2017. május 26.  Péntek
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 26.  Péntek   Evelin, Fülöp
Közepesen felhős 15 °C Közepesen felhős

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”

Ancsel Éva a szabadság mentén

Ég és föld között

Baross Gábor, a vasminiszter

Robert Ludlum, Jason Bourne “atyja”  
90 éve, 1927. május 25-én született New Yorkban Robert Ludlum amerikai író, több mint húsz világsikerű bestseller szerzője, Jason Bourne titkos ügynök "atyja".
Ancsel Éva a szabadság mentén  
90 éve, 1927. május 23-án született Ancsel Éva Állami Díjas filozófus, esszéista, aki tanítványok ezreinek adott életre szóló emléket, példát emberségből, szeretetből, etikus gondolkodásmódból.
Ég és föld között  
A kortárs ifjúsági irodalomban igen kedvelt műfajjá nőtték ki magukat a gimis regények, vagy szebben megfogalmazva a Young adult. Szigeti Kovács Viktor interjúja Hajdú-Antal Zsuzsannával, a Léggömbök című ifjúsági regény írójával
Baross Gábor, a vasminiszter  
Százhuszonöt éve, 1892. május 9-én halt meg Baross Gábor, a magyar államvasúti rendszer megteremtője, a dualizmus korszakának egyik legkiemelkedőbb gazdaságpolitikusa.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Multikulturális kavalkád című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Multikulturális kavalkád

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Aktuális, Programok   

A Zsidó Művészeti Napokat a sokszínű, magas színvonalú, egyedi produkciók jellemzik, kiváló és népszerű művészek fellépésével.

Május 6-án, este 7 órakor, a Shalom Mr. Berlin című zenés esttel indult  a május 14-ig  tartó  Zsidó Művészeti Napok 2017 rendezvénysorozat olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket, magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével.

A ZSIMŰ programhelyszínei Budapest ismert kulturális terei, és a tematika nyitottságát és sokféleségét tükrözik – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház, BMC, BJC, Columbus Hajó, Bethlen Téri Színház, Budapest Kongresszusi Központ, Izraeli Kulturális Intézet -, valamint  a Frankel Leó utcai zsinagóga, amely ez alkalommal koncertteremmé alakul, továbbá a Duna-parti  PONTOON.

A fellépő művészek örömmel vesznek részt a Zsidó Művészeti Napokon és különösen értékelik, hogy egyedi produkciókban dolgoznak együtt olyan kollégáikkal is, akikkel eddig még nem volt alkalmuk.   

Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) előadásain, amelyek mindegyike izgalmas kísérlet és kivételes lehetőség a fellépők számára, és különleges élmény a közönségnek is.

ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

A Zsidó Művészeti Napokra a művészeti műfajok és stílusok sokszínűsége jellemző. 
Táncművészet:  Yaniv Avraham és Guy Shomroni (Izrael),  DART Társulat, Miskolci Balett
Komolyzene: Óbudai Danubia Zenekar, Anton Shaburov (Oroszország) vezényletével (I. Felix Mendelssohn Nemzetközi Karmester Verseny győztese).
Kortárs zene:  Ensemble Voix Etouffées,   Amaury du Closel vezényletével (Franciaország)
Opera: Csordás Klára, Nógrádi Gergely, Hábetler András, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely
Jazz:  Dés László, Dés András, THUNder Duo, Szőke Nikoletta, Takács Tamás
Swing:  Szűcs Gabi és zenekara, Náray Erika, Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert  
Tangó:  László Boldizsár, Schell Judit
Alternatív zene:  Kollár Klemencz László
Etno-jazz: Szirtes Edina Mókus és vonósötöse, Kováts Kriszta és zenekara
Városi modern cigányzene és pesti történetek: Budapest Bár, Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Lovasi András, Jordán Adél, Ónodi Eszter
Klezmer:  Budapest Klezmer Band, Falusi Mariann
Irodalom:  Závada Pál, Závada Péter, Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián
Színház:  A Veres1Színház vendégjátéka – Szép jó estét Mr. Green!; Belvárosi Színház – A hullaégető (a ZSIMŰ ajánlásával)
Film: A Polgár lányok című dokumentumfilm bemutatója
Színművészek, akik irodalmi alkotásokat, prózát és verset adnak elő: Hegedűs D. Géza (Shoo Shoo Baby), Keresztes Tamás (Ölelő koncert) , Alföldi Róbert (Shalom Mr. Berlin).

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek