2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt Rajhona Ádám című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt Rajhona Ádám

Szerző: / 2016. május 20. péntek / Aktuális, Hírek   

Rajhona Ádám (Fotó: Vígszínház) Elhunyt életének 73. évében Rajhona Ádám színművész – tudatta a Vígszínház az MTI-vel pénteken.

A művészt hosszan tartó betegség után érte a halál, temetéséről később intézkednek, Rajhona Ádámot a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Rajhona Ádám 1943. december 12-én született az erdélyi Marosvásárhelyen, 1974-ben települt át Magyarországra. Játszott több vidéki színházban, majd Budapestre került. Eredetileg vegyészetet tanult a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, de tanulmányait megszakította. 1966-ban végzett a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, majd a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. 1975-től a kaposvári Csiky Gergely, 1982-től a budapesti Katona József, 1990-től a veszprémi Petőfi, 1993-tól a kecskeméti Katona József, majd 1995-től a Thália Színház tagja. 1996-1998-ig szabadfoglalkozású művész. 1998-tól haláláig a Vígszínház tagja volt.

1998 óta volt a Vígszínház társulatának tagja. Számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez filmen is. Sokáig az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, többször is kölcsönözte hangját Tommy Lee Jonesnak, Gene Hackmannek, Albert Finney-nek vagy Morgan Freemannak.

Több mint 30 filmben és tévéjátékban szerepelt. Művészi pályafutásáért számos elismerésben részesült. 1978-ban Művészeti-díjat kapott. A Veszprémi Előadóművész Fesztivál-díját kétszer nyerte el (1978, 1979). 1979-ben Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki. Ugyanebben az évben nyerte el Szekszárd Pro Urbe-díját is. Pro Arte (Rippl Rónai)-díjas. Többször részesült Rádió nívódíjakban. 2006-ban a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, 2010-ben pedig Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat kapott. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.