2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ők a Man Booker-díj idei esélyesei című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Ők a Man Booker-díj idei esélyesei

Szerző: / 2017. július 27. csütörtök / Aktuális, Hírek   

Paul Auster új regénye is szerepel a Man Booker-díj esélyesei között.

A hetvenéves Paul Auster hétévnyi szünet után megjelent új regénye, a 4 3 2 1 is rajta van a Man Booker-díj 13 címet tartalmazó jelöltlistáján, amelyen 2014 óta a teljes angol nyelvterületről szerepelhetnek szerzők.

A brit irodalmi díj esélyeseinek “hosszú listáján” a New Yorkban élő Auster új regénye mellett három további amerikai író, Colson Whitehead The Underground Railroad, George Sauders Lincoln in the Bardo és az elsőkönyves Emily Fridlund History of Wolves című műve is szerepel. A jelöltek mezőnyébe négy brit író alkotása került be: az ugyancsak debütáló Fiona Mozley (Elmet), Jon McGregor (Reservoir 13), Ali Smiths (Autumn) és Zaide Smith (Swing Time).

Két ír szerző, Sebastian Barry (Days Without End) és Mike McCormack (Solar Bones), valamint a pakisztáni származású Mohsin Hamid (Exit West) és Kamila Shamsie (Home Fire) szintén a jelöltek között van.

A szerda éjjel közzétett listára egy korábbi Booker-díjas, az indiai Arundhati Roy The Ministry of Utmost Happiness című regénye ugyancsak felkerült. Az írónő 1997-ben kapta meg az elismerést Az Apró Dolgok Istene című bemutatkozó regényéért.

A BBC News honlapja emlékeztetett arra, hogy Sebastian Barry Days Without End (Végtelen napok) című háborús regénye kapta a Costa Könyvdíj (Costa Book Awards) fődíját. A 61 éves dublini Barry az első író, aki másodszor is elnyerte a nagy presztízsű brit irodalmi elismerést. A regény az 1850-es években kezdődik, két ír katona történetét meséli el, akik harcolni indulnak az Egyesült Államokba és az amerikai polgárháború csatáiban is részt vesznek.

Lola Young, az idei zsűri elnöke úgy értékelte, hogy a 13 kötet “sokszínű spektrumot mutat be – nemcsak az irodalmi stílusok szempontjából, hanem a regények hőseit tekintve is”. A válogatásban hét férfi és hat női szerző műve szerepel, ugyanilyen arány alakult ki a tavalyi listán is.

A hat művet tartalmazó “rövid listát” szeptember 13-án jelentik be, a győztes kötet címét pedig október 17-én hozzák nyilvánosságra.

A Man Booker-díj, amelyet idén 49. alkalommal fognak átadni, 50 ezer fontos (17 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.