2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Bach 24 órán át című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Bach 24 órán át

Szerző: / 2015. március 19. csütörtök / Aktuális, Programok   

Johann Sebastian Bach Március 21-én lesz 330 éve, hogy megszületett Johann Sebastian Bach. A Müpa ebből az alkalomból 24 órás „Bach-ügyeletet” tart.

Fassang László, a Müpa orgonakoncertjeinek szerkesztője ünnepi virrasztást, 24 órán át tartó orgonamaratont szervezett Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulójára.

Március 20-án, pénteken este 10 órától 21-én este 10 óráig 14 koncerten elhangzik a barokk zeneszerző valamennyi szóló orgonára írt műve. Nem is akármilyen módon: a nyitókoncertet éjféltől reggelig egybefüggő éjszakai műsor követi. Gyertyák helyett fényfestés lesz, a színpadon pedig mozgatható babzsákok, hogy az orgonamuzsika a legkötetlenebb módon nyújtson élményt. Lehet majd relaxálni az üvegtermi Bach Caféban is, ahol háttérzeneként Bach-feldolgozások szólnak.

Szombaton napközben a koncertek mellett az Előcsarnokban ingyenes programok is várják az orgonarajongókat: az AerisOrgona nyitott műhelyében orgonasíp készíthető, és a hangszer építésének titkaiba is be lehet pillantani.

10 és 16 óra között zeneakadémista hallgatóktól, vagy magától Fassang Lászlótól vehetnek orgonaleckét az Előcsarnokban elhelyezett orgonapozitívon (mini orgonán) a rendezvényre látogatók.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek