2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Megélni az életet” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

“Megélni az életet”

Szerző: / 2017. március 10. péntek / Aktuális, Programok   

“Megélni az életet, azt, ami jutott, s úgy megélni, hogy a teljes jusson, ez az életfeladat, bárhol is éljünk.” Emlékezzünk közösen Kertész Imrére, töltsünk egy napot az emlékezés jegyében.

A Magvető Kiadó, a Szépírók Társasága és a Kelet Kávézó közös rendezvényével Kertész Imrére emlékezik, mert hiszünk abban, hogy Kertész életműve és öröksége mindannyiunké, olvasóké. 

2017. április elsején lesz egy éve és egy napja, hogy meghalt Kertész Imre. A gyászév letelte lehetőség arra, hogy közelebbről is megnézhessük Kertész örökségét, hogy a tapasztalatainkat megosszuk egymással, és az életmű újraolvasásával emlékezzünk rá. Az emléknap címe Kertész egyik művének címét és alkotó szellemiségét idézi. Ekképpen lesznek nyomok Kertész Imre mondatai és jellegzetes motívumai, különleges alakzatai. Életműve maga is egy nyomozás, s az olvasás is nyomolvasás. 

Kertész Imre (1929-2016) Nobel-díjas író (Fotó: Burger Barna)Nyommá válik maga a város is, Kertész Imre Pestje, ezért az emléknap egyik része egy városséta lesz Kertész gyerekkorának meghatározó terei körül Szegő János vezetésével. A séta után az emlékest a Kelet Kávézóban folytatódik. Itt írók, irodalmárok olvassák fel az alkalomra írt rövid írásukat Kertész Imréről, művészi-szellemi testamentumáról, majd Ágoston Béla szaxofonozik. Az est végén lehetősége lesz minden jelen lévő olvasónak a saját fontos-meghatározó Kertész-szövegét felolvasni.

“Budapesten születtem, egy zsidó családban, amelynek anyai ága az erdélyi Kolozsvárról, az apai pedig a Balatonvidék délnyugati sarkából származik. Nagyszüleim még gyertyát gyújtottak a Sabbat beálltakor, péntek este, de nevüket már magyarosították, és természetes volt számukra, hogy a zsidóságot a vallásuknak, a hazájuknak pedig Magyarországot tekintsék. Anyai nagyszüleim a Holocaustban lelték halálukat, apai nagyszüleimet a Rákosi-féle kommunista hatalom pusztította el, amikor a zsidó aggok házát Budapestről az ország északi határvidékére kitelepítették. Úgy érzem, hogy e rövid családtörténet mintegy magában foglalja és szimbolizálja az ország legújabb kori szenvedéstörténetét. Engem mindez arra tanít, hogy a gyászban nemcsak keserűség, de rendkívüli erkölcsi tartalék is rejlik. Zsidónak lenni: szerintem ez ma újra elsősorban erkölcsi feladat. Ha a Holocaust mára kultúrát teremtett – mint ahogy ez tagadhatatlanul megtörtént –, célja csakis az lehet, hogy a jóvátehetetlen realitás a szellem útján megszülje a jóvátételt: a katarzist. Ez a vágyam inspirált mindent, amit valaha is létrehoztam.”1

NYOMKERESŐK 
KERTÉSZ IMRE–EMLÉKNAP
PROGRAM

2017. április 1.
16.00 Kertész Imre Pestje – Klinikák metróállomás 
Városséta Szegő János vezetésével, beszélgetéssel és gimnazisták felolvasásával a különböző helyszíneken. Találkozás a Klinikák metróállomás bejáratánál. A séta körülbelül két óra hosszú, és a Keleti pályaudvarnál ér véget, majd a jelenlévők közösen átmennek az emlékestnek helyet adó Kelet Kávézóba. Kertész Imre szülőházánál lehetőség lesz kavics, illetve mécses elhelyezésére. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a nyomkeresok_kerteszimre@gmail.com e-mail címen. 

19.00 Kertész Imre öröksége – Kelet Kávézó (1115, Bartók Béla út 29.) 
Felolvas Fehér Renátó, Gács Anna, Krusovszky Dénes, Spiró György, Turi Tímea. Az elhangzottakat kommentálja Sándor Iván. Műsorvezető: Szűcs Teri. Szaxofonon közreműködik Ágoston Béla. 

21.00 Felolvasás Kertész Imre műveiből – Kelet Kávézó (1115, Bartók Béla út 29.) 
A szervezők Kertész Imre olvasóinak lehetőséget biztosítanak, hogy egy rövid szövegrészletet felolvassanak az életműből. Mindenkit arra kérnek, maximum néhány perces részletet hozzon. Az alábbi email címen jelezzék szándékukat, és ha lehetséges, adják meg, miből olvasnának fel: nyomkeresok_kerteszimre@gmail.com. 

Emlékezzünk közösen Kertész Imrére, töltsünk egy napot az emlékezés jegyében.

1Kertész Imre – Koltai Lajos: Sorstalanság – Oktatási segédanyag a film iskolai feldolgozásához

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek