2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Bírjuk hangerővel című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Bírjuk hangerővel

Szerző: / 2017. augusztus 12. szombat / Aktuális, Programok   

25. Sziget Fesztivál , 2017 (MTI Fotó: Mohai Balázs)Eseménydús, programokban bővelkedő napoknak nézünk elébe. A hétvégén megszűnik a kánikula és változékonyabb lesz az idő, érdemes kimozdulni. – Programok hétvégére

BUDAKALÁSZ
Lupa strand

Ha a Balaton messze van, a Duna sodrása ijesztő, a medencés strandok klórszintje sem vonzó, akkor is maradt választásunk: irány a családdal a Lupa-tó.
A Lupa pérmium strandja pedig készült erre is, mármint arra, hogy családok a lurkókkal közösen strandoljanak a nagy hőségben, amiből mostanában bőven van részünk. Egy bányató első hallásra ijesztőnek tűnik: hideg és hirtelen mélyül, kavicsos és amúgy is veszélyes. Na, a Lupa-tó pont ezért lett strand már és nem csak a legtisztább, természetes vizű bányató, mert ezeket a negatív sztereotípiákat okozó hátrányokat sikerült ledobnia magáról. A víz nemcsak türkizkék, de melegebb mint a Balaton, a part vakítóan fehér homokos, a biztonságról vizimentők garmadája gondoskodik, így a napágyak és napernyők között a tengerparti beach-ek hangulatát idézi, miközben Budapest határában található. 

 

TÉVÉ
FINA Masters Világbajnokság
TÉVÉ – Digi Sport2

(2017. augusztus 12. 17:05 – Vízilabda elődöntő)
TÉVÉ – Digi Sport1
(2017. augusztus 12. 19:00 – Vízilabda döntő)

BUDAPEST, BALATONFÜRED
FINA Masters Világbajnokság

2017. augusztus 07-20.
2017. augusztus 12.
09:00 – 19:00  Férfi csapat  (Döntő (vízilabda))
09:00 – 19:00  Női csapat  (Döntő (vízilabda))
09:00 – 19:00  Férfi 3km Korosztály: 25-39 (Döntő) 
09:00 – 19:00  Női 3km Korosztály: 25-39 (Döntő)  
09:00 – 18:00   Csapat  (Szabad gyakorlat)
09:00 – 19:00  Férfi szinkron toronyugrás  (Döntő) 
09:00 – 19:00  Női szinkron toronyugrás (Döntő)
09:00 – 19:00  Férfi toronyugrás (Döntő)
09:00 – 19:00  Női toronyugrás (Döntő)

2017. augusztus 13.
08:00 – 12:00  Szabad kombináció  (Szabad gyakorlat)
09:00 – 19:00  Férfi csapat  (Döntő (vízilabda))
09:00 – 19:00  Női csapat  (Döntő (vízilabda))
09:00 – 19:00  Férfi 3m szinkron műugrás (Döntő)
09:00 – 19:00  Női 3m szinkron műugrás (Döntő)
09:00 – 19:00  Vegyes 3m Szinkron műugrás (Döntő)
13:30 – 20:00  Mixed Duó (Döntő)

 

BUDAPEST
Borsos Miklós életmű kiállítás

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az intézmény és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) legutóbbi közös kiállításán Kondor Béla munkásságát mutatták be. A most nyíló tárlaton a 20. századi magyar szobrászművészet egyik meghatározó alakjának munkásságát tárják a közönség elé. 
Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kogart kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a tárlat tematikailag teljes áttekintést ad Borsos Miklós művészetéről a korai, archaikus szemléletű munkáktól az organikus absztrakciót képviselő alkotásokig.

 

DEBRECEN
Galiba gyermekfesztivál

2017. augusztus 12-20.
Idén az augusztus 12-től 20-ig tartó fesztiválon mintegy száz program várja majd az érdeklődőket, főként a nagyerdei Békás-tó melletti Lurkó-ligetben.
Az idei Galiba újdonsága lesz a Lúdas Matyi-hasonmásverseny – tette hozzá Széles Diána, megemlítve, hogy a fesztivál neve is Fazekas Mihály Lúdas Matyijára, pontosabban Matyi libájára, Galibára emlékeztet.
A Galiba gyermekfesztivál 6. évében megérett az idő arra, hogy Galiba liba mellett gazdáját, Lúdas Matyit még nagyobb figyelem illesse meg, ezért hasonmását három kategóriában keresik a fesztiválon: a Lurkó versenyre “pelyhedző bajusz nélküli kislegényeket”, a Suhanc bajnokságra “pelyhedző bajszú nagylegényeket”, míg a Szenior hasonmás versenyre “a bajszos korosztályból” várnak jelentkezőket, utóbbiak Lúdas Matyi elképzelt jövőbeli alakját formálják majd meg – mondta a részletekről Bódor Edit, a gyermekfesztivál és a virágkarnevál főszervezője.

 

MOZI
Pappa pia 

magyar romantikus vígjáték, 105 perc, 2017 (12)
Legyőzheti Dávid Góliátot? Állítólag igen, de aki biztosra megy, inkább ellene fogadjon. A kicsi és gyenge és pénztelen többnyire alulmarad, amikor szembeszáll valakivel, aki gazdagabb és hatalmasabb – és néhány nagyra nőtt, kopaszra borotvált alkalmazottja kíséri mindenhova. 
Papi (Nagy Feró) a világ legkedvesebb nyugdíjas linkje, aki mindenkinek tartozik és csak a jókedvét ajánlhatja törlesztés helyett. Már laknia sincs hol, egy lepukkant Duna-parti csónakházban húzza meg magát. Ám szomszédja, egy menő szuperdiszkó tulajdonosa, Wizy (Stohl András) most ezt is elvenné tőle, hogy valami csilivili buliplázát építtessen a parton. Az öreg nem esik kétségbe, de fogalma sincs, mit csináljon, úgyhogy a bonyolultabb megoldást választja: segítséget kér az unokájától, Tomitól (Szabó Kimmel Tamás). A srác legalább olyan link, mint a nagyapja, viszont sokkal sármosabb – és habozás nélkül hívja a haverjait. 
A pesti vagányok, bohémek és egyéb szélfútta figurák tarkabarka csapata szembeszáll Wizy zsoldosaival meg bombázó, de jéghideg alvezérével, és megkísérli a lehetetlent: a csónakházból átmenetileg romkocsmát varázsolnak, hogy összegyűjtsék a túléléshez szükséges összeget. 
A kedvük jó, az esélyeik rosszak – de ha egy romantikus vígjátékban mindenki zenész és/vagy szerelmes, akkor bármi megtörténhet. És addig is szól néhány ismerős, mégis egészen átalakult sláger…
Forgalmazó: InterCom

 

SZAPORCA
Magyar pásztorkutyák terelőversenye

2017. augusztus 12.
Magyar pásztorkutyák terelőversenyének ad otthont augusztus 12-én a dél-baranyai Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpon.
A rendezvény egyúttal a magyar pásztorkutyák idei országos terelőbajnokságának negyedik minősítő fordulója is.   A tájékoztatás szerint a program alatt úgynevezett ösztönpróba keretében mód nyílik a juhokat eddig még nem látott pásztorkutyák terelési képességének felmérésére is. A programon a hagyományos pásztorviseleteket és -eszközöket is láthatják az érdeklődők, a résztvevőket íjászat, kisállat-simogató, természetismereti foglalkozások, gyerekprogramok, valamint a helyi termelők és kézművesek bemutatója is várja.

 

SZÉKESFEHÉRVÁR
Székesfehérvári Királyi Napok: III. Béla uralkodása a középpontban

A jubileumi, ötödik Koronázási Szertartásjátéknak szintén az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodója lesz a főszereplője. Az előadást Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi, a címszerepben Hirtling Istvánt láthatja a közönség augusztus 18-án és 19-én.
A Nemzeti Emlékhelyen felépített színpad lesz a helyszíne a Musica Sacra koncertjének is, a komolyzenét kedvelők az egyik leggyakrabban játszott, legismertebb gyászmisét, Verdi Requiemjét hallhatják augusztus 12-én négy világsztár szólista, öt kórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában.
A rendezvénysorozat újdonsága az augusztus 12-13-ai Népművészeti Fesztivál, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a falusi élet hagyományaival. Mindkét napon lesz falusi lakodalom: szombaton a Sárköz, vasárnap a Felvidék hagyományai állnak a középpontban, a lánykikéréstől a menyasszony öltöztetésén át a mulatságig.

 

BUDAPEST
Dirty Black Summer Tribute Fest

2017. augusztus 11.
NT
Nagyterem
19:30 Nightwish by Nightquest
20:50 Metallica by Scary Guyz 
22:20 Iron Maiden by Iron Inside
00:00 Rammstein by Rammsturm

041
20:00 Dream Theater by Majesty
21:10 Helloween by Keepers Of Jericho
22:20 Opeth by City Of Moon 
23:50 In Flames by Tribute To Remains 

Kisterem
20:30 Lynyrd Skynyrd tribute by Lynky Stynky
21:30 Ozzy Osbourne by 4Oz 
22:50 Dark Side Show (Disco Meets Metal) 
00:00 Hammerfall by Hammerstrike
Helyszín: Dürer Kert

 

GYŐR
Győri Reneszánsz és Barokk Hét

A győri barokk esküvőn, augusztus 12-én ezúttal egy tényői pár, Hangya Csaba és Nagy Anikó fogad egymásnak örök hűséget egy főúri esküvői ceremónia keretében a Dunakapu téren, több ezer ember előtt, a 17. és 18. századot megelevenítő környezetben és ruhában. 
Az esküvői programsorozat már pénteken elkezdődik, a Zichy-palota udvarán a vőlegény ad szerenádot a menyasszonynak a CantuS CorvinuS Énekegyüttes közreműködésével. Este a Dunakapu téren Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regénye alapján A kémnő címmel ad elő táncjátékot a Barocco Táncegyüttes és a Soldier Dance Theatre. 
Szombaton barokk játszótér, ingyenes városnéző séta, toronyzene és vásári mulatság várja egyebek mellett a látogatókat. Az esti hagyományos barokk felvonuláson mintegy kétszáz barokk kori jelmezes kíséri a menyasszonyt a Városház térről a Dunakapu térig. Az esküvő után a Széchenyi téren Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes és Andrejszki Judit magyar régizenei előadó közösen lép fel. 
Vasárnap a barokk játszótér, a toronyzene, különböző flashmobok és a városnéző séta mellett barokk táncokat, marionett mesejátékot és meseoperát is láthat a közönség. Lesz barokk ügyességi torna, a programot pedig este hét órakor a Széchenyi téren Vásáry André koncertje zárja. 
Mindhárom nap lesz kézműves vásár, omnibuszos utazás, barokk árnyjáték a bencés rendház falán. Az Apátúr-házban porcelánbaba-, az Ipartestület Arany János utcai épületében pedig csipkeverő-kiállítás tekinthető meg.

 

ŐRSÉG
Hétrétország

2017. augusztus 12.
Több mint félszáz programmal, különleges zenei produkciókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, filmvetítéssel és nyitott portákkal készülnek az Őrségben a Hétrétország “köztiválra”.
A nyolcnapos klasszikus összművészeti fesztivált a ruszin népzenét játszó Técsői Banda nyitja augusztus 12-én az őriszentpéteri Pajta Bisztróban.
Augusztus 13-án Müller Péter Sziámi AndFriends ad koncertet a Malom Látogatóközpont nagyszínpadán, előadásukban a készülő új lemezükről is bemutatnak néhány dalt.

 

BUDAPEST
Zséda koncert a Budapest Parkban

Zsédenyi Adrienn (Zséda) elmondta, hogy szólókarrierje 15. évét ünnepli a Budapest Park-beli fellépéssel. Augusztus 12-én olyan koncertet tartanak, mint legutóbb az Arénában: 10 zenész áll mögötte, különleges hangzás- és látványvilággal készülnek.

 

TOKAJ-HEGYALJA ÉS ZEMPLÉN
26 éves Zempléni Fesztivál
2017. augusztus 11-19.
Újra gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 26 éves Zempléni Fesztivál. A programsorozat augusztus 11-19. között kínál magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és táncelőadásokat, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat, melyeknek Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont.

A fesztiválon fellép többek között a Budafoki Dohnányi Zenekar, Szabó Ildikó, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Miklósa Erika, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, Bognár Szilvia, és még sokan mások. A Tokaj Fesztiválkatlanban két nagyszabású produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők: „A Tenkes kapitánya” című látványos táncelőadást, Zsuráfszky Zoltán rendezésében és a Nemzeti Táncegyüttes előadásában, valamint az ABBA Symphony egész estét show-t, a Singer Street, a Coincidance Tánctársulat és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös produkcióját.
Idén is minden este szól a jazz. A sárospataki Makovecz téren fellép többek között Horváth Cintia és Balogh Gyula, Szakál-Plósz Titanilla, a BBNQ Pocsai Krisztával, Török Ádám és a Fugato Orchestra. Valamint különleges kikapcsolódási lehetőségekkel várja a látogatókat a két tematikus fesztiválnap: az „Egy nap Mádon” és az „Egy nap Tolcsván”. 

 

DEBRECEN
Debreceni Virágkarnevál

2017. augusztus 12-23.
Ebben az évben augusztus 12-e és 23-a között több mint félszáz programmal várják a karneváli hétre érkezőket. Közülük a gyerekek körében igen népszerű Galiba-fesztivált, s elmondta, hogy augusztus 20-án éjjel öt virágkocsi indul Debrecenből Nagyváradra, ahol másnap felvonulnak a Nyitott ablak Európára fesztiválon.
A debreceni sajtótájékoztató résztvevői némi ízelítőt is kaptak a karneváléji műsorból: bemutatkozott mások mellett Janza Kata színész, musicalénekes, Puskás Péter énekes, Kiss Balázs bűvész, Tőke László, az Új Lovas Színház művészeti vezetője, illetve a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület táncosai.