2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Moholy-Nagy László és H.G. Wells művei is szabadon felhasználhatók című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Moholy-Nagy László és H.G. Wells művei is szabadon felhasználhatók

Szerző: / 2016. december 16. péntek / Aktuális, Hírek   

Gerhart Hauptmann, H.G. Wells és Moholy-Nagy László (Fotók: babelio.con, guggeinheim.org) Január 1-jétől az Európai Unióban közkincsbe kerül minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday. 2017 elejétől szabadon felhasználhatóvá válnak más olyan alkotók munkái is, akik 1946-ban hunytak el – mint Moholy-Nagy László vagy H.G. Wells.

Szabadon felhasználhatóvá vált a Happy Birthday 

Az Európai Unióban, így Magyarországon is hatályos szabályozás értelmében december 31-ével megszűnik minden olyan műalkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője 70 évvel ezelőtt, azaz 1946-ban hunyt el. Így válik szabadon felhasználhatóvá a Happy Birthday to You: a dal szerzőjének tekintett Patty Smith Hill 78 éves korában, 1946-ban hunyt el, így az EU területén a dal védettsége 2017. január elejétől megszűnik – tudtuk meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettől.

Moholy-Nagy László (1895-1946) fotográfus, képzőművész (Fotó: guggeinheim.org)A Happy Birthday to You, a Patty és Mildred J Hill testvérpár által jegyzett dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, ahol Patty Hill óvodavezetőként dolgozott. A több mint száz éve született mű a legismertebb angol nyelvű dal, egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt termelő dala, a megírása óta mintegy 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak (akiknek személye különböző kiadói felvásárlások miatt az évtizedek során többször megváltozott). A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

„Egy-egy jól eltalált dal néha olyan mértékig beépül a köztudatba, hogy sokan hajlamosak valamiféle népdalnak gondolni őket. Kollégáink idehaza és külföldön is sokat dolgoznak azért, hogy még ilyen esetekben is tisztán lássuk, kinek köszönhető a műalkotás” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója. „A Happy Birthday védelmi idejének lejárta a családi-baráti születésnapi összejövetelekkel kapcsolatban semmiféle változást nem eredményez, hiszen magánhasználat esetén eddig sem állt fenn jogdíjfizetési kötelezettség. A vendéglátó- és szórakozóhelyeket szintén nem érinti a közkincsbe kerülés, hiszen ők nem az egyes elhangzások alapján, hanem időszakos zeneszolgáltatásért fizetnek jogdíjat. Az igazi változás a filmes felhasználások, illetve a zenei feldolgozások területén történik” – tette hozzá a szakember.

2017. január 1-jétől szintén szabadon felhasználhatóvá válnak például Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja, vagy az elsősorban a tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol író, H.G. Wells művei, utóbbiak közé tartozik mások mellett a Világok harca (1898) vagy A láthatatlan ember (1897). Szintén lejár a szerzői jogi védettség Moholy-Nagy László műveire. A fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője az Egyesült Államokban hunyt el 1946. november 24-én.

Külföldi szerzők esetében fontos megjegyezni, hogy a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart.

Néhány alkotó, akiknek a művei szintén szabadon felhasználhatók 2016. január 1-jétől:
  
Külföldi művészek
Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja. Sziléziában született jómódú családban, Berlinben politikai, teológiai és irodalmi tanulmányokat folytatott. 1912-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.
H.G. Wells angol író, akit első sorban a science fiction műfajába sorolható művei alapján ismernek: Világok harca (1898), A láthatatlan ember (1897), Dr. Moreau szigete (1896). Elszegényedett alsó középosztálybeli családból származott; természettudományos tanulmányokat folytatott, és ez a tudományos érdeklődés mély nyomot hagyott írásain.

Magyar művészek
Moholy-Nagy László fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmek egyik hazai úttörője. Első művészi próbálkozásai az irodalom területén történtek, ezt követően fordult a képzőművészetek felé. 1919-ben Bécsbe menekült, a következő évben Berlinbe utazott, ezután több európai várost követően az USA-ban telepedett le, ott is halt meg 1946. november 24-én.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a szellemi tulajdonjogok csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotóművészeti vagy éppen képzőművészeti alkotásokat.

A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára valódi hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Egy friss tanulmány szerint Európában minden tíz jogdíjkifizetésben részesülő személyből kilenc élő szerző és csak egy örökös. Ennél is jóval kisebb azon művek aránya, amelyek még a szerző halála után 70 évvel is rendszeresen elhangoznak, kereskedelmi forgalomba kerülnek.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek