2017. április 25.  Kedd
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 25.  Kedd   Márk
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt a Kis nagy ember írója című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt a Kis nagy ember írója

Szerző: / 2014. július 24. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Thomas Berger (Fotó: Biblio.com)Nyolcvankilenc éves korában meghalt Thomas Berger, a Kis nagy ember című regény írója.

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott – közölte Cristina Concepcion, az író ügynöke.

Thomas Berger az utolsók egyike volt abból az amerikai írónemzedékből, amelynek tagjai szolgáltak a második világháborúban. Több mint húsz könyvet írt, köztük a Kis nagy embert és a The Feud című regényt. Utóbbit 1984-ben Pulitzer-díjra javasolta a díjat odaítélő zsűri, ám az igazgatótanács felülbírálta döntésüket, és William Kennedy Ironweed című művének ítélték oda a díjat.

Bergernek a legnagyobb sikert harmadik műve, az 1964-ben kiadott Kis nagy ember című regény jelentette. Főhőse, a 111 éves Jack Crabb fanyar történeteit meséli el életére visszaemlékezve, azt állítja, hogy gyermekkorában indiánok elrabolták őt, és később hol velük, hol ellenük harcolt. A regényből 1970-ben film készült Dustin Hoffman főszereplésével.

A Dial Press könyvkiadó idén, a regény megjelenésének 50. évfordulóján ismét kiadja a művet.

Az író 1999-ben megírta regénye folytatását Kis nagy ember visszatér címmel.

Thomas Berger soha nem volt olyan híres, mint kortársai, köztük Norman Mailer vagy Kurt Vonnegut, de rajongói a maga nemében páratlannak, ám alulértékeltnek tartották, egy olyan komikus moralistának, aki egyaránt rá volt hangolódva Amerika múltjára és jelenére.

Számos műfajban otthon volt, írt horrort, tudományos fantasztikus regényt és detektívregényt is.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.