2017. július 21.  Péntek
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. július 21.  Péntek   Dániel, Daniella
Közepesen felhős 31 °C Közepesen felhős

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója

Séta a prágai Károly hídon

Jane Austen világa

Pierre Cardin, a divattervező

I. Károly, a magyar Anjou-ház alapítója  
675 éve, 1342. július 16-án hunyt el I. Károly, azaz Károly Róbert, a háromszor koronázott király. Uralkodása alatt fénykorát élte a lovagi kultúra, terjedt az írásbeliség, kolduló szerzetesrendek honosodtak meg az országban.
Séta a prágai Károly hídon  
Hatszázhatvan éve, 1357. július 9-én kezdték el építeni Prága és a világ egyik leghíresebb kőhídját, a cseh főváros egyik jelképének számító Károly hidat.
Jane Austen világa  
200 éve, 1817. július 18-án hunyt el Jane Austen angol írónő. "Az egyik ember szokásai éppúgy jók, mint a másikéi, de mind a magunkét szeretjük a legjobban."
Pierre Cardin, a divattervező  
95 éve, 1922. Július 2-án született Pierre Cardin francia divattervező. Híressé vált avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Nap, Hold, Nő című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Nap, Hold, Nő

Szerző: / 2017. március 5. vasárnap / Aktuális, Programok   

Kakasy Dóra Nap, Hold, Nő. Szabó T. Anna versei, Kovács Adrián zenéi Kakasy Dóra előadásában.

„Amikor önálló estem ötlete felmerült, annyit tudtam csak: verset szeretnék, női szerzőt, kortársat, magyart. A hosszas keresgélésben aztán azt kellett megállapítanom: az erős felhozatalból leginkább Szabó T. Anna írásai rímeltek akkori életemre.

Gyűjtésbe kezdtem, és szép lassan kialakult az előadás szerkezete.

Bizonyos költemények esetében adta magát, hogy dal szülessen belőle, így felkértem az általam több munkája alapján is tehetségesnek tartott Kovács Adriánt, hogy írja meg azokat.

Személyes, és az én hangomra készült songok készültek, melyek szerves részévé váltak a készülő előadásnak, élő zongoraszóval aláfestve.

Az önálló estben sokat beszélek magamról Anna írásain és Adrián zenéin keresztül, de amiért mások számára is fontos lehet a produktum, hogy alaptémákat érint: születést, halált, férfit, nőt, gyerekséget és öregséget, anyaságot, női szerepeket, az idő múlását – így szinte mindenki találhat kapcsolódási pontot saját életével.

Nap, Hold, Nő - Kakasy Dóra

A dalok aztán önálló életre keltek, és újabbak születtek hozzájuk, szintén Anna és Adrián műveként. Így egy évvel az önálló est bemutatása után – nőnapkor – megszületik a lemez.

A Nap, Hold, Nő nevet kapja éltre hívójától, tőlem – utalva ezzel a körforgásra, mely egész életünket áthatja. A szerelem örök érvényét nem kérdőjelezi meg senki, ahogy azt sem: minden életszakaszunkban definiálni akarjuk magunkat és feladatainkat. Mit hoz a magány, akár egyedül vagyunk, akár kapcsolatban? Milyen rádöbbenni, hogy gyereket szeretnénk? Mi van, ha nem sikerül? Aztán miket hoz elő a várakozás? Mi a várandóság? Mikor terhesség?

Elképzelhető a szülés kínja és katarzisa? Hogyan múlik az idő, milyen arcainkat ismerjük meg általa? A gyermek mire tanít minket? Mit változtat meg rajtunk? Hogyan ismerjük meg egyre szélesülő határainkat? Milyen hullámok futnak át az életszakaszainkon? Hogyan keresünk új otthont testben és lélekben? Mit vált ki belőlünk, ha tükörbe nézünk? Mit hagyunk el és mit keresünk, ami talán fontos volt már azelőtt is? Mit jelent az öregség, a betegség? És mit a halál?
Ezek a dalok éreznek és gondolkodnak egyszerre – és szeretnék ugyanezt elérni a befogadóiknál is…” 

A koncert ingyenes.
Időpont: 2017. március 8. este 8:00.
Helyszín: „Lámpás”, 1074 Budapest, Dob u. 15.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek