2017. október 23.  Hétfő
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 23.  Hétfő   Gyöngyi
Szitálás, gyenge eső 9 °C Szitálás, gyenge eső

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Ahová a király is gyalog jár

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

“A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”  
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki.
Ahová a király is gyalog jár  
Az első nyilvános létesítményeket Európában 1214-re datálja a szemérmes WC-történelem. A ma ismert WC elnevezésére és működési elvére a vén kontinensen 1596-ig kellett várni.
A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Húsvéti locsolókra várva című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Húsvéti locsolókra várva

Szerző: / 2017. április 15. szombat / Aktuális, Programok   

Húsvét - Hímes tojásokkal feldíszített fa a felvidéki Csallóközcsütörtök főterén, 2017 (MTI Fotó: Krizsán Csaba) A változatos, izgalmas kulturális ünnepi programok mellett napsütésre, de esőre is számítani kell a húsvéti hosszú hétvégén. – Programok hétvégére

BUDAPEST
37. Budapesti Tavaszi Fesztivál 

A 37. Budapesti Tavaszi Fesztiv37. Budapesti Tavaszi Fesztivál ál egyedülálló komolyzenei és könnyűzenei programjainak egyik legérdekesebb része zajlik húsvét idején. 
A hosszú hétvégére remek hallgatnivalót kínálnak a főváros legjelentősebb koncerthelyszínei: a terítéken találni elismerésre méltó Debussy-antologistát (Báll Dávid) nagypénteken a BMC-ben, az ünnephez illő nagyszombati Máté-passiót (René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin) valamint a bécsi klasszikusok és modernisták közé húsvéthétfőn hidat verő karmestert (Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra) a Müpában. A Pesti Vigadóban koncertsorozat vezet be a „nagy háború” muzsikájába, miközben a stílusteremtő, libanoni származású underground díva, Yasmine Hamdan az A38 hajó színpadán mutatja be nyomdafriss lemezét.

 

HOLLÓKŐ
Húsvéti fesztivál

2016. április 15-17.

Idén is vödörrel locsolkodnak Hollókőn a húsvéti fesztiválon, és ennek a látogatók is részesei lehetnek április 15. és 17. között; a Nógrád megyei világörökségi falu hagyományos húsvéti programjára érkezők megkóstolhatják a házi rétest, megnézhetik a középkori lovagok fegyveres bemutatóját, és számos koncertet láthatnak, fellép többek között Lajkó Félix vagy Ferenczi György is.
Kelecsényi Péter, a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta: a hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, a palócok pedig büszkén, de vidáman őrzik hagyományaikat; húsvét közeledtével a lányok különleges étrenddel dédelgetik az udvar tyúkjait, a fiúk nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, mert Hollókőn idén is vödörrel locsolkodnak.
A háromnapos Húsvéti fesztivál alatt Hollókő átalakul, a hagyományos falusi csendet a zeneszó és a nyüzsgés töri meg. Az odalátogatók megkóstolhatják a hollókői házi rétest és a palóc lepényt, megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét.

Szombaton az Ófaluban zajlanak a programok. Felelevenítik a kereplőzés hagyományát, a házaknál mutatják be a népi életet, délután lesz a nagyszombati szentmise, majd este Lajkó Félix nagykoncertje.
A vasárnap húsvéti szentmisével és feltámadási körmenettel kezdődik az Ófaluban, ahol vasárnap és hétfőn is zajlik a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, lesz nóta és tánc a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel. A Kerekes Band udvarban fellép az Agyagbanda, Herczeg Flóra és Bandája, az Iglice mesejátékokat mutat be.
Ezzel párhuzamosan mindkét napon koncerteket szerveznek a Pajtakert nagyszínpadon az Ófalu bejáratánál: lesz Bazsava és Esszencia koncert, fellép Ferenczi György és a Rackajam, a Kerekes Band és Mező Misi, muzsikál a Dűvő zenekar is.
A vasárnapot locsoló táncház zárja majd a Dűvő zenekarral és a Nógrád Táncegyüttessel.
Eközben a hollókői vár ura bemutatja, hogy nemcsak az asszonyoknak tartott órákig a beöltözés, hanem a középkori lovagoknak is, a ruhapróba mellett pedig fegyveres bemutatót is tartanak.
Az UNESCO egyetlen faluként Hollókőt választotta a világörökség részévé, és ennek 30. évfordulóját ünneplik egész éven át.

 

FÜZÉR
Füzér Vára

Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be Füzér Vára mindennapjait húsvétkor, a kétnapos rendezvényen együttesek, hagyományőrzők és előadóművészek várják a látogatókat .
Füzér Várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd történelmi játszóházat tartanak kézműves foglalkozásokkal. A Felsővár piacán Sárospataki Lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, íjászattal, látványfőzéssel. A Hollóének Hungarica mindkét nap koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. Vasárnap koncertet ad az Agyagbanda is. Gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz a füzéri tájházak portáin és a község központjában, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak. A XI. Tavaszi Várkapu Tárogató hétfőn hasonló programokkal folytatódik.
Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette.

 

BUDAPEST
Kézműves vásár a Várkert Bazárban

Több mint száz kis- és őstermelő kínálja kiváló minőségű kézműves termékeit vasárnap estig Budapesten, a Várkert Bazárban; az esemény két napján felnőtt- és gyerekprogramok teszik még színesebbé a húsvéti bevásárlást. 
Ha valaki itt szerzik be az ünnepi asztalra a sonkát, a tojást és még az italokat is, biztos lehet benne, hogy friss, adalékanyagoktól mentes, hagyományos eljárással készült, hazai ízekben bővelkedő portékát vesz, egyenesen a gazdától, a kézműves termék készítőjétől – emelte ki a vásár ,megnyitóján  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke szombat délelőtt.

 

BUDAPEST
Vasúttörténeti Park

Ismét kinyitja kapuit a Vasúttörténeti Park; a szezonnyitás alkalmából hétfőn több hagyományőrző programmal együtt húsvéti nyuszikeresés is várja a látogatókat Budapesten.
Az egész napos rendezvényen számos kézműves és hagyományőrző program közül válogathatnak a családok.
A gyerekeknek szóló húsvéti nyuszikeresés során a parkban elrejtett, fából készült tapsifüleseket kell megtalálniuk és összegyűjteniük a résztvevőknek apró ajándékokért. A kreatív sarokban az ünnepi dekorációk elkészítése mellett  a tojásfestést és az írókázást próbálhatják ki a látogatók. Néptáncbemutatóval várja a közönséget a Csurgó együttes és Kovácsovics Fruzsina, de bemutatkozik a Picur viaDal nyertes zenekara is. 
A park állandó programjai közül ezen a napon is ki lehet próbálni a hajtányozást, a kerti vasutazást, a lóvasutat és a sínautót is. Az erre az alkalomra felállított állatsimogatóban pedig különféle háztáji állatokat mutatnak be.  
A rendezvényen hirdetik ki a Picur Rádió Picur viaDal elnevezésű zenekari versenyének eredményét is.

 

TÉVÉ – HBO GO
ULTRA – „Nincs smink, ami ezt bírja”

Egy HBO-s dokumentumfilm, amely meghódította a nézőket. Április 8-a óta elérhető az HBO GO-n Simonyi Balázs fantasztikus dokumentumfilmje, az ULTRA, amely minden várakozást felülmúlóan, kiemelkedően magas nézettséggel nyitott, így kevesebb, mint egy hét alatt az egyik legnézettebb hazai saját gyártású HBO dokumentumfilm lett! A nézői reakciók is nagyon pozitívak, az HBO Magyarország Facebook oldalán olyan kommentek érkeztek, mint a „megnéztem, és majdnem végig bőgtem”, „csak ajánlani tudom” és „fantasztikus dokumentumfilm”.
Nem csak a nézők, de a hazai futó élet kiemelkedő alakjai szerint is fantasztikusan sikerült a film. Lubics Szilvia, háromszoros Sparthathlon győztes szerint „a 10. percben kezdtem el sírni, nagyon megrázó, legszívesebben minden ismerősömet leültetném, hogy nézze meg”. Zelcsényi Miklós, a Maratonman vezetője és az Ultrabalaton szervezője elmondta, hogy ezt a filmet „mindenkinek meg kéne néznie”; Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány vezetője szerint pedig „dokumentumfilmben ritka, hogy ennyire lehet menni a szereplőkkel”.

 

BUDAPEST
Szemző Tibor koncertje

2016. április 15.

Multimédiás koncerten mutatja be az 1945 című új magyar film zenéjét Szemző Tibor április 15-én szombaton a Budapest Music Centerben (BMC).
“Mérhetetlenül meg vagyok fertőzve a filmmel. Munkáim zenei darabok, amelyekben nagyon fontos a narratív elem, nem kevésbé a képi szólam, úgyis mondhatnám, hogy a zene felől készítek filmet” – idézte Szemző Tibort a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.
Az 1945 – Film a hangok felől című koncerten Szemző társai a Moment’s Notice Trió tagjai lesznek, akik számos európai és tengerentúli koncert után először állnak hazai színpadon. A zenekarban ifj. Kurtág György billentyűs hangszereket és elektronikát szólaltat meg, Lukács Miklós cimbalmon játszik, Gőz László pedig harsonán és kagylókon.

 

A természet törvényei képekben

A díjnyertes természetfotós, Chris Schmid fotóexpedícióra indult a namíbiai só-sivatagba és egy lenyűgöző képsorozaton örökítette meg az afrikai vadvilágot, ahol a természet és a túlélés törvényei uralkodnak.
Képsorozata hűen ábrázolja, hogyan viselkednek az állatok különböző életkörülmények között és a fotós hasznos tanáccsal látja el azokat, akik a legjobb természetfotókat szeretnék készíteni.

 

Oroszlánok a  namíbiai só-sivatagban (Fotó: Chris Schmid)

 

SZENTENDRE
Húsvéti szokások a Skanzenben

2016. április 16-17.

A keresztény kultúrkör magyar tájegységek szerinti húsvéti hagyományait vonultatja fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum vasárnap és hétfőn.
A kétnapos rendezvény részletes programkínálata megtalálható a skanzen.hu oldalon, amely szerint a bogyoszlói udvar színpadán folyamatosan mesék, bábelőadások és koncertek tekinthetők meg, eső esetén az egyik csűr nyújt menedéket a programoknak. Vasárnap délelőtt Csernik Szende mesél, utána az Álomzug társulás előadásában a Békamenyecske tekinthető meg. Délután a Makám Együttes koncertezik a gyerekeknek, majd a Napra zenekar koncertje zárja a színpadi programokat.
Hétfőn Dóra Áron meséivel nyit a színpad, utána a Berbencés Vándorszín előadásában az Aranyszőrű bárány előadása tekinthető meg. Délután Bognár Szilvia Csintekerintő gyerekkoncertje és Szalóki Ági koncertje várja az érdeklődőket. A bejárat melletti galériában különböző tojásfestési technikák bemutatója és díszített tojások vására érhető el.

A különböző tájegységeket megelevenítő házakban különleges programokkal várják a látogatókat. Az alföldi tájegység hajdúbagosi lakóházban így a kalocsai pingálás, míg a jászárokszállási fogadóval szemben bárányszépségverseny lesz. A bajai tímárműhelyben tűzzománc ékszerek készítésébe lehet bekapcsolódni, míg a Villa Rusticában a hatállomásos tojáslabirintus kihívásai várják a felfedező kedvű gyerekeket.
A kisalföldi tájegység harkai lakóházában vasárnap gyertyamártás lesz, a jánossomorjai lakóházban pedig textilnyuszi-készítésbe kapcsolódhatnak be a vendégek, majd komatálat is készíthetnek. A süttöri lakóházban mézeskalács-készítés és tojásírókázás tekinthető meg. Az ásványrárói lakóházban locsolóvers írásába foghatnak bele a látogatók, a népszokásokat pedig a Lajta Néptánc Együttes eleveníti fel a rábcakapi lakóházban.
A Nyugat-Dunántúl tájegység vöcköndi lakóházában a nagyhéti takarítás szokásaiba kaphatnak betekintést az arra járók. 
A Dél-Dunántúl tájegységben a sárközi gyöngyfűzés bemutatása mellett az őcsényi lakóház udvarán népi játékok, bilickézés, golyózás, vonalra dobás, métázás, csörgőbotos nyúldobás, valamint körjátékok és lányjátékok invitálnak részvételre. Hétfőn a ház udvarán locsolkodás, tojásbavágás lesz. A gyerekek pedig a csökölyi lakóházban tojáskereső játékon vehetnek részt.
Vasárnap szentmisét is tartanak a skanzenben.

 

FÜLEK
Palóc Húsvét a Füleki Várban

2016. április 17.

Húsvét hétfőjén 12. alkalommal rendezik meg a Palóc Húsvétot a Füleki Várban; a dél-szlovákiai városban népi hangszerek készítését és mézeskalácsok díszítését is megpróbálhatják a résztvevők.
A látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatják a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, a népihangszer-készítést, de gólyalábazás, arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermek íjászverseny és mesekuckó is vár rájuk.
A rendezvény helyszínén kirakodóvásár lesz, a szabadtéri színpadon folklór együttesek lépnek fel. Ott lesz a budapesti Góbé Zenekar, a farnadi Nádas Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Néptáncegyüttes és a Podjavorská muzika zenekar Nagyszalatnáról, valamint a bénai Rozmaring Citerazenekar.
A húsvét keretén belül látogathatóak a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és a Komlótól a sörig című időszaki tárlat, valamint bemutatják a CBC Kiadó Nógrád a magasból című kiadványát, benne a Fülekről készült felvételekkel.
Kedvezőtlen időjárás esetén a Palóc Húsvétot a művelődési központban tartják meg.

 Füleki Vár, Vármúzeum (Fotó: palocut.hu)

 

SÓSTÓ
Falusi húsvét a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban

Tojásfestéssel, többek között sárga túró és pászka készítésével, kiállításokkal, állatsimogatóval, zenés előadásokkal és falusi locsolkodással várja a látogatókat a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu a húsvéti hosszú hétvégén.
Az ünnepi programok már április 13-án, csütörtökön megkezdődtek, ekkor nyitják meg Kisütött mesék című időszaki kiállítást, amelyen a gyerekek interaktív mesefoglalkozáson vehetnek részt és a mézesbábkészítést is kipróbálhatják – mondta el Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Nagypénteken a hagyományos tojásfestés következett, nagyszombaton és húsvétvasárnap pedig állatsimogató is várja a gyerekeket, valamint a görögkatolikusok ünnepi ételeit készíthetik el a vállalkozó kedvűek. Húsvéthétfőn délelőtt tízkor nyílnak meg a múzeumfalu kapui, lesz grafikai kiállítás, a falusi locsolkodást a Nyírség Táncegyüttes “játssza el” a jánkmajtisi portán, később ugyanitt a református húsvéti szokásokról tartanak ismeretterjesztő előadást.
A kisebbek a Csak el ne törjön! című rendezvény keretében a tojásjátékokkal ismerkedhetnek meg, délután református istentiszteletre és vásári komédiára invitálják a múzeumfaluba kilátogatókat – tájékoztatott Szabó Sarolta.

 

BUDAPEST
Negyed7Negyed8 Fesztivál

A zsidó pészah ünnepéhez kapcsolódik a tavaszi Negyed7Negyed8 Fesztivál, amelyet április 10. és 17. között rendeznek meg az Aurórában.
Az idei rendezvény a múltidézés, azaz a Tovább a Múltba szlogen jegyében telik. A fesztiválon a belváros éjszakai és kulturális életének változásait vizsgálják 20-25 évre visszamenőleg, a fókuszban a zenei műfajok és más előadóművészeti ágak köré csoportosuló közösségek és szubkultúrák lesznek – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A délutáni kerekasztal-beszélgetéseket este koncertek követik. Az Aurórában játszik a fesztivál alatt például a Zugoj, a Hagesher, az Umreti Fit és az Aznap Projekt.
Az idei fesztivál beszélgetésein felidézik az elmúlt negyed század történéseit, valamint a zenei műfajokhoz és más független előadóművészetekhez kapcsolódó szubkultúrák eredetmítoszait. Mi történt velünk a rendszerváltás óta? Vajon véget értek a 90-es évek? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a fesztiválon, amelynek napjai saját tematikát kapnak, és ehhez kapcsolódnak az esti koncertek az Auróra pincéjében.
A hagyományokhoz híven a fesztivál április 10-én széder estével kezdődik, amelyet külföldi érdeklődők számára másnap angol nyelven is megismételnek. A történéseket Pandzarisz Dina és Lamm Dávid elő zenéje kíséri.
A következő napi kerekasztal-beszélgetésen a független színházak indulásáról és fennmaradásáról lesz szó, Vajdai Vilmos (TÁP Színház), Regős János (Szkéné Színház), Szalai-Szabó István (Városi Színház), Szabó György (Trafó), Fodor Tamás (Studió “K”) és Borgula András (Gólem Színház) részvételével.
Április 15-én, szombaton délután a punk jegyében a délutáni kerekasztal-beszélgetésen a szubkultúra hazai vonatkozásairól lesz szó. Este pedig négy, ritkán koncertező magyar punkzenekar lép fel.
Április 16-án, a vasárnapi, szövegtanulással egybekötött beszélgetésen a pészah szokásairól lesz szó, este pedig fellép a Zugoj, amely a Zuboly zenekar Polnauer Flóra és Ágoston Béla által továbbgondolt változata. A széder alkalmából klezmerrel is megfűszerezik a repertoárt.
Az utolsó napon az Enter The Void nemzetközi csapatával, Riga, Berlin és Amszterdam underground színtereinek fontos szereplőivel ismerkedhetnek meg a résztvevők egy workshopon.
A fesztivál a Monday Sessionnel és egy szubkulturális jelmezbállal a zárul.vasárnapi, szövegtanulással egybekötött beszélgetésen a pészah szokásairól lesz szó, este pedig fellép a Zugoj, amely a Zuboly zenekar Polnauer Flóra és Ágoston Béla által továbbgondolt változata. A széder alkalmából klezmerrel is megfűszerezik a repertoárt.
Az utolsó napon az Enter The Void nemzetközi csapatával, Riga, Berlin és Amszterdam underground színtereinek fontos szereplőivel ismerkedhetnek meg a résztvevők egy workshopon. A fesztivál a Monday Sessionnel és egy szubkulturális jelmezbállal a zárul.

 

FERTŐRÁKOS
Fertőrákosi Kőfejtő

Tavaly volt először húsvéti rendezvény a kőfejtőben, és idén is hagyományőrző foglalkozásokkal várják a családokat április 15 és 17. között. Május 27-én a gyereknaphoz kapcsolódva A dzsungel könyve szereplőivel találkozhatnak a témaparkba látogatók. Pünkösdkor, június 3-án és 4-én népi játékok és bábszínház, a június 24-re eső nyári napforduló éjszakáján pedig komolyzenével kísért csillagászati ismertető várja az érdeklődőket.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház (MTI Fotó: Nyikos Péter)

 

BUDAKESZI
Húsvét a Budakeszi Vadasparkban

2016. április 14-17.

Tojáskeresés, játékos ismeretterjesztés, kecskeügyességi show és állatbemutató is várja a családokat a tavaszi szünetben, csütörtöktől keddig a Budakeszi Vadasparkban. 
Csütörtökön és kedden tíz órától a környezeti neveléssel, természetvédelemmel és természettudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó Pangea Egyesület Szelídek és vadak című egész napos előadásán vehetnek részt a látogatók – olvasható a Budakeszi Vadaspark tájékoztatójában.
Az Állatijó bemutató című interaktív állatshow pénteken, szombaton és vasárnap szórakoztatja a közönséget, míg a szombati Kecskeügyességi show-ban a szakértők bemutatják, hogy mire képes ez a háziállat, amelyből több egyed is megtalálható a parkban.
Vasárnap a vadaspark standja mellett húsvéti tojáskereső vetélkedő is szerepel a programban. Mint írják, a tíz órától kezdődő játékban a főbejárattal szemben felállított “Nyomozzunk” pultnál elvehető menetlevéllel együtt lehet részt venni. A vadasparki séta során a gyerekeknek a papírtojásokon olvasható kérdésekre kell helyes választ adniuk. A legügyesebbek különféle húsvéti meglepetésekben részesülnek. 
Mindezek mellett szombattól hétfőig nyuszi- és kecskesimogató várja egész nap a parkba látogató közönséget – írták a tájékoztatóban.

 

ZENGŐVÁRKONY
Míves Tojás Múzeum

A Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeumban ifjúsági tojásfestő versennyel veszi kezdetét az idei húsvéti programsorozat április 9-én, virágvasárnap. Mint Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője az MTI-vel közölte, a megmérettetésre előzetesen beküldött két díszített tojással lehetett jelentkezni.
A múzeum ünnepi rendezvényeinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak. A településen húsvét hétfőn népviseletbe öltözve mennek a délelőtti istentiszteletre a Zengővárkonyi Népiegyüttes tagjai, akik 15 órától Húsvéti locsoló című műsorukkal köszöntik a múzeumba érkezőket.
A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.
Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.
A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

 

NAGYTÉTÉNY
Húsvéti program

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott, április 8. és május 7. között megtekinthető Witz Éva hímes tojásai – Egy jelmeztervező másik élete című húsvéti kamaratárlat.
A kastély autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyen megközelíthető. A 33-as jelzésű autóbusszal a Móricz Zsigmond körtérről a Petőfi S. utca/Kastélymúzeum megállóig utazzanak, ahonnan a kastély bejárata 3 perc sétával érhető el. Ezen kívül új lehetőségként, de csak hétköznapokon, a 133E jelzésű autóbusszal is megközelíthető a kastély, mely a Bosnyák tér és a Nagytétény vasútállomás között közlekedik a reggeli és délutáni órákban.
Vonattal: A kastély a Kelenföldi pályaudvartól vonattal is – mindössze 20 perc menetidő alatt- megközelíthető, a Kastélypark megállónál kell leszállni, ahonnan néhány perc séta a kastély bejárata.

Nagytétényi Kastélymúzeum (Fotó: imm.hu)

 

BUDAPEST
Budapesti Tavaszi Vásár

2016. április 14-30.

Mézeskalács-díszítéssel, tojásfestéssel és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyéb népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg a Budapesti Tavaszi Vásár látogatói a hétvégén. 
Báling Aranka népi iparművész segítségével az érdeklődők készíthetnek írott tojást, azaz kipróbálhatják a hagyományosan, viasszal megrajzolt, majd festékkel megfestett tojásdíszítési módszert. Berszánné Román Erzsébet a karcolásos módszert, Verebes Ildikó kalotaszegi kézműves a gyöngyökkel díszítés technikáját mutatja be. Bácskai Dorottya mesterségbemutatóin mézeskalács tojásokat és nyulakat díszíthetnek a látogatók.
Dezső Ildikó rongyműves bemutatóján csutkababák és hetes fonással karkötők készülnek. Viha Lajos kézműves népi játékokat készít: barackmagsípot, csutkaautót, propellert és “recegtetőt” – tájékoztatta a vásárt rendező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-t.
Április 30-ig várja a látogatókat a Vörösmarty téren a Budapesti Tavaszi Vásár, amelyen 83 kézműves kiállító és nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt, a bemutatott és eladásra kínált termékek között a tradicionális és a modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak. 
A színpadon népzenei, dzsessz, crossover, soul koncertet, valamint bábszínházi produkciót és gyerekelőadást is láthat a közönség a hónap végéig.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek