2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt Rajhona Ádám című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt Rajhona Ádám

Szerző: / 2016. május 20. péntek / Aktuális, Hírek   

Rajhona Ádám (Fotó: Vígszínház) Elhunyt életének 73. évében Rajhona Ádám színművész – tudatta a Vígszínház az MTI-vel pénteken.

A művészt hosszan tartó betegség után érte a halál, temetéséről később intézkednek, Rajhona Ádámot a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Rajhona Ádám 1943. december 12-én született az erdélyi Marosvásárhelyen, 1974-ben települt át Magyarországra. Játszott több vidéki színházban, majd Budapestre került. Eredetileg vegyészetet tanult a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, de tanulmányait megszakította. 1966-ban végzett a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán, majd a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. 1975-től a kaposvári Csiky Gergely, 1982-től a budapesti Katona József, 1990-től a veszprémi Petőfi, 1993-tól a kecskeméti Katona József, majd 1995-től a Thália Színház tagja. 1996-1998-ig szabadfoglalkozású művész. 1998-tól haláláig a Vígszínház tagja volt.

1998 óta volt a Vígszínház társulatának tagja. Számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez filmen is. Sokáig az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, többször is kölcsönözte hangját Tommy Lee Jonesnak, Gene Hackmannek, Albert Finney-nek vagy Morgan Freemannak.

Több mint 30 filmben és tévéjátékban szerepelt. Művészi pályafutásáért számos elismerésben részesült. 1978-ban Művészeti-díjat kapott. A Veszprémi Előadóművész Fesztivál-díját kétszer nyerte el (1978, 1979). 1979-ben Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki. Ugyanebben az évben nyerte el Szekszárd Pro Urbe-díját is. Pro Arte (Rippl Rónai)-díjas. Többször részesült Rádió nívódíjakban. 2006-ban a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, 2010-ben pedig Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat kapott. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.