2017. július 23.  Vasárnap
Gyengén felhős 26 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. július 23.  Vasárnap   Lenke
Gyengén felhős 26 °C Gyengén felhős

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt a Kis nagy ember írója című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt a Kis nagy ember írója

Szerző: / 2014. július 24. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Thomas Berger (Fotó: Biblio.com)Nyolcvankilenc éves korában meghalt Thomas Berger, a Kis nagy ember című regény írója.

Egy New York-i kórházban érte a halál július 13-án, néhány nappal kilencvenedik születésnapja előtt. Egészsége az utóbbi időben megromlott – közölte Cristina Concepcion, az író ügynöke.

Thomas Berger az utolsók egyike volt abból az amerikai írónemzedékből, amelynek tagjai szolgáltak a második világháborúban. Több mint húsz könyvet írt, köztük a Kis nagy embert és a The Feud című regényt. Utóbbit 1984-ben Pulitzer-díjra javasolta a díjat odaítélő zsűri, ám az igazgatótanács felülbírálta döntésüket, és William Kennedy Ironweed című művének ítélték oda a díjat.

Bergernek a legnagyobb sikert harmadik műve, az 1964-ben kiadott Kis nagy ember című regény jelentette. Főhőse, a 111 éves Jack Crabb fanyar történeteit meséli el életére visszaemlékezve, azt állítja, hogy gyermekkorában indiánok elrabolták őt, és később hol velük, hol ellenük harcolt. A regényből 1970-ben film készült Dustin Hoffman főszereplésével.

A Dial Press könyvkiadó idén, a regény megjelenésének 50. évfordulóján ismét kiadja a művet.

Az író 1999-ben megírta regénye folytatását Kis nagy ember visszatér címmel.

Thomas Berger soha nem volt olyan híres, mint kortársai, köztük Norman Mailer vagy Kurt Vonnegut, de rajongói a maga nemében páratlannak, ám alulértékeltnek tartották, egy olyan komikus moralistának, aki egyaránt rá volt hangolódva Amerika múltjára és jelenére.

Számos műfajban otthon volt, írt horrort, tudományos fantasztikus regényt és detektívregényt is.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.