2017. április 25.  Kedd
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 25.  Kedd   Márk
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Magyarország lesz Göteborg díszvendége című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Magyarország lesz Göteborg díszvendége

Szerző: / 2014. október 14. kedd / Aktuális, Hírek   

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2014 (Fotó: Cultura)„Így a díszvendégség jó alkalom arra, hogy erősödjenek a két ország közötti kulturális kapcsolatok.” A jövő évi göteborgi nemzetközi könyvvásárnak hazánk lesz a díszvendége.

A Balassi Intézet és a göteborgi könyvvásár szervezőinek megállapodása szerint 2015 őszén Magyarország lesz a díszvendége a 31. göteborgi nemzetközi könyvvásárnak.

Az idei, szeptember végi göteborgi könyvvásáron aláírt szerződés értelmében Magyarország és a magyar irodalom lesz a központi témája a következő könyvvásárnak. Magyarországot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló program során a Balassi Intézet képviseli majd a jövő évben is. Az Intézet célja, az elmúlt három évben, az NKA finanszírozásával futó Publishing Hungary programjához hasonlóan, hogy bemutassa a magyar irodalom nagyjait, kortárs szerzőit, hogy tükrözze a magyar irodalom sokszínűségét, és a színes programokon keresztül lehetőséget adjon a svéd közönség számára, hogy az pontos képet alkothasson Magyarországról és a magyar társadalomról.

„A göteborgi könyvvásár szervezőinek felkérése komoly megtiszteltetés és remek lehetőség hazánk számára. A Balassi Intézet minden erejével azon lesz, hogy a jövő évi könyvvásár nagysikerű legyen, és hogy az irodalom hídján keresztül közeledjen egymáshoz a magyar és a svéd kultúra” – emelte ki a szerződés aláírását követően dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója. „A skandináv országok kiemelt figyelemmel követik Magyarország sorsát. Így a díszvendégség jó alkalom arra, hogy erősödjenek a két ország közötti kulturális kapcsolatok” – mondta Makkay Lilla, Magyarország stockholmi nagykövete.

Magyarország három éve van jelen Európa második legnagyobb nemzetközi könyvvásárán.

Az idei, kerek évfordulót ünneplő 30. göteborgi könyvvásárra közel százezer érdeklődő látogatott el három nap alatt. A jövő évi könyvvásárt szeptember 24 és 27-e között rendezik meg.

Göteborgi Nemzetközi Könyvvásár (Fotó: Niklas Maupoix)

Fotó: Niklas Maupoix

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek