2017. július 24.  Hétfő
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 24.  Hétfő   Kinga, Kincső
Közepesen felhős 29 °C Közepesen felhős

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete

“Számomra nincs más választás”

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Idősebb Alexandre Dumas kalandos élete  
Idősebb Alexandre Dumas népszerűségének titka nagyon egyszerű, műveiben minden olyan elem benne van, amely lebilincseli az olvasót.
“Számomra nincs más választás”  
Egy 1957-es szovjet hivatalos közlés szerint 70 évvel ezelőtt, 1947. július 17-én halt meg Raoul Wallenberg, aki 1945. január 17-én tűnt el.
I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Multikulturális kavalkád című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Multikulturális kavalkád

Szerző: / 2017. május 8. hétfő / Aktuális, Programok   

A Zsidó Művészeti Napokat a sokszínű, magas színvonalú, egyedi produkciók jellemzik, kiváló és népszerű művészek fellépésével.

Május 6-án, este 7 órakor, a Shalom Mr. Berlin című zenés esttel indult  a május 14-ig  tartó  Zsidó Művészeti Napok 2017 rendezvénysorozat olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket, magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével.

A ZSIMŰ programhelyszínei Budapest ismert kulturális terei, és a tematika nyitottságát és sokféleségét tükrözik – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház, BMC, BJC, Columbus Hajó, Bethlen Téri Színház, Budapest Kongresszusi Központ, Izraeli Kulturális Intézet -, valamint  a Frankel Leó utcai zsinagóga, amely ez alkalommal koncertteremmé alakul, továbbá a Duna-parti  PONTOON.

A fellépő művészek örömmel vesznek részt a Zsidó Művészeti Napokon és különösen értékelik, hogy egyedi produkciókban dolgoznak együtt olyan kollégáikkal is, akikkel eddig még nem volt alkalmuk.   

Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) előadásain, amelyek mindegyike izgalmas kísérlet és kivételes lehetőség a fellépők számára, és különleges élmény a közönségnek is.

ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

A Zsidó Művészeti Napokra a művészeti műfajok és stílusok sokszínűsége jellemző. 
Táncművészet:  Yaniv Avraham és Guy Shomroni (Izrael),  DART Társulat, Miskolci Balett
Komolyzene: Óbudai Danubia Zenekar, Anton Shaburov (Oroszország) vezényletével (I. Felix Mendelssohn Nemzetközi Karmester Verseny győztese).
Kortárs zene:  Ensemble Voix Etouffées,   Amaury du Closel vezényletével (Franciaország)
Opera: Csordás Klára, Nógrádi Gergely, Hábetler András, Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely
Jazz:  Dés László, Dés András, THUNder Duo, Szőke Nikoletta, Takács Tamás
Swing:  Szűcs Gabi és zenekara, Náray Erika, Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert  
Tangó:  László Boldizsár, Schell Judit
Alternatív zene:  Kollár Klemencz László
Etno-jazz: Szirtes Edina Mókus és vonósötöse, Kováts Kriszta és zenekara
Városi modern cigányzene és pesti történetek: Budapest Bár, Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Lovasi András, Jordán Adél, Ónodi Eszter
Klezmer:  Budapest Klezmer Band, Falusi Mariann
Irodalom:  Závada Pál, Závada Péter, Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián
Színház:  A Veres1Színház vendégjátéka – Szép jó estét Mr. Green!; Belvárosi Színház – A hullaégető (a ZSIMŰ ajánlásával)
Film: A Polgár lányok című dokumentumfilm bemutatója
Színművészek, akik irodalmi alkotásokat, prózát és verset adnak elő: Hegedűs D. Géza (Shoo Shoo Baby), Keresztes Tamás (Ölelő koncert) , Alföldi Róbert (Shalom Mr. Berlin).

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek