2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Magyarország lesz Göteborg díszvendége című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Magyarország lesz Göteborg díszvendége

Szerző: / 2014. október 14. kedd / Aktuális, Hírek   

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2014 (Fotó: Cultura)„Így a díszvendégség jó alkalom arra, hogy erősödjenek a két ország közötti kulturális kapcsolatok.” A jövő évi göteborgi nemzetközi könyvvásárnak hazánk lesz a díszvendége.

A Balassi Intézet és a göteborgi könyvvásár szervezőinek megállapodása szerint 2015 őszén Magyarország lesz a díszvendége a 31. göteborgi nemzetközi könyvvásárnak.

Az idei, szeptember végi göteborgi könyvvásáron aláírt szerződés értelmében Magyarország és a magyar irodalom lesz a központi témája a következő könyvvásárnak. Magyarországot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program során a Balassi Intézet képviseli majd a jövő évben is. Az Intézet célja, az elmúlt három évben, az NKA finanszírozásával futó Publishing Hungary programjához hasonlóan, hogy bemutassa a magyar irodalom nagyjait, kortárs szerzőit, hogy tükrözze a magyar irodalom sokszínűségét, és a színes programokon keresztül lehetőséget adjon a svéd közönség számára, hogy az pontos képet alkothasson Magyarországról és a magyar társadalomról.

„A göteborgi könyvvásár szervezőinek felkérése komoly megtiszteltetés és remek lehetőség hazánk számára. A Balassi Intézet minden erejével azon lesz, hogy a jövő évi könyvvásár nagysikerű legyen, és hogy az irodalom hídján keresztül közeledjen egymáshoz a magyar és a svéd kultúra” – emelte ki a szerződés aláírását követően dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója. „A skandináv országok kiemelt figyelemmel követik Magyarország sorsát. Így a díszvendégség jó alkalom arra, hogy erősödjenek a két ország közötti kulturális kapcsolatok” – mondta Makkay Lilla, Magyarország stockholmi nagykövete.

Magyarország három éve van jelen Európa második legnagyobb nemzetközi könyvvásárán.

Az idei, kerek évfordulót ünneplő 30. göteborgi könyvvásárra közel százezer érdeklődő látogatott el három nap alatt. A jövő évi könyvvásárt szeptember 24 és 27-e között rendezik meg.

Göteborgi Nemzetközi Könyvvásár (Fotó: Niklas Maupoix)

Fotó: Niklas Maupoix

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek