezdődött volna az oktatás.) A pápai bulla a budai prépostság jövedelmeit az egyetem ellátására szánta, a pápa az intézmény kancellárjává Órévi (Szántói vagy Szántai) Lukács óbudai prépostot nevezte ki. Az egyetem vezetői azonban belekeveredhettek az 1402-ben kirobbant Zsigmond-ellenes felkelésbe, s az uralkodó – miután úrrá lett a helyzeten – már nem támogatta tovább működését, az egyetem 1403-ban bezárta kapuit.

Az óbudai egyetem címere, Ulrich Richental krónikájából, 1483 (Fotó: Wikipédia)Zsigmond a belviszályok elültével és a pápasággal való viszonya rendezését követően ismét megpróbálta a közvetlenül befolyása alatt álló magyar univerzitás újralétesítését. Kérésére 1410. augusztus 1-jén XXIII. János pápa (ellenpápa) aláírta az Óbudai Egyetem újjáalapítására vonatkozó bulláját.

Az egyetem négy klasszikus fakultással – teológia, kánon- és polgári jog, orvostudomány és szabad művészetek – működhetett, a nagy európai egyetemekkel azonos kiváltságokkal rendelkezett. Kiemelt szerepét mutatja, hogy a középkori Európa legnagyobb diplomáciai eseményén, az 1414. évi konstanzi zsinaton népes küldöttséggel, hét delegátussal képviseltette magát, bár küldötteit a német nációhoz tartozóként regisztrálták. Az egyetem azonban ezúttal sem volt életképes, 1418 táján megszűnt.

2010-től Óbudai Egyetem néven ismét működik egyetem a fővárosban, ez azonban nem jogutódja a Zsigmond király által alapítottnak. A jelenlegi Óbudai Egyetem elődje a 2000-ben három főiskola (Bánki Donát Műszaki Főiskola, Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, Könnyűipari Műszaki Főiskola) összevonásával létrejött Budapesti Műszaki Főiskola volt. Az Országgyűlés határozata alapján 2010. január 1-jétől Óbudai Egyetem néven működő intézmény az 1879-ben alapított Magyar Királyi Állami Felső Ipariskola jogutódjának, valamint az 1410. augusztus 1-jén újjáalapított Óbudai Egyetem szellemi örökösének tekinti magát.

Buda, Hartmann Schedel nürnbergi krónikájában, 1493 (Fotó: MEK.OSZK)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek