2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Készülj a Régészet Napjára című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Készülj a Régészet Napjára

Szerző: / 2014. május 28. szerda / Aktuális, Programok   

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)Május utolsó hétvégéjén rendezik meg a Magyar Régészet Napját, amikor megismerkedhetünk régi és új ásatási és feldolgozási módszerekkel, fiktív ásatáson is részt vehetünk, de megnyílik számos, a közönség számára máskor nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is.

A kétnapos rendezvény ideje alatt az ország 19 településén mintegy százötven izgalmas program, 27 intézmény (múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek) várja az érdeklődőket. Május 30-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 31-én, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)„Az esemény a szakma első, a nagyközönségnek szóló önálló rendezvénye, amelynek során megnyílnak a régészeti raktárak és laboratóriumok ajtajai” – mondta Lassányi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Régész Szövetség elnöke.

Két napra megnyílnak az ásatások és régészeti raktárak a látogatók számára

Az események közt találunk ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire valamint ásatáslátogatásokat. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői a legnépszerűbb holywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd.

A kétnapos országos eseménysorozat fő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar régészeti kutatások friss eredményeit” – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.  Az örökségvédelmi ügyek mintegy másfél éve a Belügyminisztérium irányítása alá tartoznak. Amint azt a helyettes államtitkár ismertette, a minisztérium azt tekintette legsürgősebb feladatának, hogy új alapokra fektesse a régészeti ásatások végzésének jogi szabályozását, különös tekintettel a nagyberuházásokat (például útépítéseket) megelőző, a törvény által kötelezően előírt feltárásokra. A hatékony, modern régészeti módszerek alkalmazásának ösztönzése ezt a célt szolgálja. Ezekkel a módszerekkel is megismerkedhetnek a Magyar Régészet Napja rendezvényeinek résztvevői, amelynek támogatásával a minisztérium igyekszik a régészeti lelőhelyek védelmének ügyére is felhívni az állampolgárok figyelmét.

A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett esemény külföldön már rendelkezik előzményekkel. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régész szakmát (International Archeology Day), Európában pedig évente változó időpontban – az idén július 11-én – kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig (Day of Archaeology).

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)

Sokszínű programok a Régészet Napján a pécsi múzeumokban

A nagysikerű Leonardo-kiállítás mellett a hétvégén további izgalmas programok várják a pécsi Janus Pannonius Múzeumba látogatókat, a Régészet Napja alkalmából. Az érdeklődők megismerkedhetnek a régi és új ásatási és feldolgozási módszerekkel, és egy fiktív ásatáson is részt vehetnek.

A Magyar Régészet Napja külföldi minta alapján, Magyarországon első ízben kerül megrendezésre május utolsó hétvégéjén. A kétnapos rendezvény alatt az ország 27 intézményében várják az érdeklődőket, hogy a nagyközönség számára betekintést nyújtsanak az egyébként nem látogatható régészeti raktárakba és restaurátor műhelyekbe

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya is csatlakozott a programhoz. Május 30-án, pénteken 14 és 16 óra között játékos programokkal, izgalmas régészeti beszámolóval várják az érdeklődőket a múzeum Régészeti Osztályán (Pécs, Széchenyi tér 12.). A „Régészet A-tól Z-ig” program keretében a látogatók egy imitált ásatáson vehetnek részt: a lelet megtalálásától, a tisztításán át a restaurálásig, valamint a lelet régészeti besorolásáig. „A nagy válogatás” során pedig kerámiatöredékek korát lehet meghatározni.

Régészet napja, Pécs

Május 31-én, szombaton 10 órakor régészeti túra indul az Égervölgyi tótól a Jakab-hegyre, ahol a helyi földvár és kolostor több évszázad hagyatékát őrzi, a bronzkortól egészen a középkorig. Ezek felkutatása kihívás a régészeti szakembereknek, amelyhez mind a hagyományos, mind pedig az új módszerek felhasználása szükséges. Ebbe a munkába kapnak most betekintést a régészet iránt érdeklődők és kirándulni vágyók. A programot Bertók Gábor, Gábor Olivér, Gáti Csilla és Kárpáti Gábor régészek vezetik.

A kirándulás mellett az érdeklődők természetesen ez alatt a két nap alatt is megnézhetik a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című tárlatot, minden idők legátfogóbb Leonardo-kiállítása a polihisztor mérnöki és tudományos munkásságáról, amely betekintést enged a zseniális elme tudományos munkáinak folyamatába, a rendkívüli pontossággal készült rajzain keresztül a megvalósult álomba: bemutatja Leonardo közel 60 méret- és korhű találmányát. A gyermekekkel érkező látogatóknak további vonzerőt jelent a szombatonként és vasárnaponként nyitva tartó Hőspróba reneszánsz játszóház a Reneszánsz Kőtár területén.

Leonardo da Vinci-kiállítás Pécsen (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Fotók: regeszetnapja.hu, MNM, Sóki Tamás

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek