2017. október 21.  Szombat
Köd 9 °C Köd
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Köd 9 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt Nepp József című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt Nepp József

Szerző: / 2017. október 9. hétfő / Aktuális, Hírek   

Nepp József (1934-2017) Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. (MTI Fotó: Kovács Attila) Életének 84. évében, 2017. október 6-án elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező.

A magyar mozgókép mestere címmel is kitüntetett művész nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek, mint a Gusztáv-sorozat, a Mézga-család és a Dr. Bubó című tévésorozat, vagy a Lúdas Matyi és a Szaffi című rajzfilmek.

Nepp József 1934-ben született, A Szenvedély című rajzfilmmel indítja pályáját, szakít a mesehagyománnyal, és új korszakot nyit a karikatúra stílusban rajzolt aktuális, groteszk, sőt abszurd történetekkel. 1964-ben megszületik a Gusztáv-sorozat, a máig  legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő a szülőatyja. A Mézga-család, majd a Dr  Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik őt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének.

Író és társforgatókönyvíró sok egész estés és kisrajzfilmben, közreműködött a Lúdas Matyi (1976), a Szaffi (1984) és Az erdő kapitánya (1987) című filmek elkészítésében. Számos közös produkcióban, például a János vitézben (1973) animátorként dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is.

1983-ban önállóan rendezte a Hófehért, a Grimm-mese szokatlan, szatirikus feldolgozását. A Balázs Béla-díjas (1967), Érdemes művész (1974), Kiváló művész (1981), Kossuth-díjas (1999) Nepp József a 80-90-es években a nagy rutinnal rendelkező rajzfilmes nemzedék idején már főként a televíziónak dolgozott.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek