2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Multikulturális kavalkád című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Multikulturális kavalkád

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Aktuális, Programok   

A Zsidó Művészeti Napokat a sokszínű, magas színvonalú, egyedi produkciók jellemzik, kiváló és népszerű művészek fellépésével.

Május 6-án, este 7 órakor, a Shalom Mr. Berlin című zenés esttel indult  a május 14-ig  tartó  Zsidó Művészeti Napok 2017 rendezvénysorozat olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket, magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével.

A ZSIMŰ programhelyszínei Budapest ismert kulturális terei, és a tematika nyitottságát és sokféleségét tükrözik – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház, BMC, BJC, Columbus Hajó, Bethlen Téri Színház, Budapest Kongresszusi Központ, Izraeli Kulturális Intézet -, valamint  a Frankel Leó utcai zsinagóga, amely ez alkalommal koncertteremmé alakul, továbbá a Duna-parti  PONTOON.

A fellépő művészek örömmel vesznek részt a Zsidó Művészeti Napokon és különösen értékelik, hogy egyedi produkciókban dolgoznak együtt olyan kollégáikkal is, akikkel eddig még nem volt alkalmuk.   

Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) előadásain, amelyek mindegyike izgalmas kísérlet és kivételes lehetőség a fellépők számára, és különleges élmény a közönségnek is.

ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

A Zsidó Művészeti Napokra a művészeti műfajok és stílusok sokszínűsége jellemző. 
Táncművészet:  Yaniv Avraham és Guy Shomroni (Izrael),  DART Társulat, Miskolci Balett
Komolyzene: Óbudai Danubia Zenekar, Anton Shaburov (Oroszország) vezényletével (I. Felix Mendelssohn Nemzetközi Karmester Verseny győztese).
Kortárs zene:  Ensemble Voix Etouffées,   Amaury du Closel vezényletével (Franciaország)
Opera: Csordás Klára, Nógrádi Gergely, Hábetler András, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely
Jazz:  Dés László, Dés András, THUNder Duo, Szőke Nikoletta, Takács Tamás
Swing:  Szűcs Gabi és zenekara, Náray Erika, Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert  
Tangó:  László Boldizsár, Schell Judit
Alternatív zene:  Kollár Klemencz László
Etno-jazz: Szirtes Edina Mókus és vonósötöse, Kováts Kriszta és zenekara
Városi modern cigányzene és pesti történetek: Budapest Bár, Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Lovasi András, Jordán Adél, Ónodi Eszter
Klezmer:  Budapest Klezmer Band, Falusi Mariann
Irodalom:  Závada Pál, Závada Péter, Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián
Színház:  A Veres1Színház vendégjátéka – Szép jó estét Mr. Green!; Belvárosi Színház – A hullaégető (a ZSIMŰ ajánlásával)
Film: A Polgár lányok című dokumentumfilm bemutatója
Színművészek, akik irodalmi alkotásokat, prózát és verset adnak elő: Hegedűs D. Géza (Shoo Shoo Baby), Keresztes Tamás (Ölelő koncert) , Alföldi Róbert (Shalom Mr. Berlin).

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.