2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elhunyt Sinkó László című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elhunyt Sinkó László

Szerző: / 2015. augusztus 1. szombat / Aktuális, Hírek   

Sinkó László színművész (Fotó: nemzetmuvesze.hu) Életének 75. évében elhunyt Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Sinkó László 1940. március 18-án született Budapesten. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – olvasható Budakalász hivatalos közösségi oldalán.

A Nemzet Művésze kitüntetést groteszk, ironikus karakterek igényes humorral és egyedülálló művészi erővel történő megformálásáért, a szép magyar beszéd példaértékű műveléséért, kimagasló, sokoldalú művészi életútja elismeréseként kapta.

Hosszú ideig volt Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja. Többször szólaltatta meg Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent, valamint a Macskafogóban Nick Grabowskit is.

Ars poéticáját így foglalta össze: nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elsodorják a politikai események; végzi a dolgát.

Sinkó László a főszereplője Bognár László könyvének. A portrékötetben közel ötven év színházi világának, az elmúlt évtizedek történetének sajátos krónikája bontakozik ki a színművésszel, valamint pályatársakkal, barátokkal és tanítványokkal folytatott beszélgetések révén.

Jászai Mari-díj (1972), Farkas–Ratkó-díj (1974), Érdemes művész (1982), Kiváló művész (1987), Kossuth-díj (1995), Budapestért-díj (2012), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2013), A Magyar Érdemrend tisztkeresztje /polgári tagozat/ (2014), Nemzet Művésze (2014)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek