2017. június 22.  Csütörtök
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. június 22.  Csütörtök   Paulina
Közepesen felhős 33 °C Közepesen felhős

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus

Üldögélj Jane Austennel

Dargay Attila rajzfilm alakjai

Salman Rushdie 70

Fred Astaire, maga a megelevenedett ritmus  
Fred Astaire tánccal hivatalosan 72 évesen hagyott fel, de azért hat év múlva még táncra perdült Gene Kelly oldalán - bár szavai szerint ez csak mozgás volt.
Üldögélj Jane Austennel  
Hazájában nem csak fesztiválokkal, könyv- és divatbemutatókkal készülnek Jane Austen halálának 200. évfordulójára.
Dargay Attila rajzfilm alakjai  
90 éve, 1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kiváló művész, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Szaffi és a Lúdas Matyi alkotója.
Salman Rushdie 70  
70 éve, 1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író, a Sátáni versek című regény szerzője.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Virágzó majális című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Virágzó majális

Szerző: / 2017. május 13. szombat / Aktuális, Programok   

Virágzó rododendron a Budafapusztai Arborétumban, 2017 (MTI Fotó: Varga György)Ezen a változékony időjárást hozó májusi hétvégén is nagyszerű szabadtéri és kulturális rendezvények várják az érdeklődőket. – Programok hétvégére

PÉCS
Múzeumi majális

Első alkalommal rendeznek múzeumi majálist a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Káptalan utcai kiállítóhelyein és azok udvaraiban május 13-án.
A könnyed hangulatú pikniket is magába foglaló rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.
Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint a JPM Káptalan utcai igazgatóságának udvarán a többi között agyagozás, korongozás, kreatív népművészeti sarok, kenyérdagasztás, kosárfonás, régi tárgyak bemutatója, nosztalgia-teaház, mézeskalács-készítés, és ólomkatona-öntés várja a látogatókat.
A pécsi sörkészítés történetéről Vert József tart kóstolóval egybekötött előadást, a Kőkertben csalánleves-főzésen és “leveles falatkák” kóstolóján vehetnek részt az érdeklődők – részletezték hozzátéve, hogy ugyanott a látogatók a rómaiak konyhaművészetébe is bepillanthatnak.
Pusztai Tünde művészettörténész, a múzeumi majális szervezője ismertette: a Vasarely Múzeum udvarán az Élményműhely oktatói tartanak játékkal, bemutatóval egybekötött műhelyfoglalkozást Művészet a többdimenziós kockák árnyékában címmel. Ugyanott a MeseTérKép csapata várja mesemajálisára elsősorban az 5-12 éves gyerekeket.

Múzeumok éjszakája, Janus Pannonius Múzeum, Pécs (MTI Fotó)

 

TISZA-TÓ
10. Tisza-tó napja

2017. május 13.

Horgászverseny, triatlonverseny, kerékpártúra, vetélkedő is szerepel többek között a május 8. és 16. közötti Tisza-tó napja elnevezésű rendezvénysorozaton.
Május 13-án a környezettudatosság jegyében szerveznek kerékpártúrát a tó körül mintegy 60 kilométeren Tiszadorogma-Ároktő-Tiszacsege-Egyek-Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs- Abádszalók-Kiskörei Hallépcső útvonalon. A résztvevőket minden településen vendégül látják helyi jellegzetes étellel, itallal, de a vendégek helyi termékekkel is megismerkedhetnek. Kiemelte: régi vágyuk, hogy a Tisza-tónál megépüljön Magyarország első raftingpályája, ezért figyelemfelhívó programként raftingolással zárják a kerékpártúrát.
Pusztai Dorottya, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oktatási szakreferense a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője május 15-én lesz Kiskörén. Hozzátette: idén több mint 60 csapat nevezett, a hatodik osztályosok öt hónapon keresztül öt írásbeli fordulón vettek részt a döntő előtt.     Az eseményen elhangzott, hogy a Tisza-tó napja programsorozat kísérőrendezvényét május 30-án Kiskörén tartja a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács. A Tisza-tavi turisztikai konferencia és szakmai műhelymunka kiemelt témája a tó helye a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy kiemelt turisztikai térségben. Az eseményen környezettudatos ékszertervezés, újrahasznosított termékekből divatbemutató és kiállítás is lesz, valamint bemutatják a tó életnagyságú kabalafiguráját.
Május 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a Rendőr Tisza-tavi Triatlont Tiszafüreden, amelyre a közigazgatásban résztvevő szervezetek mellett civil szervezeteket is meghívtak. A versenyszámok között lesz sárkányhajózás, lábtenisz- és főzőverseny is.

Tisza-tó, nádas (Fotó: M.D. Kinga)

 

MOZI
Emlékképek

(Powidoki) feliratos, lengyel életrajzi dráma, 98 perc, 2016 (12)
Andrzej Wajda rendezésében a film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült festő a legnehezebb pillanatokban sem volt hajlandó meghajolni a párt akarata előtt. Életét ellehetetlenítették, egyedül diákjai álltak ki mellette az utolsó pillanatig, valamint egyetlen lánya, Nika, aki félárva lett édesanyja halála után. Strzeminski élete utolsó pillanatáig festett és dolgozott A látás elmélete című könyvén, miközben a nyomor egyre elviselhetetlenebbé vált számára.
Forgalmazó: Vertigo Média

Emlékképek - r.: Andrzej Wajda, 2017 (Fotó: Vertigo Média)

 

BUDAPEST
Bartók műveket ad elő a Budapesti Fesztiválzenekar

2017. május 12-14.

Bartók Béla A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című művei kelnek életre a Budapesti Fesztiválzenekar és táncművészek előadásában május 12-én, 13-án és 14-én a Müpában Fischer Iván vezényletével, Gergye Krisztián koreográfiájával.
A pantomim és a táncjáték szcenírozott változatát erre az alkalomra készült koreográfiával élvezheti a közönség Gergye Krisztián Társulata, tizenegy táncművész közreműködésével. Fischer Iván és Gergye Krisztián “színház a színházban” helyzetet szeretnének teremteni. A csodálatos mandarint a Midnight Music közönsége is láthatja május 13-án a Várkert Bazárban 23.30-tól.

 

DEBRECEN
Ifieszta ifjúsági táncbörze

2017. május 13.

Első alkalommal rendezik meg az Ifieszta ifjúsági táncbörzét a hétvégén Debrecenben, a hagyományteremtő szándékkal szervezett program illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 cím elnyerését célzó törekvésekhez.
A  versenyre 18 csapat nevezett, összesen mintegy kétszáz táncos mutatkozik be május 13-án a ház udvarán felállított színpadon.

 

MOZI
A galaxis őrzői vol. 2.

(Guardians of the Galaxy Vol. 2) magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 135 perc, 2017 (12)
Miközben szól a Király Válogatáskazi #2, a Marvel produkciójában készült A galaxis őrzői vol. 2.-ben folytatódnak a csapat kalandjai, melyek a kozmosz távolabbi szegleteibe vezetik őket. Az őrzőknek sokat kell tenniük azért, hogy összetartsák újdonsült családjukat, miközben kiderítenek egyet s mást Peter Quill igazi szüleiről is.
Forgalmazó: Fórum Hungary

 

BUDAPEST
Táncház napja

2017. május 13.

Nemzetközi konferenciával, egész napos táncházzal és népzenei koncerttel ünnepli a 45 éves magyar táncházmozgalmat május 12-én és 13-án a Hagyományok Háza, amely hatodik alkalommal szervezi meg a Táncház napját Budapesten.
A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezik meg május 13-án, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. 
A Táncház napja hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárul a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenészei lépnek fel a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont szervezésében.
Az ünnepi műsor Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. A műsor szerkesztése részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A Kodály művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A műsorban többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című Kodály művek népzenei forrásai szólalnak meg.

 

TÉVÉ – RTL Klub 
Vasember 3.

2017. május 14. 19:55

(Iron Man 3) magyarul beszélő, amerikai-kínai akciófilm, 109 perc, 2013 (12)
A legutóbbi küldetése után Tony Stark (Robert Downey Jr.) talonba tette a Vasembert. A tudós-szuperhős boldogan él egykori asszisztensével, ám álmatlanságban szenved, és pánikrohamok gyötrik. Amikor merényletek sora rázza meg a várost, Stark úgy dönt, hogy felveszi a (vas)kesztyűt, és szembeszáll a titokzatos ellenséggel. A Vasemberen végzett legújabb fejlesztése azonban még nem tökéletes, ráadásul felbukkan néhány korábbi ismerőse is. Az ösztönei és a találékonysága segítségével talán sikerül felülemelkedni a nehézségeken. 
Forgalmazó: Fórum Hungary

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek