2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Könyvekben gazdag című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Könyvekben gazdag

Szerző: / 2017. április 22. szombat / Aktuális, Programok   

Senkit ne riasszon el a nagyszerű kulturális eseményektől, hogy hétvégén többfelé lehet gyenge eső, zápor, a hegyekben akár hózápor is. – Programok hétvégére

BUDAPEST
Föld Fesztivál

2017. április 21-25

Pénteken kezdődött a Fővárosi Állat- és Növénykertben az ötnapos Föld Fesztivál, amelynek keretében a látogatók megismerkedhetnek a mentett állatokkal, interaktív talajtani bemutatón vehetnek részt, sőt a Nagyszikla oldalán is leereszkedhetnek. Az Állatkert szokásos látnivalói és főszezoni kínálata mellett a Föld Fesztivál öt napján 10 és 16 óra között hét helyszínen lesznek a fesztiválhoz kapcsolódó programok és bemutatók.
A programsorozaton bemutatkozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park élővilága és felszín alatti kincsei, az érdeklődők elkalandozhatnak a kínai kalligráfia világában, megismerkedhetnek a mentett állatokkal, illetve az állatmentéssel, a tavaszi madárvédelemmel, a hazai botanikus kertekkel és az alternatív energiaforrásokkal is. Lesz távcsöves madármegfigyelés és kézműves foglalkozás is – tájékoztatta az állatkert közleményben az MTI-t csütörtökön.

Egy rózsás gödény fürdik a tóban a Fővárosi Állat- és Növénykertben, Budapest (MTI Fotó: Kovács Attila)

A Föld napjához kapcsolódó ötnapos fesztivál lényegében a Föld napjának kibővítése, amelyet ebben a formában 2008 óta rendeznek meg a városligeti intézményben.
Az Állatkert, valamint az általa létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány mellett több partnerszervezet is részt vesz a fesztiválon. Köztük van például a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete és a Magyar Talajtani Társaság, az ELTE Konfuciusz Intézete, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pest Környéki Madarász Kör, az Excelsior Hegymászó Sportegyesület, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Ökocsiga Közhasznú Egyesület is.

Jegesmedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben, Budapest (MTI Fotó)

 

BUDAPEST
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2017. április 20-23.

Az immáron 24. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.
A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. 
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. 
Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása.  Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatja be kortárs irodalmát és kultúráját.
Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Budapest, 2017 (MTI Fotó)

 

Anna Pasternak a Könyvfesztiválon, április 22-én három órakor mutatja be a könyvet a Millenáris Márai Sándor termében. Házigazda: Körössi P.  József , a Noran Libro Kiadó vezetője. A beszélgetés résztvevői: Borsi Éva, a könyv szerkesztője, és Nagy Mónika Zsuzsanna, fordító.  A szerző a bemutatót követően 16.00 órakor dedikálja a könyvet a Kossuth Kiadói Csoport standján (B21).   

TÉVÉ – RTL Klub
Winnetou – Apacsok földjén
2017. április 22. 19:20

(Winnetou & Old Shatterhand) német western, 2016
Karl May (Wotan Wilke Möhring), a kalandvágyó mérnök a Vadnyugatra utazik, hogy részt vegyen a vasút megépítésében. Romantikus elképzelései hamar szertefoszlanak, a vasútépítő társaság ugyanis banditák gyülekezete, akik a haszonért gátlástalanul bánnak az indián törzsekkel. May szembetűzésbe kerül a munkások vezetőjével, amikor rálőnek a tárgyalni érkező apacs törzsfőnökre, Incsu Csunnára (Gojko Mitić) és fiára, Winnetou-ra (Nik Xhelilaj). Kitör a háború a két tábor között, és a gyors öklű Maynek, akit az indiánok Old Shatterhandnek neveznek el, választania kell, melyik oldalra áll.

Winnetou - Nik Xhelilaj, Gojko Mitic, Wotan Wilke Möhring, 2016 (Fotó: winnnetou.fr)

 

BALATONFÜRED
Kis könyvfesztivál

2017. április 22.

Kis könyvfesztiválnak ad otthont szombaton Balatonfüred. Az ötödik alkalommal megrendezett fesztivál idei rendezvényének középpontjában a kortárs gyermekirodalom áll.
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal egy időben zajló rendezvény díszvendégeként a Székelyföldi Legendárium csapata néhány székelyföldi településről, a természeti és épített örökségről szóló könyveket, társasjátékokat, maketteket, DVD-ket mutat be. Ezen kívül a látogatók megismerkedhetnek a Szent László Emlékév alkalmából készült, A sziklahitű király – Szent László Kárpát-medencei legendáriuma című könyvvel és a király életének állomásait bemutató térképpel is. A program kezdetén A kerekítő: ölbeli játékok, mondókák című könyvsorozat alapján megalkotott zenés-bábos előadás várja a legkisebbeket, majd a Terka meséi című bábelőadást nézhetik meg az érdeklődők, mely Hohol Ancsa és Boris Juli mesekönyvsorozata alapján készült – tette hozzá. 
Az előadásokat követően a kisiskolás korosztály számára készült könyveket mutatnak be a fesztiválon. Pintér Pálné Vadregényes balatoni tündérmesék című mesekönyvét Németh Anikó meseterapeuta ismerteti meg a közönséggel.     A Csimota Kiadó új, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló környezetvédelmi mesesorozatát Gúfó és a gombák, valamint Gúfó a fák ünnepén címmel a mű szerzői, Lanczkor Gábor költő és Takács Mari illusztrátor mutatják be – közölte a könyvtárigazgató.
A délután második felében a Balaton áll majd a programok középpontjában, a Nők a Balatonért Egyesület ezzel kapcsolatos könyveket és társasjátékokat mutat be, majd Zugor Zoltán vetítéssel kísért, balatoni mesékről, mondákról szóló előadását láthatják az érdeklődők, az estet a Zabszalma együttes koncertje zárja.

 

TÉVÉ – NatGeo
Géniusz

2017. április 23. 21:00

Miként vált a Svájci Szabadalmi Hivatal egyik éles eszű alkalmazottja a 20. század legjelentősebb elméleti fizikusává? Melyek voltak Albert Einstein tudományos pályafutásának legfontosabb állomásai? És magánéletének legérdekesebb eseményei? A Nat Geo tízrészes sorozata a legendás tudós életébe nyújt lebilincselő bepillantást Walter Isaacson ’Einstein: His Life and Universe’ című híres könyve alapján
Szeretők… Család… Meghódítandó tudományos közeg… Növekvő antiszemitizmus… Albert Einstein akadályok sokaságával szembesül a tehetsége kiteljesítése felé vezető úton.

 

BUDAPEST
I Bike Budapest bringás felvonulás

2017. április 22.

Gyülekező: Szabadság tér, 15:30 – indulás 16:00-kor
Bringaemelés: kb. 18:30, Városliget, Királydomb
Itt a tavasz, már alig bírsz a fenekeden ülni, a bringád meg várja, hogy lepucold róla a téli koszt. Új útvonalon új I Bike Budapest felvonulást szervezünk!
Nagy közös biciklitekerés olyan pontokon, amiket szeretünk és ahol még nem mentünk. Boldog bringaemelés, piknik az elején és a végén, buli a Ligetben. Megint olyan lesz a város, amilyen máskor nem, de most másnapra még bringásabbá tehetjük. 
Szólj az ismerőseidnek, hívd el, akit szeretnél!

 

MOZI
1945 

magyar dráma, 91 perc, 2017 (12)
1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés… 
Forgalmazó: Katapult Film

 

TÉVÉ – VIASAT3
Csak egy kis pánik

2017. április 22. 21:00

(Analyze This) magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 103 perc, 1999
Egy keresztapa (Robert De Niro) esetében a gyengeség, a pánikbetegség rosszabb a halálnál. Pedig New York soron következő donjából hirtelen elszállt a merészség. Éjszaka izzadtságban fürdik, nappal remeg, reszket, és a sírás kerülgeti. Ám a szerencse elé vet egy halk szavú, szemüveges pszichológust (Billy Crystal). A maffiafőnök gorillái kíséretében bekopog a rendelésre, és ráparancsol a rémült doktorra, hogy kezelje őt. A pszichológus inkább menekülne, de hát profikkal van dolga. Nem tehet mást, nekilát, hogy a keresztapát megszabadítsa a gátlásaitól. Ilyen furcsa párost valószínűleg nem látott még a világ.
Forgalmazó: InterCom

Csak egy kis pánik - Robert De Niro és Billy Crystal, 1999 (Fotó: listal.com)

 

TÉVÉ – VIASAT3 
Még egy kis pánik
 

(Analyze That) magyarul beszélő, amerikai-ausztrál vígjáték, 96 perc, 2002
Paul Vitti, a rettegett maffiavezér egy nap igencsak meglepi őreit a börtönben: bárgyú mosollyal fel-alá mászkál, és időről-időre nótára gyújt. Ha Vitti musicalszámokat kezd el dalolni a cellájában, vajon ki máshoz fordulhatnak az illetékesek, mint a pszichiáteréhez? Sobel doktor hiába tiltakozik, gyorsan megszületik döntés: Vitti beköltözik Sobel házába, hogy alapos kezelésnek vesse alá magát. Mi lesz ebből?! Nos, csak semmi pánik! Újra együtt a furcsa páros a nagysikerű Csak egy kis pánik második részében. Vitti (Robert De Niro) ezúttal készen áll, hogy új életet kezdjen, messze a maffia világától – legalábbis ezt állítja. Gyenge idegzetű pszichiátere, Ben Sobel (Billy Crystal) azonban nem biztos benne, hogy ez a született bűnöző valaha is jó útra térhet. 
Forgalmazó: InterCom

Még egy kis pánik - Robert De Niro és Billy Crystal, 2002 (Fotó: listal.com)

 


BUDAPEST
Budapest100

2017. április 22-23.

A Budapest100, a nyitott házak hétvégéje idén április 22-23-án zajlik, témája a rakpart.
A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával igazi kaland mindkét partot végigjárni és közben  a házakba is benézni. 
Az érintett Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt a programban, az idei Budapest100 egyik érdekessége, hogy a 18. századtól napjainkig, a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is helyet kapnak a látogatni valók között. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit  és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit. 
A hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé a rakpartot. A Dunával együtt élünk. Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. Hétköznapjait régebben az ipar, a kereskedelem és a közlekedés éltette. Ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne. A rakpartok jövője állandóan megújuló vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat.

 

BOLDOG
Boldogi Tájház az idei Tájházak napja

A Boldogi Tájház az idei Tájházak napja kiemelt helyszíne, az országos rendezvénysorozat április 22-23-án várja az érdeklődőket.
Az eseményen országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket
A programok között hagyományőrző csoportok fellépései, kézműves foglalkozások és vásár, valamint szakvezetéses séták, ügyességi versenyek és kiállítások is szerepelnek.
A Boldogi Tájházban hagyományőrző műsor fogadja az érkezőket, akik kipróbálhatják a kosárfonást és a korongozást, megkóstolhatják a falu jellegzetes süteményét, beöltözhetnek boldogi viseletbe és szakvezetésen vehetnek részt.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek