2017. október 20.  Péntek
Köd 6 °C Köd
Rovatok
2017. október 20.  Péntek   Vendel
Köd 6 °C Köd

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Így szerettek ők a színpadon című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Így szerettek ők a színpadon

Szerző: / 2016. május 12. csütörtök / Aktuális, Programok   

Magyar szerző párok - Karinthy - Böhm, Csokonai-  Vajda, Mészöly - Polcz, Molnár - Darvas, Babits - Tanner, Ady - Boncza, Radnóti - Gyarmati, Nagy - Szécsi (Fotók: PIM, OSZK, Cultura.hu) Különleges koncertszínházi előadás készül Nyáry Krisztián sikerkönyveiből. A zenés időutazás során bepillantást nyerhetünk pl. Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső vagy Weöres Sándor szerelmi életének titokzatos világába.

Így szerettek ők bemutató a Városmajorban

Megkezdődtek az Így szerettek ők című koncertszínházi előadás előkészületei, amely a Városmajori Szabadtéri Színpad egyik kiemelt bemutatója lesz 2016. július 20-án. Legnagyobb magyar íróink híres szerelmi történetei a való életben is párt alkotó színészművészek – Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, Gryllus Dorka és Simon Kornél – tolmácsolásában szólalnak meg, a Kaláka népszerű dalainak kíséretében.

A Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokon már javában folynak az előkészületek, hogy a június 10-i nyitókoncerttől kezdve egészen augusztus végéig, 12 héten át ismét gazdag és izgalmas előadásokkal, egyedi programokkal fogadják a közönséget. „2016 nyara a romantika jegyében telik a Budapesti Nyári Fesztiválon – ismerteti Bán Teodóra igazgató –, amelynek részeként valódi összművészeti különlegességgel készülünk: ismert magyar írók történetein keresztül a szerelem sokféle arcát mutatjuk meg, irodalmi koncertszínház formájában. Nagy öröm számunkra, hogy olyan kiváló művészek fogadták el a felkérésünket, mint Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Simon Kornél, valamint a Kaláka, amely az elmúlt évtizedek legszebb megzenésített verseivel gazdagítja majd a félig-szcenírozott színházi estet, amelynek házigazdájaként színre lép maga a szerző, Nyáry Krisztián is.”

Magyar szerző párok - Karinthy - Böhm, Csokonai-  Vajda, Mészöly - Polcz, Molnár - Darvas, Babits - Tanner, Ady - Boncza, Radnóti - Gyarmati, Nagy - Szécsi (Fotók: PIM, OSZK, Cultura.hu)

Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei nem hiába váltak sikerkönyvekké: fényképekkel, levelekkel, naplórészletekkel és az eseményeket feldolgozó művek idézeteivel egészítik ki a szerző kommentárjait, amelyek emberi közelségbe hozzák legnagyobb íróinkat és múzsáikat. A kötetek és az ebből létrejövő, dalokkal és vetítéssel átszőtt előadás lerántja róluk a leplet, megmutatva, hogyan is szerettek valójában. A zenés időutazás során bepillantást nyerhetünk pl. Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső vagy Weöres Sándor szerelmi életének titokzatos világába.

Nyílt titkok, rejtegetett anekdoták, melyekből megtudhatjuk, hogy Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is. Ady, Léda és Diósi Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban. Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodott vele.

Molnár Ferenc ollóval kivágta nadrágja térdeit, hogy bebizonyítsa: felesége, Vészi Margit nem gondoskodik róla. “A 21 éves Vészi Margit 1906-ban ment feleségül a 28 éves Molnár Ferenchez. Fél évvel később már külön költöztek, de még sok évig küzdöttek egymással. A tehetséges festőnek és grafikusnak számító lány valójában dacból ment hozzá az íróhoz. Apja, a korszak befolyásos lapszerkesztője, Vészi József nem akarta, hogy lánya az általa korhelynek és megbízhatatlannak tartott Molnár felesége legyen. Egy udvarlót már sikerült távol tartania az aggódó apának: a még korhelyebb és még inkább megbízhatatlan Ady Endrét.”

A Szabad Tér Színház új produkcióját Kőváry Katalin rendezésében mutatják be július 20-án a Városmajorban, ahol még egy alkalommal, július 25-én lesz műsoron, majd országos turnéra indul. Az Így szerettek ők színpadi változatát Nyáry Krisztián és Hevesi Judit írta, zenéit a Kaláka jegyzi, amelynek tagjai – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs – élőben kísérik az előadást. A díszletet Szolga István, a jelmezt Dőry Virág stylist, a vetítést Hoffmann Tamás tervezi.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek