2017. szeptember 22.  Péntek
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 22.  Péntek   Móric
Közepesen felhős 16 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Májusi elemek című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Májusi elemek

Szerző: / 2017. május 6. szombat / Aktuális, Programok   

Érik a cseresznye a Zala megyei Tormaföldén (MTI Fotó: Varga György)

Érdemes kirándulni, szabadtéri programokra menni, hiszen hamisíthatatlan tavaszi napok várnak ránk: többórás napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell az első májusi hétvégén. – Programok hétvégére

ORSZÁGOS
Fülemülék éjszakája

Május végéig zajlanak a Fülemülék éjszakája országos sorozat programjai.

A természetvédők az ország számos pontján, egész májusban várják madármegfigyelő programokkal, madárgyűrűzéssel az érdeklődőket a Fülemülék éjszakája sorozat keretében. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, hogy nem csak vidéken, de a nagyvárosokban és Budapesten is sok helyen lehet találkozni fülemülékkel, amelyeket egészen közelről, akár 4-5 méteres távolságból is meg lehet figyelni.

A program szerint a települések nagyobb bokros területeire hirdetik meg az eseményeket, és a késő délutáni találkozó után néhány kilométeres sétával “cserkészik be” a madarakat. A programok között sok helyen madárgyűrűzés is szerepel, ilyenkor megpróbálják kézben is bemutatni a fülemüléket.
Orbán Zoltán kiemelte, hogy a hideg tavasz miatt a fülemülék a szokásosnál 2-2,5 héttel később érkeznek, most jönnek az ország területére az első hímek, amelyeket a nőstények csak később követnek.

 

DEBRECEN
Debreceni Állatkert
Sivatagi rókák

Talán kevésbé közismert, hogy Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, a kis hercegben szereplő Rókát nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. Történt ugyanis, hogy 1935 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, melyben említést tett ezekről az állatokról.
Mostantól Debrecenben is láthatóak ezen nagy fülű ritkaságok, hiszen a Debreceni Állatkert és Vidámparkba a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből április 9-én érkezett fiatal hím testvérpár a karantén lejártát követően már látható új helyükön, a kisragadozó házban.

 Sivatagi rókák (Vulpes zerda) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2017 (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

 

BUDAPEST
Cassandra Wilson

2017. május 06. 20:00

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 
A kétszeres Grammy-díjas Cassandra Wilson külön fejezetet érdemel a jazztörténetben. Korán meghaladta pályatársait, amikor az ismert sztenderdek világán túlra kalandozott. Tavalyelőtt Billie Holiday századik születésnapjára emlékezett, legújabban pedig az ír népzenének a jazzre gyakorolt elementáris hatását kutatja. Nyolc év után újra a Müpa színpadán.

 

KÁPOLNÁSNYÉK
Egy család – három iskolateremtő művész​

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum által rendezett “Egy család – három iskolateremtő művész – Ferenczy Károly, Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni” című kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A kiállításon Ferenczy Károly festő, Ferenczy Noémi gobelinművész, festő és Ferenczy Béni Kossuth-díjas magyar szobrász, éremművész, grafikus művei tekinthetők meg.
Ferenczy Károly és gyermekei a 19. század végétől az 1956-os forradalomig, “a legvérzivatarosabb időkben” alkottak, műveik pedig tökéletesen visszatükrözik azt a kort. Ferenczy Károly az első nagy magyar impresszionista festő volt, míg lánya, Noémi és fia, Béni a magyar gobelin és a magyar szobrászat egyedülálló alkotói lettek. Példátlanul nagy dolognak nevezte, hogy a Ferenczy-család tagjai összesen hét alkalommal állítottak ki a Velencei Biennálén, “a világ legfontosabb képzőművészeti seregszemléjén”.
Ferenczy Károly (1862-1917) a századelő magyarországi festészetének kiemelkedően fontos mestere, a nagybányai művésztelep alapító tagja volt. Lánya, Ferenczy Noémi (1890-1957) a gobelinművészet legnagyobb hazai alakjaként, fia, Ferenczy Béni (1890-1967) a modern magyar szobrászat nagy hatású megújítójaként került be a művészet történetébe.
A művészdinasztia három tagjának műveiből válogatott kápolnásnyéki kiállítás a 19. század végétől az 1950-es évekig terjedően több történelmi korszakon ível át. A Halász-kastélyban látható művek a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének darabjai.

Ferenczy-család kiállítása, Kápolnásnyék, 2017 (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

 

BUDAPEST
Zsidó Művészeti Napok

2017. május 6-14.

Idén, május 6-14. között zajlik a Zsidó Művészeti Napok összművészeti rendezvény olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket. Mindez olyan helyszíneken,amelyek tükrözik a programsorozat nyitottságát és sokféleségét, ismertek a nagyközönség számára, és alkalmasak a produkciók fogadására – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKult, Uránia Nemzeti Filmszínház, BMC, BJC, Columbus Hajó, Bálint Ház, Bethlen téri színház -, valamint a vallási helyszínként ismert Frankel Leó utcai zsinagóga is újra koncertteremmé alakul a Zsidó Művészeti Napokon.
Idén is helyünk van a lazább atmoszférájú városi találkozási pontokon, a nagy népszerűségnek örvendő Erzsébetváros-i kultúrterekben, pl. a Mazel Tov, a Dohány utcában az irodalombarátok számára is egészen új Magvető Café, az Izraeli Kulturális Intézet, vagy a Duna-parti PONTOON, amelyek a programjaink részeseivé válnak, meghódítva így a belföldi és külföldi közönséget is.

 

 

TÉVÉ – DUNA Televízió 
Álom luxuskivitelben

2017. május 07. 13:45

(Breakfast at Tiffany’s) magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 110 perc, 1961 
Holly Golightly (Audrey Hepburn) reggelizés közben egyre csak a luxusékszerbolt csábító kirakatát bámulja. Ez álmai netovábbja, hiszen tizennyolc évesen otthagyta szülővárosát és férjét, hogy divatos frizurával és negyven centis szipkából pöfékelve mint playgirl meghódítsa New York előkelő világát. Adakozó kedvű kísérőkben és hóbortos partikban nincs is hiány, épp csak érzelmeknek van szűkében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrólszakadt, sikertelen íróba…
Blake Edwards humoros és gondolatébresztő filmje Truman Capote novellája nyomán. 
Forgalmazó: Örökmozgó

 

BALATONFÜRED
IV. Balatonfüred Concours d’Elegance, ahol a minőség a kulcsszó

2017. május 5-7. 

Talán maguk a rendezvény ötletgazdái és megvalósítói sem gondolták volna három évvel ezelőtt, hogy a Balatonfüred Concours d’Elegance megrendezésével egy nem csupán közönségcsalogató és látványos, de a város presztízsét is nemzetközi szintre emelő oldtimer szépségversenyt hoznak létre ennyire rövid idő alatt. Az állhatatos munka és a minőség folyamatos szem előtt tartása vezetett odáig, hogy 2017-ben már magától értetődően várja mind a szakma, mind pedig a nagyközönség a IV. Balatonfüred Concours d’Elegance-t, mint az oldtimer autók legexkluzívabb magyarországi seregszemléjét. Balatonfüred, mint a Balaton fővárosa, méltán került be azoknak a városoknak a privilegizált körébe, ahol kellően különleges helyszínt tudnak biztosítani a legmagasabb műszaki és esztétikai tartalmat képviselő veterán autók seregszemléjéhez.
A Concours d’Elegance jóval több, mint a 30 évesnél idősebb gépkocsik bemutatója. Valódi autócsodákat kínáló esemény, ahol az egyes járművek nem csupán műszaki tartalmukkal, hanem művészi külsejükkel, makulátlan állapotukkal és tulajdonosaik utánozhatatlan eleganciájával nyújtanak felejthetetlen élményt az érdeklődőknek. Egy miliő, ami egyszerre szól az autós világról, a vitorlázásról, az eleganciáról, a stílusról és a divatról.
Május 5. és 7. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a Balatonfüred Concours d’Elegance-t. A Balaton szerelmesei, a vitorlás társadalom, a gazdasági- és a közélet jelentős szereplői, a művészvilág képviselői, valamint számtalan érdeklődő tiszteli meg jelenlétével a várost és rendezvényt. Az eddigi évek hagyományainak megfelelően idén is több autó egy Győrből induló konvoj tagjaként érkezik majd Balatonfüredre, ezzel is bizonyítva: tulajdonosaik nem csupán egy néhány kilométeres felvonulás kedvéért indítják be a járműveket, de szívesen tesznek meg hosszabb távot is velük.

Veterán autó (Fotó: BCDE)

 

TÉVÉ – RTL Klub
Buldózernek hívtak

2017. május 06. 19:20

(Lo chiamavano Bulldozer) magyarul beszélő, olasz-NSZK akció-vígjáték, 115 perc, 1978 (12)
 Buldózert (Bud Spencer), a mackótermetű nápolyi kagylóhalászt nehéz kihozni a sodrából, ám amikor szívének kedves hajóját egy éppen arra settenkedő tengeralattjáró tönkreteszi, határozottan veszélyessé válik. Hogy lehűtse haragját, amíg a bárkát a kijavításig szárazra emelik, kedvenc pihenőhelye, a Gálya nevű vendéglő felé veszi útját, ahol szokás szerint a szövetséges hadsereg katonái ütik el idejüket. Hamarosan kiderül, kicsi a hely ennyi embernek, s hangos pofonok verik fel a környéket. 

Buldózernek hívtak - Bud Spencer, 1978 (Fotó: listal.com)

 

BUDAPEST
Budapest Coffee Festival az Iparművészeti múzeumban

2017. május 6-7.

Május 6-7-én első alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Coffee Festival, melynek az igen impozáns belső terekkel rendelkező Iparművészeti Múzeum ad otthont. A szervező SCA Hungary (Magyar Specialty Kávé Szövettség) célja, az elmúlt években ugrásszerű fejlődésen keresztülmenő hazai kávés szakma munkájának, hitvallásának, szenvedélyének, s nem utolsó sorban az általuk készített kávé italoknak a bemutatása. A rendezvényen a kávés kiállítók mellett lesznek csokoládékat, egyéb édességeket, alkoholos italokat, alternatív tejeket bemutató standok is.

 

SZENTENDRE
Czóbel 2.0

Újrarendezve, külföldről, köz- és magángyűjteményektől kölcsönkapott új képekkel nyílt meg szombaton az Újragondolt Czóbel 2.0 című állandó kiállítás a festő nevét viselő szentendrei múzeumban. A Czóbel Múzeum tavaly korszerűsített épületében az állandó kiállítás is megújult, s már akkor célul tűzte a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC), hogy időről időre “újragondolják”, és folyamatosan új műveket mutatnak be – emlékeztetett köszöntőjében Gulyás Gábor, az FMC igazgatója. A mostani kiállítás ennek a törekvésnek a megvalósulása, ahol jelentős változásokkal találkozhat a közönség, így például Czóbel Béla (1883-1976) egyik fontos művével, A bergeni lelkész című festménnyel is. Az igazgató megjegyezte azt is, hogy a tavalyi felújítás után az egyik leglátogatottabb múzeum lett a Czóbel.

 

TÉVÉ – RTL Klub
Vasember 2.

2017. május 7. 19:55

(Iron Man 2) magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 124 perc, 2010
Kiderült, hogy a szuperhős Vasember valójában Tony Stark. Kihasználva az iránta való érdeklődést a milliárdos feltaláló fel akarja hívni a figyelmet a közjó szolgálatába állítható technikai újdonságokra. A kormány azonban azt szeretné, ha fejlesztéseit a hadsereg kapná. Tony azonban nem akarja megosztani a Vasemberrel kapcsolatos információit, attól fél, hogy azok rossz kezekbe kerülnek. Közben felbukkan egy rejtélyes figura a Stark család múltjából. Ivan Vanko a saját fegyverével akarja elpusztítani a Vasembert. A szuperhős kénytelen újra akcióba lépni, hogy a barátai segítségével legyőzze azokat az erőket, amelyek őt és az emberiséget fenyegetik.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

 

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek