2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Jackie Kennedy Onassis története című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Jackie Kennedy Onassis története

Szerző: / 2014. május 20. kedd / Aktuális, Háttér   

Jacqueline Kennedy Onassis (Fotó: Wikimédia)Ízlése, bája nők millióinak szolgált mintaként, amit ő viselt, azt akarta hordani mindenki más is. Életéről számos film és tévéfilm készült, Andy Warhol pedig képsorozatot készített róla. Jacqueline Kennedy Onassis 20 éve halt meg.

Húsz éve, 1994. május 19-én halt meg Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis, John F. Kennedy amerikai elnök, majd Arisztoteles Onassis görög hajómágnás felesége, a maga korában a világ egyik legcsodáltabb és legelbűvölőbb asszonya, a múlt század egyik nagy mítosza.

John és Jacqueline Kennedy, 1953 (Fotó: jfklibrary.org)Jómódú, francia gyökerű katolikus családban született 1929. július 28-án a New York állambeli Southamptonban. Amikor tizennyolc évesen bemutatták a társasági életben, rögtön őt választották meg “az év első bálozójának”. Az egyetemen francia irodalmat tanult (egy évig a párizsi Sorbonne-ra is járt), majd a Washington Times-Herald fotósa és publicistája lett.

1952 májusában mutatták be a fiatal szenátor John F. Kennedynek, akivel egy év múlva összeházasodtak. Esküvő előtt azonban az ifjú Kennedy még mélyen megbotránkoztatta leendő feleségét: váratlanul egy utolsó kiruccanásra Európába ment hajdani harvardi szobatársával, Jackie-re hagyta az esküvő előkészületeinek terhét. A fiatalemberek jachtot béreltek Cannes-ban, nőket szedtek fel és nagy partikat tartottak. Ettől kezdve Jackie bármikor számíthatott arra, hogy férje máshol is keresse az örömöket.

Jackie kezdetben fantasztának nézte férjét, aki a fejébe vette, hogy az Egyesült Államok elnöke lesz. Az álom azonban beteljesült, Kennedy 1960-ban, alig 43 évesen a legfiatalabb megválasztott amerikai elnökként letehette a hivatali esküt, választási győzelmében nem kis szerepe volt felesége vonzerejének.

A 31 éves Jackie minden idők legfiatalabb First Ladyjeként költözött be a Fehér Házba, ahova személyében a fiatalság bája és lendülete jelent meg, s szinte hetek alatt megváltoztatta a washingtoni társasági élet stílusát. A házat ízléssel rendezte be, francia szakácsot szerződtetett, egymást követték a színvonalas kulturális események, művészeket és entellektüeleket hívtak meg. Az üres, merev fogadásokat kötetlen, mégis elegáns vacsorák és partik váltották fel, melyekre művészeket is meghívtak. Ízlése, bája nők millióinak szolgált mintaként, amit ő viselt, azt akarta hordani mindenki más is. Testtartása, járása tantárgy lett a manöken iskolákban, interjúk tömegét adta és állandóan fényképezték, festették őt. A következő fél évtizedben ő volt az amerikai nemzet divatbarométere, amit ő viselt, azt akarta hordani több millió amerikai nő is. A “köztársaság királynője” néha a férjét is háttérbe szorította. Kennedy egy franciaországi látogatás után így élcelődött: én vagyok az a férfi, aki elkísérte Jacqueline Kennedyt Párizsba.

“A nemzet özvegye”

J.F.K. azonban egyáltalán nem volt mintaférj, szeretőinek egyre hosszabb listáján számos filmsztár is szerepelt, közülük a legismertebb Marilyn Monroe volt. Jackie méltósággal tűrte az elnök félrelépéseit, sosem beszélt megpróbáltatásairól, magánéleti boldogtalanságáról, holott kétszer elvetélt, egy gyermeke néhány naposan halt meg, egy fia és egy lánya élte meg a felnőttkort.

Hogyan viselte Jacqueline azt, hogy férje hírhedt nőcsábász volt? Gyerekként úgy nőtt fel, hogy minden férfi csapodár, ha lehet hinni az anekdotáknak az évek elteltével már egészen könnyedén vette. Tudomására jutott például, hogy az egyik titkárnőjének, Pamela Turnure-nek viszonya van az elnökkel. Egy napon Jackie épp egy francia fotóst kalauzolt körbe a Fehér házban, s amikor kinyitotta az egyik irodaajtót, megpillantotta odabent Pam Turnure-t egy íróasztal mögött.  Jackie tökéletes franciasággal így szólt: – És ez itt egy ifjú hölgy, aki állítólag a férjem melegítője.

Jackie Kennedy férje halála után felfedte, hogy titkos viszonyt folytatott William Holden hollywoodi filmcsillaggal, ezzel torolta meg férje hűtlenségét.

John és Jacqueline Kennedy (Fotó: jfklibrary.org)

Kennedy 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett. “A nemzet özvegye”, akire ráfröccsent férjének vére, a halott ujjára húzta jegygyűrűjét és a temetéssel befejezettnek tekintette életét. Amikor 1968-ban mindenben mellette álló sógorát, Robert Kennedyt is meggyilkolták, már egy görög sorstragédia hősnőjének tűnt az amerikaiak szemében.

Jackie Kennedy férje alelnökét, Lyndon B. Johnson későbbi elnököt és a texasi “titánok” egy csoportját tartotta felelősnek John F. Kennedy meggyilkolásáért – derül ki a néhai first ladyvel készült beszélgetések hangfelvételeiből, amelyeket 2011-ben hoztak nyilvánosságra, és amelyek felfedik a népszerű asszony titkos viszonyát is egy hollywoodi csillaggal.

Jacqueline Kennedy úgy vélte, az akkori alelnök vezényelte le az 1963-as dallasi lövöldözést, és Lee Harvey Oswald – akit magányos merénylőnek tartottak – egy nagyobb összeesküvés szereplője volt. Lyndon B. Johnson tehetős texasi üzletemberként, kormányzóként és szenátorként befolyásos ember volt, Kennedy halála után ő töltötte ki a meggyilkolt elnök mandátumából hátralévő időszakot, majd saját jogán is elnökké választották. Az özvegy first lady végül úgy határozott, hogy a felvételek legkorábban halála után 50 évvel kerülhetnek nyilvánosságra. Sokak szerint attól tartott, hogy az általa mondottak célponttá tehetik családját.

A Kennedy-házaspár Dallasban, 1963. 11.22. (Fotó: jfklibrary.org) 

Annál jobban sokkolta Amerikát és a világot, amikor még abban az évben kilépett a politikából és a Kennedy-klán életéből: férjhez ment a nála 28 évvel idősebb görög hajómágnás Aristoteles Onassis-hoz (Arisztotelisz Onasszisz). Nem szerelmi házasságot kötött, maga a házassági szerződés is 28 oldalra rúgott: Jacqueline nyugalmat és az anyagi biztonságot akarta biztosítani maga és gyermekei számára. Egyikben sem lett része: továbbra is lesifotósok serege kísérte, a gyorsan megromlott házasság miatt folyamatosan szivárgott az információ a sajtóhoz a pénzért folyó marakodásról. A házasság gyakorlatilag már Onassis 1975-ös halála előtt véget ért, bár soha nem váltak el. Onassis halála után derült ki, hogy a milliárdos végrendeletét a görög jog alapján írta meg, s házassági szerződés ide, házassági szerződés oda, özvegye — a remélt 125 millió dollár helyett — “csak” 20 millió dollárt örökölhetett, amit két év jogi csatározás után Jackie ügyvédei 26 millióra tornáztak fel.

A másodszor is megözvegyült, még mindig csak 46 éves asszony New Yorkba költözött, ahol a nyilvánosságtól visszavonultan élt,  menekült az őt szüntelenül üldöző újságírók elől. Idős gyémántkereskedő barátjával, Maurice Tempelsmannal élt a Central Parknál, aki pénzügyi manővereivel jelentősen megszaporította Jackie vagyonát, s a Viking Press, majd a Doubleday művészet- és divattörténeti kiadóvállalat főszerkesztőjeként dolgozott haláláig – ez is nagyon imponált az amerikaiaknak. Aktivistaként is ismert volt, több műemléki jelentőségű New York-i épület védettségét harcolta ki, és sokat tett annak megakadályozásáért, hogy felhőkarcolót építsenek a Central Park mellé. 1994 elején diagnosztizálták rákbetegségét, amely 64 éves korában, 1994. május 19-én végzett vele New Yorkban. Halála után, hajnalban százak gyűltek össze a New York-i Ötödik sugárúton lévő lakása előtt; virágot hoztak és gyertyát gyújtottak gyászuk és csodálatuk kifejezésére. Nemcsak az egykori elnök feleségét, de a 20. század egyik nagy mítoszát is búcsúztatták.

A közvélemény szemében divatikonnak számított, ő testesítette meg a nemes fennköltséget, a fiatalság kecsességét és az ízlés gazdagságát: számukra élete végéig Jackie maradt, nevét viseli ma a Fehér Ház keleti kertje és több iskola. Életéről számos film és tévéfilm készült, ezekben egyebek között Jodie Foster, Jacqueline Bisset, Katie Holmes játszott, Andy Warhol pedig képsorozatot készített róla. Jackie Kennedy Onassis az ezredfordulón a Gallup közvélemény-kutatása szerint bekerült a múlt évezred amerikaiak által legjobban csodált 18 embere közé.

Aristoteles Onassis és Jacqueline Kennedy (Fotó: Wikimédia)

Fotók: jfklibrary.org, Wikimédia

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek