2017. május 28.  Vasárnap
Közepesen felhős 22 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 28.  Vasárnap   Emil, Csanád
Közepesen felhős 22 °C Közepesen felhős

Palásthy Ágnes: Arabella sportol

Lechner összes

John Wayne, a westernfilmek hőse

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Palásthy Ágnes: Arabella sportol  
Palásthy Ágnes meséje hatalmas kaland gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
John Wayne, a westernfilmek hőse  
110 éve, 1907. május 26-án született John Wayne Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, az amerikai filmtörténet egyik legnagyobb sztárja.
Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Készülj a Régészet Napjára című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Készülj a Régészet Napjára

Szerző: / 2014. május 28. szerda / Aktuális, Programok   

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)Május utolsó hétvégéjén rendezik meg a Magyar Régészet Napját, amikor megismerkedhetünk régi és új ásatási és feldolgozási módszerekkel, fiktív ásatáson is részt vehetünk, de megnyílik számos, a közönség számára máskor nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is.

A kétnapos rendezvény ideje alatt az ország 19 településén mintegy százötven izgalmas program, 27 intézmény (múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek) várja az érdeklődőket. Május 30-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 31-én, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)„Az esemény a szakma első, a nagyközönségnek szóló önálló rendezvénye, amelynek során megnyílnak a régészeti raktárak és laboratóriumok ajtajai” – mondta Lassányi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Régész Szövetség elnöke.

Két napra megnyílnak az ásatások és régészeti raktárak a látogatók számára

Az események közt találunk ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire valamint ásatáslátogatásokat. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői a legnépszerűbb holywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd.

A kétnapos országos eseménysorozat fő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar régészeti kutatások friss eredményeit” – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.  Az örökségvédelmi ügyek mintegy másfél éve a Belügyminisztérium irányítása alá tartoznak. Amint azt a helyettes államtitkár ismertette, a minisztérium azt tekintette legsürgősebb feladatának, hogy új alapokra fektesse a régészeti ásatások végzésének jogi szabályozását, különös tekintettel a nagyberuházásokat (például útépítéseket) megelőző, a törvény által kötelezően előírt feltárásokra. A hatékony, modern régészeti módszerek alkalmazásának ösztönzése ezt a célt szolgálja. Ezekkel a módszerekkel is megismerkedhetnek a Magyar Régészet Napja rendezvényeinek résztvevői, amelynek támogatásával a minisztérium igyekszik a régészeti lelőhelyek védelmének ügyére is felhívni az állampolgárok figyelmét.

A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett esemény külföldön már rendelkezik előzményekkel. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régész szakmát (International Archeology Day), Európában pedig évente változó időpontban – az idén július 11-én – kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig (Day of Archaeology).

Régészet, ásatás (Fotó: regeszetnapja.hu)

Sokszínű programok a Régészet Napján a pécsi múzeumokban

A nagysikerű Leonardo-kiállítás mellett a hétvégén további izgalmas programok várják a pécsi Janus Pannonius Múzeumba látogatókat, a Régészet Napja alkalmából. Az érdeklődők megismerkedhetnek a régi és új ásatási és feldolgozási módszerekkel, és egy fiktív ásatáson is részt vehetnek.

A Magyar Régészet Napja külföldi minta alapján, Magyarországon első ízben kerül megrendezésre május utolsó hétvégéjén. A kétnapos rendezvény alatt az ország 27 intézményében várják az érdeklődőket, hogy a nagyközönség számára betekintést nyújtsanak az egyébként nem látogatható régészeti raktárakba és restaurátor műhelyekbe

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya is csatlakozott a programhoz. Május 30-án, pénteken 14 és 16 óra között játékos programokkal, izgalmas régészeti beszámolóval várják az érdeklődőket a múzeum Régészeti Osztályán (Pécs, Széchenyi tér 12.). A „Régészet A-tól Z-ig” program keretében a látogatók egy imitált ásatáson vehetnek részt: a lelet megtalálásától, a tisztításán át a restaurálásig, valamint a lelet régészeti besorolásáig. „A nagy válogatás” során pedig kerámiatöredékek korát lehet meghatározni.

Régészet napja, Pécs

Május 31-én, szombaton 10 órakor régészeti túra indul az Égervölgyi tótól a Jakab-hegyre, ahol a helyi földvár és kolostor több évszázad hagyatékát őrzi, a bronzkortól egészen a középkorig. Ezek felkutatása kihívás a régészeti szakembereknek, amelyhez mind a hagyományos, mind pedig az új módszerek felhasználása szükséges. Ebbe a munkába kapnak most betekintést a régészet iránt érdeklődők és kirándulni vágyók. A programot Bertók Gábor, Gábor Olivér, Gáti Csilla és Kárpáti Gábor régészek vezetik.

A kirándulás mellett az érdeklődők természetesen ez alatt a két nap alatt is megnézhetik a „Leonardo, a reneszánsz zseni” című tárlatot, minden idők legátfogóbb Leonardo-kiállítása a polihisztor mérnöki és tudományos munkásságáról, amely betekintést enged a zseniális elme tudományos munkáinak folyamatába, a rendkívüli pontossággal készült rajzain keresztül a megvalósult álomba: bemutatja Leonardo közel 60 méret- és korhű találmányát. A gyermekekkel érkező látogatóknak további vonzerőt jelent a szombatonként és vasárnaponként nyitva tartó Hőspróba reneszánsz játszóház a Reneszánsz Kőtár területén.

Leonardo da Vinci-kiállítás Pécsen (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Fotók: regeszetnapja.hu, MNM, Sóki Tamás

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek