2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “feléd, tefeléd száll szózatom a század” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

“feléd, tefeléd száll szózatom a század”

Szerző: / 2017. március 13. hétfő / Aktuális, Programok   

Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével (Fotó: ODZ) “Európa, hozzád, / feléd, tefeléd száll szózatom a század” Nagy művészeink nem kerülhették ki a Nyugat delejes vonzerejét: Kazinczytól Adyn át Kosztolányiig, Liszttől Bartókig mind felfedezték Európát.

A nagy, fényes Európa, amely origó, mérce, szeretve gyűlölt tanító, a vágyott gazdagság otthona, a képmutatás fellegvára – évszázadok óta nem jutunk dűlőre vele, mi magyarok. Hol Bécsből, hol Berlinből, hol Brüsszelből vártuk a híreket, a segítséget, az elismerést, miközben kint is, és bent is szerettünk volna lenni egyszerre.

Nagy művészeink nem kerülhették ki a Nyugat delejes vonzerejét: Kazinczytól Adyn át Kosztolányiig, Liszttől Bartókig és Eötvösig mind elzarándokoltak a városokba, megmérték magukat a „kintiek” mércéjével, és súlyosnak találtattak. Hírünket a világban ma is ők viszik leginkább, és mai nagy művészeink – mint koncertünk előadói – gyakran odakint találják meg a boldogulásukat. Mégis: mind hazavágynak, hazavágytak – volna.

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: EURÓPA
(részlet)
Európa, hozzád,
feléd, tefeléd száll szózatom a század
vak zürzavarában
s míg mások az éjbe kongatva temetnek,
harsány dithyrambbal én tereád víg,
jó reggelt köszöntök.

Ó ősi világrész,
te régi, te rücskös, te szent, te magasztos,
lelkek nevelője, illatokat és ízt
szürő, csodatévő, nagyhomloku, könyves,
vén Európa.

“Ebben a váratlan fordulatokkal és felszökésekkel teljes «élan vital»-ban van a magyarázata Bartók magábanálló magyar s főleg európai helyzetének. Mindent megtanult és magába szívott, amire az egykorú Európa, sőt Kelet-Európa tanította; de a döntő pillanatban a döntő lépést mindig ő tette meg, az új helyzetet teremtő kanyarodást ő hajtotta végre valamennyi nyugati és keleti kortársa helyett” – írta Bartók hatvanadik születésnapja alkalmából a Nyugatban Szabolcsi Bence.

Bartók nem csupán Magyarországot siratta kényszerű száműzetésében, de az egész Európai álmot, amelyet még épp láthatott darabokra hullni. A csodálatos mandarin Bartók Béla keleti meséje az emberi kapcsolatokról expresszionista feldolgozásban. Ma már mosolygunk a mű kálváriáján a zeneszerző és Lengyel Menyhért közötti első megállapodástól a megalázó betiltásokig, a megszakított és mindig újrakezdett próbafolyamatokon át a csaknem harminc évvel későbbi diadalig, remek koreográfusok és táncosok világsikeréig.

Hiába, hogy annakidején Magyarországon nem tűzték műsorra, hogy Németországban egy előadás után betiltották, Bartók remekműve, A csodálatos mandarin ma is ott van a táncjátékok toplistájának élén. Alig van zenész vagy koreográfus, itthon és külföldön, akit nem ihlet meg a nagyívű táncdráma. Szeressük, vagy gyűlöljük, de a Szózat hangjai egész kontinensünkről, otthonos kultúránkról is szólnak. A helyről, ahol élned, s halnod kell.

A koncerteket minden esetben Beavató előadás előzi meg.
A zenekar másfél éve minden zeneakadémiai koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó beavató előadást szervez, mely ingyenesen látogatható. A beavató előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, képvetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve.

Európa
Az Otthon vagyunk sorozat 3. koncertje
2017. március 30., csütörtök,  19.30
Zeneakadémia
​Bartók: A csodálatos mandarin
Dohnányi: Konzertstück
Bruckner: IV. szimfónia

Közreműködik: Fenyő László, cselló
Vezényel: Hamar Zsolt
Kosztolányi Dezső versét elmondja Hernádi Judit.