2017. május 30.  Kedd
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. május 30.  Kedd   Janka, Zsanett
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

John Fitzgerald Kennedy 100

A kiegyezés napja

Palásthy Ágnes: Arabella sportol

Lechner összes

John Fitzgerald Kennedy 100  
100 éve, 1917. május 29-én született Brookline-ban John F. Kennedy, az Egyesült Államok harmincötödik elnöke.
A kiegyezés napja  
150 éve, a kiegyezés évére Ausztriának szüksége volt Magyarországra, hogy birodalmi státusát fenntarthassa.
Palásthy Ágnes: Arabella sportol  
Palásthy Ágnes meséje hatalmas kaland gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Lechner összes  
Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Nap, Hold, Nő című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Nap, Hold, Nő

Szerző: / 2017. március 5. vasárnap / Aktuális, Programok   

Kakasy Dóra Nap, Hold, Nő. Szabó T. Anna versei, Kovács Adrián zenéi Kakasy Dóra előadásában.

„Amikor önálló estem ötlete felmerült, annyit tudtam csak: verset szeretnék, női szerzőt, kortársat, magyart. A hosszas keresgélésben aztán azt kellett megállapítanom: az erős felhozatalból leginkább Szabó T. Anna írásai rímeltek akkori életemre.

Gyűjtésbe kezdtem, és szép lassan kialakult az előadás szerkezete.

Bizonyos költemények esetében adta magát, hogy dal szülessen belőle, így felkértem az általam több munkája alapján is tehetségesnek tartott Kovács Adriánt, hogy írja meg azokat.

Személyes, és az én hangomra készült songok készültek, melyek szerves részévé váltak a készülő előadásnak, élő zongoraszóval aláfestve.

Az önálló estben sokat beszélek magamról Anna írásain és Adrián zenéin keresztül, de amiért mások számára is fontos lehet a produktum, hogy alaptémákat érint: születést, halált, férfit, nőt, gyerekséget és öregséget, anyaságot, női szerepeket, az idő múlását – így szinte mindenki találhat kapcsolódási pontot saját életével.

Nap, Hold, Nő - Kakasy Dóra

A dalok aztán önálló életre keltek, és újabbak születtek hozzájuk, szintén Anna és Adrián műveként. Így egy évvel az önálló est bemutatása után – nőnapkor – megszületik a lemez.

A Nap, Hold, Nő nevet kapja éltre hívójától, tőlem – utalva ezzel a körforgásra, mely egész életünket áthatja. A szerelem örök érvényét nem kérdőjelezi meg senki, ahogy azt sem: minden életszakaszunkban definiálni akarjuk magunkat és feladatainkat. Mit hoz a magány, akár egyedül vagyunk, akár kapcsolatban? Milyen rádöbbenni, hogy gyereket szeretnénk? Mi van, ha nem sikerül? Aztán miket hoz elő a várakozás? Mi a várandóság? Mikor terhesség?

Elképzelhető a szülés kínja és katarzisa? Hogyan múlik az idő, milyen arcainkat ismerjük meg általa? A gyermek mire tanít minket? Mit változtat meg rajtunk? Hogyan ismerjük meg egyre szélesülő határainkat? Milyen hullámok futnak át az életszakaszainkon? Hogyan keresünk új otthont testben és lélekben? Mit vált ki belőlünk, ha tükörbe nézünk? Mit hagyunk el és mit keresünk, ami talán fontos volt már azelőtt is? Mit jelent az öregség, a betegség? És mit a halál?
Ezek a dalok éreznek és gondolkodnak egyszerre – és szeretnék ugyanezt elérni a befogadóiknál is…” 

A koncert ingyenes.
Időpont: 2017. március 8. este 8:00.
Helyszín: „Lámpás”, 1074 Budapest, Dob u. 15.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek