2017. május 27.  Szombat
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 27.  Szombat   Hella
Közepesen felhős 24 °C Közepesen felhős

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt a Kis nagy ember írója című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt a Kis nagy ember írója

Szerző: / 2014. július 24. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Thomas Berger (Fotó: Biblio.com)Nyolcvankilenc éves korában meghalt Thomas Berger, a Kis nagy ember című regény írója.

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott – közölte Cristina Concepcion, az író ügynöke.

Thomas Berger az utolsók egyike volt abból az amerikai írónemzedékből, amelynek tagjai szolgáltak a második világháborúban. Több mint húsz könyvet írt, köztük a Kis nagy embert és a The Feud című regényt. Utóbbit 1984-ben Pulitzer-díjra javasolta a díjat odaítélő zsűri, ám az igazgatótanács felülbírálta döntésüket, és William Kennedy Ironweed című művének ítélték oda a díjat.

Bergernek a legnagyobb sikert harmadik műve, az 1964-ben kiadott Kis nagy ember című regény jelentette. Főhőse, a 111 éves Jack Crabb fanyar történeteit meséli el életére visszaemlékezve, azt állítja, hogy gyermekkorában indiánok elrabolták őt, és később hol velük, hol ellenük harcolt. A regényből 1970-ben film készült Dustin Hoffman főszereplésével.

A Dial Press könyvkiadó idén, a regény megjelenésének 50. évfordulóján ismét kiadja a művet.

Az író 1999-ben megírta regénye folytatását Kis nagy ember visszatér címmel.

Thomas Berger soha nem volt olyan híres, mint kortársai, köztük Norman Mailer vagy Kurt Vonnegut, de rajongói a maga nemében páratlannak, ám alulértékeltnek tartották, egy olyan komikus moralistának, aki egyaránt rá volt hangolódva Amerika múltjára és jelenére.

Számos műfajban otthon volt, írt horrort, tudományos fantasztikus regényt és detektívregényt is.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.