2017. augusztus 17.  Csütörtök
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 17.  Csütörtök   Jácint
Közepesen felhős 26 °C Közepesen felhős

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

John Galsworthy és A Forsyte Saga

Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia

Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
John Galsworthy és A Forsyte Saga  
150 éve, 1867. augusztus 14-én született John Galsworthy Nobel-díjas angol író, akinek legismertebb műve A Forsyte Saga.
Magyarok, Wiz Khalifa, nosztalgia  
Ez a cikk a nosztalgiával, azzal az édes-bússal kezdődik. Meg azzal, hogy mi a jó a sokat kritizált Sziget Fesztiválban. - Hegedüs Barbara beszámolója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Kodály Zoltán előtt is tiszteleg a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Kodály Zoltán előtt is tiszteleg a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Szerző: / 2017. március 2. csütörtök / Aktuális, Programok   

Több mint 150 program: koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, számos világsztár fellépése várja csaknem 40 helyszínen a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) közönségét.

Vittorio Storaro, John Malkovich, Goran Bregovic, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev, a Komische Oper Berlin – világsztárok és a hazai művészeti szcéna legjobbjai, legendás műalkotások, különleges együttműködések, premierek és számtalan izgalmas köztéri esemény a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál gazdag programkínálatában.

Négy éve új koncepcióval rendezik meg a fesztivált, ehhez a kormányzat támogatása nyújt stabil anyagi bázist – idézte fel Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke a rendezvénysorozatról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Így több mint három és fél hetesre bővült a március 31-től április 23-ig tartó BTF, amelyre immár a legnagyobb világsztárokat is el tudják hívni. Az idei fesztivál egyik legfontosabb témája a 150 éve megkötött kiegyezés lesz, de a BTF csatakozik a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója kapcsán meghirdetett Kodály-évhez is.

Káel Csaba a gazdag programkínálatból kiemelte Liszt Ferenc osztrák-magyar együttműködésben előadott Koronázási miséjét, Zsuráfszky Zoltán pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes számára készít koreográfiát Kiegyezés 1867-2017 címmel.

A fesztivál záró előadása Kodály Zoltán Háry Jánosának bemutatója lesz, de Kodály-premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes is.

A sajtótájékoztatónak otthont adó Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Vittorio Storaro háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képi világát bemutató kiállítással jelentkezik, míg a Magyar Nemzeti Galériában Georg Baselitz munkáiból nyílik tárlat.

Sokan várják John Malkovich fellépését, az amerikai színész Martin Haselböck orgonaművész közreműködésével adja elő Michael Sturminger A diktátor utolsó beszéde című darabját – emlékeztetett Káel Csaba.

Vági Bence, a Recirquel Társulat alapítója a fesztiválon debütáló, Adieu! című produkciójukról beszélt: elmondása szerint a darab a bohóc figuráját hozza be az újcirkusz világába. A műfajt a magyar társulat mellett az ausztrál Circa és a svéd Svalbard Company képviseli a BTF-en.

Hrutka Róbert kilenc év után lép fel ismét Jamie Winchesterrel. A zenész elárulta, hogy ezúttal a legkedveltebb számaikból játszanak a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében.

Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Ensemble tagja elmondta: négyrészes koncertsorozatuk az első világháború éveiben íródott kamarazenekari művekből válogat, mások mellett Bartók, Kodály, Debussy, Ravel, Elgar és Fauré darabjait megszólaltatva a fesztiválon.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál. A kulturális vonatkozások mellett azonban a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest turisztikai kínálatában is – hangsúlyozta.

A BFTK vezetője kiemelte a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének Peer Gynt-előadását és a háromnapos Koreai napokat is, amely a kalligráfiától a taekwandóig a keleti ország számos arcát bemutatja. A fesztivált indító promenádon Kodály és Bartók figurái is felvonulnak majd, a menetet pedig nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén – számolt be Bán Teodóra.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja a http://btf.hu honlapon található meg.

37. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek