2017. április 26.  Szerda
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 26.  Szerda   Ervin
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Nap, Hold, Nő című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Nap, Hold, Nő

Szerző: / 2017. március 5. vasárnap / Aktuális, Programok   

Kakasy Dóra Nap, Hold, Nő. Szabó T. Anna versei, Kovács Adrián zenéi Kakasy Dóra előadásában.

„Amikor önálló estem ötlete felmerült, annyit tudtam csak: verset szeretnék, női szerzőt, kortársat, magyart. A hosszas keresgélésben aztán azt kellett megállapítanom: az erős felhozatalból leginkább Szabó T. Anna írásai rímeltek akkori életemre.

Gyűjtésbe kezdtem, és szép lassan kialakult az előadás szerkezete.

Bizonyos költemények esetében adta magát, hogy dal szülessen belőle, így felkértem az általam több munkája alapján is tehetségesnek tartott Kovács Adriánt, hogy írja meg azokat.

Személyes, és az én hangomra készült songok készültek, melyek szerves részévé váltak a készülő előadásnak, élő zongoraszóval aláfestve.

Az önálló estben sokat beszélek magamról Anna írásain és Adrián zenéin keresztül, de amiért mások számára is fontos lehet a produktum, hogy alaptémákat érint: születést, halált, férfit, nőt, gyerekséget és öregséget, anyaságot, női szerepeket, az idő múlását – így szinte mindenki találhat kapcsolódási pontot saját életével.

Nap, Hold, Nő - Kakasy Dóra

A dalok aztán önálló életre keltek, és újabbak születtek hozzájuk, szintén Anna és Adrián műveként. Így egy évvel az önálló est bemutatása után – nőnapkor – megszületik a lemez.

A Nap, Hold, Nő nevet kapja éltre hívójától, tőlem – utalva ezzel a körforgásra, mely egész életünket áthatja. A szerelem örök érvényét nem kérdőjelezi meg senki, ahogy azt sem: minden életszakaszunkban definiálni akarjuk magunkat és feladatainkat. Mit hoz a magány, akár egyedül vagyunk, akár kapcsolatban? Milyen rádöbbenni, hogy gyereket szeretnénk? Mi van, ha nem sikerül? Aztán miket hoz elő a várakozás? Mi a várandóság? Mikor terhesség?

Elképzelhető a szülés kínja és katarzisa? Hogyan múlik az idő, milyen arcainkat ismerjük meg általa? A gyermek mire tanít minket? Mit változtat meg rajtunk? Hogyan ismerjük meg egyre szélesülő határainkat? Milyen hullámok futnak át az életszakaszainkon? Hogyan keresünk új otthont testben és lélekben? Mit vált ki belőlünk, ha tükörbe nézünk? Mit hagyunk el és mit keresünk, ami talán fontos volt már azelőtt is? Mit jelent az öregség, a betegség? És mit a halál?
Ezek a dalok éreznek és gondolkodnak egyszerre – és szeretnék ugyanezt elérni a befogadóiknál is…” 

A koncert ingyenes.
Időpont: 2017. március 8. este 8:00.
Helyszín: „Lámpás”, 1074 Budapest, Dob u. 15.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek