2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Virágokra ébredve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Virágokra ébredve

Szerző: / 2017. március 11. szombat / Aktuális, Programok   

Hóvirágok Alcsúton (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A szeles szombaton és vasárnap a többórás napsütés mellett néhol előfordulhat zápor is, ezért érdemes esernyővel elindulni a tavaszi kulturális és szórakoztató programokra. – Programok hétvégére

BUDAPEST
6. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja 

2017. március 11-12.

Fonó Budai Zeneházban, a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján a legnevesebb haza mesterek mutatják be míves instrumentumaikat egy hétvégén keresztül. Idén 13 hazai hegedűkészítő mester állítja ki mesterhangszereit, amelyeket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, a készítőkkel személyesen lehet beszélgetni egy-egy pohár jó bor mellett. Idén a szalon vendége lesz Draskóczy Gábor VSA dupla aranyérmes, világhírű hegedűkészítő mester Londonból, az est fellépői pedig Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és szintén Kossuth-díjas népzenész kollégája, Vizeli Balázs.

 

TÉVÉ – TV2
Indiana Jones és a Végzet Temploma

2017. március 11. 20:55

(Indiana Jones and the Temple of Doom) magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 135 perc, 1984 (12)
Balul üt ki Indiana Jones (Harrison Ford) tárgyalása a rettegett kínai bűnszervezet vezetőjével. Hősünk, oldalán Willie-vel, a bárénekesnővel és Picúrral, a kínai kisfiúval menekülni kényszerül Sanghajból. Indiában kötnek ki, ahol az egyik kis falu lakosai Jones segítségét kérik. Nem elég, hogy az oltárukról elrabolták a kincset érő varázserejű követ, de a maharadzsa emberei a gyermekeiket is magukkal hurcolták. Kiderül, hogy a tizenkét éves maharadzsa a gyilkos szekta befolyása alatt áll, melynek tagjai a Végzet Temploma alatti labirintusban dolgoztatják az elrabolt gyerekeket. Jones felveszi a harcot ellenük.
Forgalmazó: Örökmozgó

 

MOZI
A fehér király 

(The White King) magyarul beszélő, angol-német-svéd-magyar dráma, 89 perc, 2016
A 12 éves Djata a világtól teljesen elzártan él szüleivel egy disztópikus diktatúrában. Egy napon két ügynök csönget be hozzájuk, akik az apjáért jöttek. A kormány börtönbe zárja a férfit, Djata pedig egyedül marad az anyjával, miközben mindkettejüket azonnal árulónak bélyegzik. A fiú nehezen tudja feldolgozni apja elhurcolását és hiányát, a sok hazugságot és a hirtelen felnőtté válás terheit. Egyetlen remény élteti, méghozzá apjának megtalálása, amiben nagyszülei tudnának neki segíteni. Djata anyja azonban dacosan ellenáll annak, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező anyósától és apósától bármilyen segítséget kérjen. Az édesanya régóta nemkívánatos elem a családban, a konfliktusok pedig a bajban sem enyhülnek…
Forgalmazó: Vertigo Média

 

TÉVÉ – Spektrum
David Attenborough – A természet csodái

2017. március 11. 10:00

(David Attenborough’s Natural Curiosities) ismeretterjesztő filmsorozat, II / 5. rész, 2013
Sir David Attenboroughannak szentelte, hogy megörökítse a természet varázslatos világát. Élőlények sokaságával találkozott már, de még mindig akad közöttük olyan, amelyek még őt is meglepték. Minden epizódban két-két olyan élőlényt mutat be, akik bár nagyon különböznek egymástól, mégis összekapcsolja őket egy érdekes evolóciós tény. Hogy tudja a világ ellentétes végein létező két kicsi lény sokkolni a tudományos köröket és megtépázni a vezető tudósok hírnevét? Miért viselnek a zebrák és pillangók feltűnő mintázatot vagy káprázatos színeket? Mi a természet célja azzal, hogy ugyanúgy csavarta a narvál agyarát, mint a csigák és a kagylók héját? Sorozatunkban új megvilágításba kerülnek ezek az eddig egymástól külön álló tények.

 

EGER
Egri Pálinkafesztivál

2017. március 10-11.

A gyümölcspálinka a magyar kultúra része és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – nem hiába emelkedett hungarikum rangra. Jó pálinkát inni pedig maga a gasztronómiai élvezet – erről mindenki megbizonyosodhat, aki 2017. március 10-én és 11-én ellátogat az egri Agria Park Díszkertjébe, ahol az ország legkiválóbb pálinkaházai kínálják a lehető legjobb főzeteket, immáron az 6. Pálinka Fesztiválon! Természetesen ételekből sem lesz hiány, hiszen a pálinkák jobban csúsznak egy-egy ízletes fogás mellett, amelyek készítői szintén az ország legjobbjai közül kerülnek ki. A hangulatról mindkét nap neves fellépők és szuper koncertek gondoskodnak.

 

MOZI
Másodállás 

(Un petit boulot) magyarul beszélő, francia-belga vígjáték, 100 perc, 2016 (16)
Jacques (Romain Duris) egy kisvárosban lakik, amely az utolsó válság óta folyamatosan egyre lejjebb csúszik. Amikor a gyár is bezár, ahol dolgozott, Jacques saját életében is eljön a vég kezdete: barátnője, Cathie elhagyja, ő pedig próbál talpon maradni, és vár a szebb időkre, ám a sorsa csak nem akar jobbra fordulni. Egy napon aztán felbukkan a helyi szerencsejáték-szervező, André Gardot (Michel Blanc), akinek néhány illegális pókerpartiján Jacques is részt vett. De Gardot most nem játékra csábítja, hanem munkát ajánl neki: húszezer euróért meg kell ölnie a feleségét. Rövid töprengés után Jacques igent mond.
Forgalmazó: A Company Hungary

 

SZOBOSZLÓ
Szoboszlói Toros Napok

2017. március 10-12.

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2017-es évben is! A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése! A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programok mellett! Fald fel Szoboszlót! Toros ételek kritikus mennyiségben.

 

BUDAPEST
Koncz Zsuzsa: “Jó, legyen újra ARÉNA!” 

2017. március 11.

Koncz Zsuzsa igazi állócsillag a magyar popzene egén, dalai minden korban aktuálisan a mához szólnak ? ráadásul egyáltalán nem elérhetetlen legenda, hiszen koncertjeivel folyamatos és eleven kapcsolatot tart fent közönségével. A páratlan karrier újabb állomásaként 2017. március 11-én tizenegyedik alkalommal lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában.
2014-ben, a tizedik, jubileumi Aréna-koncertje előtt felmerült benne a minden valódi művészt időnként elérő kérdés: elég-e a pályán szerzett tapasztalat, tudás, tehetség, hogy egy ekkora akadályt tizedszerre is sikeresen vegyen, hogy a közönség, amely évtizedek óta hű volt hozzá, ezúttal is ott lesz-e vele? 
“Attól a két évvel ezelőtti, hihetetlenül zsúfolt telt háztól olyan életre szóló élményt és lendületet kaptam, amely még ma is erőt ad.” Ez a lendület hívta életre most megjelent negyvenedik albumát is, a Vadvilágot. Megalkuvás nélküli, elgondolkodtató, mégis szórakoztató és élvezetes, modern lemez született, mint mondja: “eddigi hagyományainkhoz híven, magán- és közügyeinkről…”

 

TÉVÉ – RTL Klub
Szuperhekusok

2017. március 11. 15:40

Három bűnöző kifosztja az egyik detroiti bankot. Bár az egyik tettest még a helyszínen ártalmatlanítják, másikukat pedig börtönbe dugják, a harmadiknak sikerül eltűnnie a húszmillió dollárral. Hét évvel később a börtönből frissen szabadult bankrablót holttan találják Miamaiban. Mivel a rendőrők tehetetlenek, két FBI-ügynök veszi át a nyomozást. Forest (Bud Spencer) és Bennet (Terence Hill) minden tehetségére szükség van, hogy a hét éve eltűnt dollármilliókat és a pénzzel bújkáló gazfickót kézrekerítsék.
(Miami Supercops) magyarul beszélő, olasz akció-vígjáték, 95 perc, 1985

 

BUDAPEST
7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál 

Márciusban a Budapesti Francia Intézet és partnerei idén is elhozzák a frankofón kultúra legjavát Budapestre és 11 nagyvárosba. Az egy hónapos esemény a Filmnapokkal startol március 1-jén Budapesten, amely során a legfrissebb francia nyelvű filmek kerülnek az Uránia, az Art+ Cinema és a Francia Intézet vetítőtermeibe. Oscar- és César-díjra jelölt filmeket láthat a közönség premier előtt, vagy kizárólag a Filmnapokon. A Frankofón Fesztiválon egyéb színes esemény is helyet kap; koncertek, előadások, felolvasó estek, és további francia nyelvi programok várják a frankofón közönséget.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek