2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Vakációra fel című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Vakációra fel

Szerző: / 2017. június 17. szombat / Aktuális, Programok   

Kezdődik a vakáció - gyerekek az iskolában (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A hétvégén markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, de ez senki kedvét ne vegye el a jobbnál jobb kulturális és szórakoztató rendezvényektől. – Porgramok hétvégére

TALLYA
Kerekdomb Fesztivál

Amit nem érdemes kihagyni: A Kerekdomb Fesztivál  
Színházi előadásokkal, könnyű- és komolyzenei programokkal, borpiknikkel és kreatív gyerekprogramokkal indul holnap a Kerekdomb Fesztivál Tállyán, a tokaji borvidék festői településén. A szervezők dűlők közti félmaratonra és dűlőbringa futamra várják a sportos fesztiválozókat, az Y-generációs borászok pedig a vidék borait bemutató borvacsorát szerveznek. 

Kerekdomb Fesztivál, Tállya (Fotó: Petkó Gergely Ricsi)

 

SZLOVÁKIA / KOMÁROM
54. Jókai Napok
2017. június 12-18.
A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom Városa, és a Komáromi Városi Művelődési Központ ezennel meghirdeti az 54. Jókai Napokat, a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját.
Június 14-én, szerdán késő délután a városi művelődési központban kezdődött, és a vasárnap délelőtti díjkiosztással ugyanott ér véget az 54. Jókai Napok – a hazai magyar műkedvelő színjátszók országos fesztiválja, amely szervezője a Komáromi Jókai Napok Alapítvány és a vmk. Örvendetes, hogy idén 9 diák- , ám sajnálatos, hogy mindössze 2 felnőtt csoport méri össze a tehetségét. Vendégelőadásokból és kísérőrendezvényekből sem lesz hiány.
   
 

BUDAPEST
Gyerek Sziget

2017. június 3-15.
Hurrá! Véget ért a suli  
Ismét eltelt egy tanév, így már a hétvégi házi feladatok nyomasztása nélkül örülhetünk önfeledten a Generali Gyerek Sziget programjainak, amiből június harmadik hétvégéjén, 17-én és 18-án is lesz bőven. 
Az ország legnagyobb és legsokszínűbb ingyenes gyerekrendezvénye hétvégén ismét kinyitja kapuit. A színpadnál ezúttal is programok hada sorakozik fel. Így például a Minimax Fesztivál keretén belül érkezik az Apacuka együttes, melynek interaktív, játékos, táncos koncertjein mindig változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatóak. Mesés napot ígér a Kicsi Gesztenye Klub itt lesz egyéni ízzel és hangszereléssel a MintaPinty zenekar, fellép Bíró Eszter és az Alma együttes is. A vasárnapot a Kiskalász indítja Itt van a nyár! c. koncertjével, hiszen itt van a nyár, véget ért a suli! Őt Kamilla Bohóc, majd a Batyu Színház követi a színpadon, végezetül A Gőgös Gúnár Gedeon verseit hallhatjuk megzenésítve a Veronaki zenekar előadásában. 

Gyerek Sziget (Fotó: Mózsi Gábor)

Egy játékos időutazásra hív, idén itt, a Gyerek Szigeten először, a Retro Videojáték sátor. A Modellezők terén helikopter szimulátorban élhetik át az aprók a repülés izgalmait illetve helikopter modell-repetetés ígér látványos bemutatót. A Kézműves Palotában agyagozás, Gépszobor Műhely és csuhézás foglalja majd le a kicsiket. A Generali Sportparkban ezúttal a középkori harcművészettel lehet megismerkedni, lesznek bemutatók és edzések és megismerhetjük a harceszközöket is, a Karamella Poronty Cirkusz Artista Tanodájában pedig a Rippel Akakdémia vendégeskedik. A Gyerek Paradicsomban ez a hétvége az újrahasznosításról szól, és utoljára lesz Kutyajátszótér a rendezvényen. 
Továbbra is ott sorakoznak a Generali Gyerek Sziget állandó programjai: várja látogatóit Kukutyin falu, aminek főterén rengeteg játékkal várják a kisebbeket. A Kerek Perec Gasztronómiai Játszótéren egy pincér, egy séf és egy cukrász mindenapjaiba leshetnek majd be a lurkók, de aki ügyesedni akar zsonglőrködhet a két nap alatt, a Cirkusztanodában pedig bohóckodhat, a Bohóc Lakásban pedig egy valódi bohócnál vendégeskedhet. Aki tudományos ismeretekre és élményekre szomjazik, annak irány Csodák Palotája, a mozgékonyabbakat pedig a No Commentesek várják a Mozgás Akadémián vidám koreográfiát tanulni. 
A Gyerek Szigeten kint lesznek a cserkészek is egy csomó játékkal: akadálypálya az ügyesség fejlesztéséért, zsákban futás, célba dobás, egész napos számháborúzás, kézműves hangszerkészítés a természet kínálta anyagokból.

 

NYÍREGYHÁZA
Alpakacsikó a Nyíregyházi Állatparkban

A Zokni nevű, 15 napos alpakacsikó (Vicugna pacos) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2017. június 15-én. A 8 kilogrammal született kis csődör a lábai fehér mintázatáról kapta nevét.

Zokni nevű, 15 napos alpakacsikó anyjával (Vicugna pacos) a Nyíregyházi Állatpark (MTI Fotó: Balázs Attila)

 

MOZI
Volt egyszer egy Venice 

(Once Upon a Time in Venice) magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 94 perc, 2017 (16)
Steve Ford magánnyomozó élete teljesen összeomlik, amikor a hírhedt alvilági banda ellopja imádott kutyáját, Buddyt. Amennyiben viszont szeretné látni, végre kell hajtania mindazt az őrültséget, amelyet a banda kér, így kénytelen-kelletlen bele kell keverednie egy drogügyletbe. A helyzetet azt sem könnyíti, hogy közben egy bosszúszomjas szamoai testvérpár, egy uzsorás ostoba bérencei és még számos kétes fazon is a nyomában van. Steve azonban annyira bepöccen, hogy bármire hajlandó azért, hogy visszaszerezhesse szeretett kutyáját.
Forgalmazó: Big Bang Media

 

BUDAPEST
Idén is Szabihíd

2017. június 17. – 2017. augusztus 13.
Kiveszi éves megérdemelt nyári szabadságát a főváros kultikus hídja a Szabadság híd, és a dolgos-szorgos hétköznapok fáradalmait minél nagyobb társaságban kívánja kipihenni. 
A Fővárosi Önkormányzat támogatja azt a budapesti civil kezdeményezést, amely szerint a Szabadság híd idén is váljék hivatalos közterületből, valóban közös területté, vagyis legyen a híd mindenkié. Négy hétvégén a fővárosiak birtokba vehetik a hidat, ami így már nem csupán impozáns szerkezetével, de egyedi élményekkel és emlékekkel is összeköti majd a Duna két partját és az ott élőket. 
Június és augusztus 2-2 hétvégéjén – június 17-18., június 24-25., augusztus 5-6., augusztus 12-13. – válik szabaddá a híd mindenki számára és alakul át különleges élettérré. 
Június 17-én délelőtt budapesti általános és középiskolák állnak majd kötélnek, hogy a Budapest Kötélhúzó Bajnokságon mérjék össze erejüket. A diákokon kívül a szervezők egyéni résztvevők jelentkezését is várják. A nyertesek sportszerutalvány díjazásban részesülnek.

 

TÉVÉ – DUNA Televízió
Meztelen diplomata

2017. június 17. 14:55
magyar vígjáték, 81 perc, 1963 (12)
Rejtő Jenő egyik legmulatságosabb és legizgalmasabb regénye (a Vesztegzár a Grand Hotelban) alapján készült a parádés szereposztású film.
Kis Lagondán bubópestis járványra hivatkozva lezárták a szállodákat, köztük a Grand Hotelt is. Ennek ellenére Félix azon veszi észre magát, hogy mezítláb, pizsamában ücsörög ott és nyomában megjelenik egy kövér és egy nyakigláb gengszter, de vannak itt diplomaták, bankárok is, és mindannyian egy füzetért törik magukat, mely állítólag a kincseket érő olajlelőhelyek titkos térképét tartalmazza. 

 

SZLOVÁKIA / CSALLÓKÖZCSÜTÖRTÖK
VIII. VIVA ROCK FESZTIVÁL

Tankcsapda, Republic és még sokan mások
2017. június 16-17.
2017. június 16-án és 17-én a csallóközcsütörtöki sportpályán rendezik meg a VIII. Viva Rock Fesztivált. Temérdek fellépő, két színpad, garantált kikapcsolódás! Lássuk, milyen lesz az idei zenei felhozatal.
Június 17. (szombat)
Akusztik színpad
13.30 Jávorszky Béla Szilárd előadása – Magyar RockTörténet
 15.00 Fodor Péter akusztik
 16.00 Takács Vilkó könyvbemutató – A Guns n Roses és én
 16.50 Nowember zenekar
 18.15 Szekeres András (Junkies) és Takács Vilkó akusztik
 20.00 Showder Klub – Csenki Attila
 00.30 Absurd Party DJ Hoffmannal

Nagyszínpad
17.20 Arizóna
 19.00 Phoenix RT Akusztik
 21.00 Republic
 23.00 Pegazus – 40. Jubileumi koncert

 

BUDAPEST
VárKERTmozi  

Idén nyáron is kertmozi a Várkert Bazárban! A vetítések szerdánként 21:30-kor kezdődnek. A helyszín egyedisége, a különleges atmoszféra igazán varázslatossá teszi a szabadtéri mozizás élményét. 

Budai Várkert Bazár, Budapest (Fotó: Kibelbeck Mara/cultura.hu)

 

VISEGRÁD
Visegrock

2017. június 16-17.
A Visegrádi Nyár eseménye a tavaly óta kétnaposra bővült rock- és blues seregszemle, az idén IV. alkalommal megrendezett Visegrock fesztivál. Idén fellép a Skorpió, a P.Box, a Tűzkerék XT, a Tunyogi Péter emlékzenekar, a Török Ádám és a Mini, a Twin City, a Rockin Rockcats és még sokan mások. A tradíciókhoz híven a fesztiválon bográcsos főzőversenyt is hirdetnek, amire már most várják a csapatok jelentkezését.

 

TÉVÉ – TV2
Üvegtigris

2017. június 18. 21:50
Az Üvegtigris hat barát pár eseménytelen napjának története. Lali, az amerikamániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben, az autónepper, Róka, a piti csencselő; Sanyi a félnótás hajléktalan; Csoki, aki mindig arról szövegel, hogy majd szerez pénzt és elmegy Amerikába; és Cingár, aki a többiek idegeit nem kímélve szaxizik. Gaben rábeszéli Lalit, hogy vegyen meg egy, az amerikai álmot ízig-vérig megtestesítő régi Chevrolet Impalát. Amikor hosszú kálvária után meghozza a rég várt autót, Lali ki sem tudja próbálni, egy úton visszaforduló teherautó összetöri. Közben Róka izgatottan keresi a “Vasat”, melyet korábban odavitt, hátha akad rá vevő. Lali azonban pár nappal azelőtt eladta a semmire sem használhatónak vélt “fémhulladékot”. Rókára rászálltak a nehézfiúk, s halálosan megfenyegették, hogy hozza vissza, vagy fizessen. Pénzt kell tehát szerezni mindenáron. Csoki szerint egyetlen megoldás van, ki kell rabolni a közeli postát. Mindenki kocsiba száll. A nagy balhé azonban nem sikerül tökéletesen.
Forgalmazó: Budapest Film

Üvegtigris (Fotó: Budapest Film)