2017. október 21.  Szombat
Pára 5 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 5 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Friedrich Engels filozófiája című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Friedrich Engels filozófiája

Szerző: / 2015. augusztus 5. szerda / Aktuális, Háttér   

Friedrich Engels német filozófus (MTI / ADN: reprodukció) Jó zenei érzékkel rendelkezett, remekül rajzolt, húsz nyelven olvasott és beszélt, enciklopédikus tudása, nagy munkabírása volt. Friedrich Engels német filozófus, a munkásmozgalom ideológusa 120 éve, 1895. augusztus 5-én halt meg.

A gimnáziumból kimaradt, gazdag textilgyáros apja révén egy brémai exportcégnél helyezkedett el. Bőséges szabadidejében filozófiát olvasott és verseket írt. Huszonegy éves korától Berlinben katonáskodott. A porosz fővárosban bejárt az egyetemi előadásokra, hegeliánus filozófiát hallgatott.

1842-ben apja Manchesterbe küldte, hogy ottani gyárában dolgozzon. Sokkolta a munkások nyomora és jogfosztottsága, felháborodása szülte A munkásosztály helyzete Angliában című, majd a Vázlatok a politikai gazdaságtan kritikájához című művét. Ez utóbbira figyelt fel Karl Marx, akivel 1844-ben Párizsban kötött életre szóló barátságot. Első közös munkájuk, A német ideológia másokkal vitázva fogalmazta meg gondolataikat, hangsúlyozva, hogy a munkásság nemcsak elnyomott, hanem önmaga felszabadításáért harcoló osztály is.

1845-től Brüsszelben éltek, szervezték a német munkások harcát, több nagyvárosban – London, Párizs, Berlin, Hamburg, Lipcse – megalakították a Kommunista Levelező Bizottságot, amelyben a munkások tanultak, vitatkoztak, és készültek a politikai küzdelemre. 1847 elején az utópista szocialista nézeteket valló Igazak Szövetsége, elfogadva Marx és Engels nézeteit, beolvadt a Kommunista Levelező Bizottságba, így jött létre egy új szervezet, amely a Kommunisták Szövetsége nevet vette fel. Az elnök Karl Marx, Engels pedig a párizsi szervezet vezetője lett. A Szövetség politikai programját 1848-ban Marx és Engels dolgozta ki. Ez a politikai program A Kommunista Párt kiáltványa címmel jelent meg ugyanebben az évben Londonban. Az 1848-as forradalmat Marxék a kommunisták győzelmévé akarták változtatni. A kölni Neue Rheinische Zeitungban ösztönözték híveiket, bírálták a politikusokat, a kormányokat és a pártokat. Engels munkásbrigádokat szervezett az 1849. májusi Rajna-vidéki felkelésben, katonai múltja miatt ő vezette az erődítési munkákat és a tüzérséget.

A bukás után Londonban szervezték újjá a Szövetséget. Engels állást vállalt egy manchesteri cégnél, később a vállalkozó társa lett: kommunista hitét el tudta választani a cég hatékony kapitalista irányításától. Jövedelméből támogatta Marxot, és amikor 1869-ben eladta üzletrészét, élete végéig elég pénze maradt.

Cikkeiben nemzetiségi, természettudományi és katonai kérdésekkel foglalkozott, megírta történelemfilozófiai munkáját, A család, a magántulajdon és az állam eredete, illetve A természet dialektikáját.

Karl Marx és Friedrich Engels a Neue Rheinische Zeitung nyomdájában (Fotó: Marx-Engels Múzeum, Moszkva)

Egy manchesteri munkásnő, Mary Burns volt az élettársa, akivel az asszony 1862-ben bekövetkezett haláláig együtt élt; a házasságot üres formalitásnak tartotta. Később Mary nővérével élt együtt, akit az asszony halála előtt nem sokkal feleségül is vett.

Marx főműve, A tőke sokban támaszkodott barátja angliai tapasztalataira és stiláris készségére. Engels lelkesen propagálta a marxista nézeteket, majd Marx 1883-as halála után ő lett a fő marxista szaktekintély. A kézirat alapján befejezte A tőke 2-3. kötetét, levélben kapcsolatot tartott a világ szociáldemokratáival. Részt vett a nemzetközi munkásszervezetek, az I. és II. Internacionálé létrehozásában és irányításában is.

Az egykori szocialista országokban Engelst – Marxszal együtt – piedesztálra állították, a “létező szocializmus” gyakorlata azonban sokat rontott megítélésükön. Ő maga kellemes modorú “angol” úr volt, bár gorombán vágott vissza a támadásokra. Jó zenei érzékkel rendelkezett, remekül rajzolt, húsz nyelven olvasott és beszélt, enciklopédikus tudása, nagy munkabírása volt. 1895. augusztus 5-én halt meg Londonban.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek