2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Elindult a VOLT című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Elindult a VOLT

Szerző: / 2014. július 2. szerda / Aktuális, Programok   

Volt fesztivál-logo5 napon és 6 éjszakán át 30 világsztár és 150 hazai előadó lép színpadra a 22. VOLT Fesztiválon, amelyre több mint százezer vendéget várnak Sopronba.

A határainkon túlról is több ezren érkeznek a VOLT Fesztiválra: még Moszkvából és Kanadából is rendeltek jegyet idén. Nemcsak a város szálláshelyei teltek meg, de már Ausztriában is sokan éjszakáznak a VOLT idején, miközben a fesztivál VIP-listáján sorra tűnnek fel a hírességek nevei. A helyszínen még lehet jegyet váltani, arra azonban felhívják a figyelmet a szervezők, hogy utcai árustól senki ne vásároljon jegyet vagy karszalagot, mert azok a legtöbb esetben hamisak.

Sopron és környéke szálláshelyei idén is fesztiválozókkal telnek meg július első hetében. “A legnagyobb várakozás az Arctic Monkeys július 6-i koncertjét kíséri, a jelenleg világszerte egyik legkeresettebb fesztiválbanda, az idei Brit Awards-on a “legjobb zenekar” címmel kitüntetett és idehaza is a legjobb albumnak járó Fonogram díjat begyűjtő zenekar ugyanis a régióban egyedül Magyarországon, Sopronban lép fel. Ennek köszönhető a fokozott érdeklődés itthon és külföldön egyaránt.” – tudtuk meg Fülöp Zoltántól, a VOLT egyik főszervezőjétől. Rajtuk kívül mintegy 30 világsztár köszönti majd a VOLT közönségét. Jelen lesz többek között a Hurts, a 30 Seconds to Mars, Steve Aoki, a Foals, az MGMT, a Bring Me the Horizon, a Morcheeba és Woodkid, a hazai mezőnyből pedig kivétel nélkül valamennyi fesztiválkedvenc, különböző műfajokban. A hat estén és öt teljes napon át, 12 színpadon zajló színes programkínálatra 100 ezernél is több vendéget várnak Sopronba.
 
Ivan & the Parazol, VOLT Fesztivál (Fotó: sziget.hu)

Világsztárok kérései

A VOLTra látogató világsztárok igényeinek kielégítése idén is sok logisztikai feladatot adott a szervezőknek. A bécsi reptérről folyamatosan, 25 luxus mikrobusszal és 8 személyautóval szállítják a sztárokat Sopronba, a hétvégi napokon pedig két helikoptert is szolgálatba állítanak annak érdekében, hogy mindenki időben színpadra léphessen. A sztárok közül többen Sopronban töltik az éjszakát, a Hurts legénysége pedig a fellépés után még egy napot a városban marad, hogy megnézhessék másnap az Arctic Monkeys koncertjét.

Az ember azt gondolná, hogy a sztársággal egyenes arányban nő az extrém kívánságok száma is. Ezt igyekszik megcáfolni az Arctic Monkeys. Az év legjobb zenekarának választott csapat kívánságlistáján mindössze három, egész sült csirke, valamint füge, illetve menta illatú gyertya szerepel. Ezzel szemben Steve Aoki felfújható gumicsónak mellett 10 db, hatalmas tortát is kért – természetesen tudjuk, hogy nem saját fogyasztásra. Ezek kivétel nélkül a küzdőtéren landolnak majd…
Miközben világsztárok és a legnagyobb magyarok lépnek színpadra a VOLT Fesztiválon, a VIP-listán egyre több közéleti személyiség, sztár, topmodell és politikus neve tűnik fel: erre a hétre a média figyelme is Sopronra irányul.

Zöld Fesztivál

A VOLT fesztiválon itthon elsőként mutatkozik be a GreenFestival kampány, amely az idei szezonban a nagyobb hazai fesztiválok mindegyikén jelen lesz majd. A fesztiválozók a fizetéshez szükséges FestiPay káryta kiváltásakor kötelezően 500 Ft kauciót fizetnek, amelyért egy GreenFestival zsákot kapnak. Aki ebben gyűjti össze és leadja a hulladékát, nemcsak visszakapja a kauciót, de egy elismerő oklevelet és egy 500 Ft értékű pólóvásárlási bónt is kap. A szervezők ezzel az akcióval arra mutatnak rá, hogy a fesztiválozó közönség a hétköznapokban saját maguk tehetnek a legtöbbet a környezetükért.

Amire figyelj!

A VOLT szervezői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közönség komfortosan és biztonságban érezze magát. A tavalyinál jóval több, rendszeresen tisztán tartott, kulturált mellékhelyiség várja a fesztiválozókat. A több száz fős biztonsági szolgálat a nap 24 órájában ügyel a rendre, arra azonban felhívják a fesztiválozók figyelmét, hogy értékeket ne hagyjanak a sátrakban, használják az értékmegőrzőket!
A fesztivál szervezői tízezer fő befogadására alkalmas kempingterületet is kialakítanak. A látogatókat ötszáz WC és száz tusoló várja, s természetesen a szervezők a mozgássérült vendégekre is gondoltak, a fesztivál területén több speciális WC és tusoló is áll a rendelkezésükre.

Csillagok Városa

Az idei VOLT fesztivál nyitásakor már 21 db közterületi szobor-széket találnak a Sopronba látogatók a város közterületein. Ef Zámbó István egyedi alkotásaiból egyet-egyet az elmúlt években többek között Iggy Pop, a Faith no More, a Hurts, a Thirty Seconds to Mars, a Prodigy, vagy éppen Skrillex és Moby kapott a szervezőktől, ezek a városban négy helyen kerültek felállításra, így bárki beleülhet kedvence székébe, készíthet egy fotót és megoszthatja azt a Facebookon és az Instagramon. Az idei világsztárok közül az Arctic Monkeys, Steve Aoki, a Foals, a Morcheeba és a Bring me the Horizon veheti át a VOLT ajándékát, amelyek ugyancsak Sopronban kerülnek elhelyezésre.

Képzőművészek a VOLT-on

A VOLT-on mutatkozik be az a két és fél méter magas, tizenhat méter széles, köztéri “SOPRON” és „VOLT” felirat, amelyeket a szervezők a városnak ajándékoznak. A betűket a VOLT ideje alatt ismert hazai képzőművészek: Kiss Tibor, Ef Zámbó István, Wahorn András, Soós Nóra, Győri Márton, Verebélyi Diána és Szurcsik József festenek majd meg.

Teqball Bajnokság a Telekom Szurkolói Arénában

Egy vadonatúj, eddig még sehol nem látott, izgalmas, focialapú játékkal is várja a sportos fesztiválozó közönséget a Telekom. A Teqball a lábteniszt és az asztaliteniszt ötvöző zseniális találmány, ugyanis Teqballozás közben az asztal különleges ívének köszönhetően a labda mindig a játékos felé pattan, így az könnyen lekezelhető és megjátszható. Teqball visszaadja a labdarúgás valódi élményét, így a VB-láz hevében bizonyára nagy sikert arat majd a fesztiválozók között is.
A Telekom-Teqball fesztiválbajnokság a VOLTon indul július 2-án, majd folytatódik a Balaton Soundon és a fesztiválok sorát a STRAND fesztivál zárja. A mindent eldöntő mérkőzésekre pedig a budapesti Akvárium Klubban kerül sor a fesztiválszezon után, szeptemberben. És természetesen az arénában a Foci VB élő közvetítését is követni lehet majd, hogy egy fontos pillanatról se maradjanak le a fesztiválozók.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek