2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Virágzó majális című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Virágzó majális

Szerző: / 2017. május 13. szombat / Aktuális, Programok   

Virágzó rododendron a Budafapusztai Arborétumban, 2017 (MTI Fotó: Varga György)Ezen a változékony időjárást hozó májusi hétvégén is nagyszerű szabadtéri és kulturális rendezvények várják az érdeklődőket. – Programok hétvégére

PÉCS
Múzeumi majális

Első alkalommal rendeznek múzeumi majálist a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Káptalan utcai kiállítóhelyein és azok udvaraiban május 13-án.
A könnyed hangulatú pikniket is magába foglaló rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg.
Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint a JPM Káptalan utcai igazgatóságának udvarán a többi között agyagozás, korongozás, kreatív népművészeti sarok, kenyérdagasztás, kosárfonás, régi tárgyak bemutatója, nosztalgia-teaház, mézeskalács-készítés, és ólomkatona-öntés várja a látogatókat.
A pécsi sörkészítés történetéről Vert József tart kóstolóval egybekötött előadást, a Kőkertben csalánleves-főzésen és “leveles falatkák” kóstolóján vehetnek részt az érdeklődők – részletezték hozzátéve, hogy ugyanott a látogatók a rómaiak konyhaművészetébe is bepillanthatnak.
Pusztai Tünde művészettörténész, a múzeumi majális szervezője ismertette: a Vasarely Múzeum udvarán az Élményműhely oktatói tartanak játékkal, bemutatóval egybekötött műhelyfoglalkozást Művészet a többdimenziós kockák árnyékában címmel. Ugyanott a MeseTérKép csapata várja mesemajálisára elsősorban az 5-12 éves gyerekeket.

Múzeumok éjszakája, Janus Pannonius Múzeum, Pécs (MTI Fotó)

 

TISZA-TÓ
10. Tisza-tó napja

2017. május 13.

Horgászverseny, triatlonverseny, kerékpártúra, vetélkedő is szerepel többek között a május 8. és 16. közötti Tisza-tó napja elnevezésű rendezvénysorozaton.
Május 13-án a környezettudatosság jegyében szerveznek kerékpártúrát a tó körül mintegy 60 kilométeren Tiszadorogma-Ároktő-Tiszacsege-Egyek-Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs- Abádszalók-Kiskörei Hallépcső útvonalon. A résztvevőket minden településen vendégül látják helyi jellegzetes étellel, itallal, de a vendégek helyi termékekkel is megismerkedhetnek. Kiemelte: régi vágyuk, hogy a Tisza-tónál megépüljön Magyarország első raftingpályája, ezért figyelemfelhívó programként raftingolással zárják a kerékpártúrát.
Pusztai Dorottya, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oktatási szakreferense a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője május 15-én lesz Kiskörén. Hozzátette: idén több mint 60 csapat nevezett, a hatodik osztályosok öt hónapon keresztül öt írásbeli fordulón vettek részt a döntő előtt.     Az eseményen elhangzott, hogy a Tisza-tó napja programsorozat kísérőrendezvényét május 30-án Kiskörén tartja a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács. A Tisza-tavi turisztikai konferencia és szakmai műhelymunka kiemelt témája a tó helye a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy kiemelt turisztikai térségben. Az eseményen környezettudatos ékszertervezés, újrahasznosított termékekből divatbemutató és kiállítás is lesz, valamint bemutatják a tó életnagyságú kabalafiguráját.
Május 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a Rendőr Tisza-tavi Triatlont Tiszafüreden, amelyre a közigazgatásban résztvevő szervezetek mellett civil szervezeteket is meghívtak. A versenyszámok között lesz sárkányhajózás, lábtenisz- és főzőverseny is.

Tisza-tó, nádas (Fotó: M.D. Kinga)

 

MOZI
Emlékképek

(Powidoki) feliratos, lengyel életrajzi dráma, 98 perc, 2016 (12)
Andrzej Wajda rendezésében a film Wladyslaw Strzeminskinek, a 20. század egyik legkiemelkedőbb lengyel avantgárd festőjének állít emléket, aki nemcsak művészként, hanem tanárként is kiemelkedő eredményeket ért el. Strzeminski élete a Lengyel Népköztársaság megalakulása után vett hirtelen fordulatot, hiszen a mozgássérült festő a legnehezebb pillanatokban sem volt hajlandó meghajolni a párt akarata előtt. Életét ellehetetlenítették, egyedül diákjai álltak ki mellette az utolsó pillanatig, valamint egyetlen lánya, Nika, aki félárva lett édesanyja halála után. Strzeminski élete utolsó pillanatáig festett és dolgozott A látás elmélete című könyvén, miközben a nyomor egyre elviselhetetlenebbé vált számára.
Forgalmazó: Vertigo Média

Emlékképek - r.: Andrzej Wajda, 2017 (Fotó: Vertigo Média)

 

BUDAPEST
Bartók műveket ad elő a Budapesti Fesztiválzenekar

2017. május 12-14.

Bartók Béla A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi című művei kelnek életre a Budapesti Fesztiválzenekar és táncművészek előadásában május 12-én, 13-án és 14-én a Müpában Fischer Iván vezényletével, Gergye Krisztián koreográfiájával.
A pantomim és a táncjáték szcenírozott változatát erre az alkalomra készült koreográfiával élvezheti a közönség Gergye Krisztián Társulata, tizenegy táncművész közreműködésével. Fischer Iván és Gergye Krisztián “színház a színházban” helyzetet szeretnének teremteni. A csodálatos mandarint a Midnight Music közönsége is láthatja május 13-án a Várkert Bazárban 23.30-tól.

 

DEBRECEN
Ifieszta ifjúsági táncbörze

2017. május 13.

Első alkalommal rendezik meg az Ifieszta ifjúsági táncbörzét a hétvégén Debrecenben, a hagyományteremtő szándékkal szervezett program illeszkedik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 cím elnyerését célzó törekvésekhez.
A  versenyre 18 csapat nevezett, összesen mintegy kétszáz táncos mutatkozik be május 13-án a ház udvarán felállított színpadon.

 

MOZI
A galaxis őrzői vol. 2.

(Guardians of the Galaxy Vol. 2) magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 135 perc, 2017 (12)
Miközben szól a Király Válogatáskazi #2, a Marvel produkciójában készült A galaxis őrzői vol. 2.-ben folytatódnak a csapat kalandjai, melyek a kozmosz távolabbi szegleteibe vezetik őket. Az őrzőknek sokat kell tenniük azért, hogy összetartsák újdonsült családjukat, miközben kiderítenek egyet s mást Peter Quill igazi szüleiről is.
Forgalmazó: Fórum Hungary

 

BUDAPEST
Táncház napja

2017. május 13.

Nemzetközi konferenciával, egész napos táncházzal és népzenei koncerttel ünnepli a 45 éves magyar táncházmozgalmat május 12-én és 13-án a Hagyományok Háza, amely hatodik alkalommal szervezi meg a Táncház napját Budapesten.
A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezik meg május 13-án, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. 
A Táncház napja hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárul a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenészei lépnek fel a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont szervezésében.
Az ünnepi műsor Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. A műsor szerkesztése részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A Kodály művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A műsorban többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című Kodály művek népzenei forrásai szólalnak meg.

 

TÉVÉ – RTL Klub 
Vasember 3.

2017. május 14. 19:55

(Iron Man 3) magyarul beszélő, amerikai-kínai akciófilm, 109 perc, 2013 (12)
A legutóbbi küldetése után Tony Stark (Robert Downey Jr.) talonba tette a Vasembert. A tudós-szuperhős boldogan él egykori asszisztensével, ám álmatlanságban szenved, és pánikrohamok gyötrik. Amikor merényletek sora rázza meg a várost, Stark úgy dönt, hogy felveszi a (vas)kesztyűt, és szembeszáll a titokzatos ellenséggel. A Vasemberen végzett legújabb fejlesztése azonban még nem tökéletes, ráadásul felbukkan néhány korábbi ismerőse is. Az ösztönei és a találékonysága segítségével talán sikerül felülemelkedni a nehézségeken. 
Forgalmazó: Fórum Hungary

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek