2017. szeptember 24.  Vasárnap
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 24.  Vasárnap   Gellért, Mercédesz
Közepesen felhős 11 °C Közepesen felhős

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Tavaszi hangulatban című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Tavaszi hangulatban

Szerző: / 2017. március 18. szombat / Aktuális, Programok   

Napfelkelte a Balatonnál, vadkacsák a vízben (MTI Fotó: Varga)

A hétvégén szelesebb, borúsabb, esősebb idő várható, de megéri a Kincsemről szóló filmet megnézni, jó koncertekre, kiállításokra elmenni vagy egy sétát tenni a Balaton partján. – Programok hétvégére

MOZI
Kincsem

magyar romantikus kalandfilm, 121 perc, 2017 (12)
Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?
Forgalmazó: Fórum Hungary

 

TÉVÉ – RTL Klub
Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

2017. március 18. 19:20

(The Chronicles of Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe) magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 143 perc, 2005 (12)
A második világháború idején a Pevensie-gyerekeket vidékre küldik a németek bombázta Londonból. Peter, Susan, Edmund és Lucy a hóbortos Digory Kirke professzornál talál menedéket. Egyik nap Lucy, játék közben elbújik a hatalmas szekrényben, és váratlanul Narnia havas tájain találja magát. A csodálatos országot törpök, faunok, kentaurok és más különféle mesebeli lények népesítik be. Békés földjük azonban az örök tél, a jég és a fagy fogságában vergődik, a gonosz fehér boszorkány elátkozta őket. A legenda szerint négy gyerek hozza majd el a szabadulást számukra
Forgalmazó: Fórum Hungary

Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Fotó: Fórum Hungary)

 

TÉVÉ – RTL Klub
John Wick 

2017. március 18. 22:25

magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 96 perc, 2014 (18)
John Wick (Keanu Reeves) nyugodt életre vágyik. Magányosan akarja tölteni a napjait: kutyája, sportkocsija, üres, hideg lakása éppen elég neki – nincs szüksége többre. De egy nyugdíjas bérgyilkos nem pihenhet. És amikor bántják, ő sem marad tétlen. Előveszi rég elrejtett fegyvereit, és elindul véres bosszúhadjáratára. Egyetlen ember harcol gengszterek és bérgyilkosok egész hadserege ellen, New York pedig valódi csatatérré válik. És az őrült, véres ütközetben mégsem egyértelmű, ki fog győzni: a gyilkosok légiója vagy a magányos harcos. Hiszen ő John Wick.
Forgalmazó: InterCom

 

TÉVÉ – Eurosport 1 / Eurosport 2 
Északi összetett síelés

2017. március 18. 09:45
2017. március 19. 12:00

(Nordic combined skiing) sportműsor

TÉVÉ – Eurosport 1 / Eurosport 2 
Síugrás: Világkupa 

2017. március 18.
2017. március 19.

(Ski Jumping – World Cup) sportműsor
A Világkupa tulajdonjogáért folyó harc vasárnap ér véget.

 Noriaki Kasai minden idők egyik legjobb japán síugrója (Fotó: Eurosport)

 

MOZI
Amadeus – Rendezői változat 

(Amadeus (Director’s Cut)) feliratos, amerikai filmdráma, 180 perc, 2002 (12)
“Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja. Az Amadeusban két súlyos egyéniség mérkőzik, ütközik meg. Forman Salierije cseppet sem kisszerű, csupán a tehetség félreismerhetetlen nagyvonalúsága hiányzik belőle. Az a fajta művészi és emberi természetesség, ami Mozartot igazán naggyá tette… Mozart halálos ágyánál Salierinek lassacskán megvilágosodik: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van. Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a teremtő kegyeltje volt.”
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

 

BUDAPEST
5. Thália Humorfesztivál 

Az 5. Thália Humorfesztivál idén három napon át várja előadásokkal a közönséget. A nagyszínpadon a Thália Színház saját produkciója – Martin McDonagh A nagy kézrablás című fekete komédiája, Radnai Márk rendezése – mellett két vidéki előadás látható, a kecskeméti Katona József Színháztól Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című komédiája Szerednyey Béla rendezésében, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház zenés vígjátéka, az Anconai szerelmesek című Lendvai Zoltán rendezés.

Thália Humorfesztivál 2017

 

BALATONBOGLÁR
Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál

2017. március 18.

Légrádi Antal Tehetségkutató Rock Fesztivál amatőr zenekarok részére szerveződik, mely fellépési lehetőséget biztosít a fent említett zenei műfaj képviselőinek. Kiváló program a rockzenét kedvelő érdeklődőknek. Az egy napos programon 200-300 fiatal vesz részt. A zenei találkozó mellett lehetőség nyílik a szakmai tapasztalatszerzésre, hiszen a neves zsűri minden produkciók értékel, és a további munkához tanácsokat ad.

 

TÉVÉ – RTL Klub
Bűnvadászok

2017. március 19. 15:20

(I Due superpiedi quasi piatti) magyarul beszélő, olasz akció-vígjáték, 115 perc, 1977
Wilbur Walsh (Bud Spencer) és Matt Kirby (Terence Hill) a kikötőben bóklászva próbálnak munkát szerezni. Ám a furcsa párosnak nincs nagy szerencséje: munka helyett néhány helyi gengszter és pár autó szétpüfölésével kell vigasztalódniuk. Ezért úgy döntenek, hogy kirabolnak egy szupermarketet, de az akció balul sül el; a bolt hátsó bejárata helyett a helyi rendőrőrs ajtaján robbannak be. Hogy elkerüljék a letartóztatást, beállnak rendőrnek. A törvény jó oldalán állva sem hazudtolják meg önmagukat: aktuális pofonzáporaik között nyomozni kezdenek egy kínai titokzatos halála után és miközben a szálakat gombolyítják, előszeretettel teszik helyre a környékbeli rosszfiúk állkapcsát és más, ütésre zsibbadó testrészeit is.

Bűnvadászok - Bud Spencer és Terence Hill, 1977 (Fotó: Everyeye Cinema)

 

SZENTENDRE
Szentendrei Tavaszi Fesztivál

2017. március 03. –  2017. április 11.

Arany János születésének 200. évfordulóján, a Szentendre Táncegyüttes Arany balladáiból készült táncjátékával nyílik meg március 3-án a fesztivál. Az április 11-ig tartó öt hét alatt minden korábbinál gazdagabb program várja a látogatókat Szentendrén: színházak előadások, köztük Bergman Persona című darabjának bemutatója, irodalmi estek, változatos koncert és gyermekprogramok és számos új kiállítás.

 

BUDAPEST
Bach Mindenkinek Fesztivál

2017. március 17-19.

A Nemzeti Filharmonikusok több művésze is csatlakozik a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz, amelyeket március 17. és 19. között rendeznek meg több mint 10 fővárosi helyszínen. Az együttes zenészei március 18-án, szombaton a Fővám téri Vásárcsarnokban lépnek fel.
Az ingyenes koncerten Bach d-moll hegedű kettősversenye (BWV 1043) és f-moll zongoraversenye (BWV 1056) hangzik el. A hangversenyen fellép Szekeres Gizella, Detvay Marcella, Szentmihályi Lilla, Szegleti Bernadett (hegedű); Mohácsi Gyula (brácsa), Lukács Tünde (gordonka), valamint Pege László (nagybőgő). Zongorán és continuon Csi Jüe kínai művész játszik.
Délután az Aranytíz Kultúrházban a Bach Mindenkinek Játszóházban lesz hallható Bach muzsikája Detvay Marcella, Szekeres Gizella és Gránik Anna előadásában – olvasható a közleményben.

 

MOZI
Némaság 

(Silence) feliratos, olasz-mexikói-amerikai történelmi dráma, 161 perc, 2016 (16)
A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat, Cristóvao Ferreirát (Liam Neeson), akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét.
Az ifjú jezsuita, Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) és társa, Francisco Garrpe (Adam Driver) a szamurájok kegyetlen és egzotikus világával találja szemben magát, ahol egészen más szabályok érvényesek, mint a keresztény Európában. Rodriguest megrendítik a látottak, háborgó lelke válaszokat követel Istentől. Miközben megpróbálja kideríteni, mi történt Ferreirával, olyan megpróbáltatásokban lesz része, amely nem csak sziklaszilárdnak vélt hitét, de az életét is veszélybe sodorja.
Forgalmazó: Freeman Film

 

KECSKEMÉT
Kecskeméti Csokifesztivál

2017. március 18-19.

A Messzi István Sportcsarnokban rendezik meg az idén 2017. március 18-19. között a 2. Kecskeméti Csokifesztivált. A legkülönlegesebb csokicsodák kiállítása és vására mellett szuper jó gyermekprogramokkal készülnek a szervezők. Igazi Íz és Játékélmény mindenkinek! Az ország egész területéről érkeznek a csokoládémanufaktúrák. Különleges csokikat lehet vásárolni, kóstolni. A színes csokoládészökőkutak igazi látványosságnak bizonyulnak.
A gyermekeknek érdekes programokkal kedveskedünk, játszhatnak a kézműves foglalkozásokon, színpadi előadást nézhetnek, táncolhatnak, részt vehetnek a hangszer simogatáson, kipróbálhatják a különböző zenei hangszereket.
A rendezvényen zenél az EDS Group

 

BUDAPEST
Hóhérok

2017. március 18. 

A Hóhérok című darab bemutatója a Katona József Színházban Gothár Péter rendezésében.

 

TÉVÉ – DoQ
Szörnyek és borzongás

2017. március 19.

Szörnyek, kísérteties történetek és libabőr – különleges, tematikus nappal készül március 19-én a DoQ. A reggel 10.00-től este 21.00-ig tartó maraton a halotti maszkok történetével indul, majd a középkor legrettegettebb kínzóeszközeit mutatja be, délután pedig a vérfarkasok legendájának, és különböző kultúrák legfurcsább rituáléinak is utánajár. Végül a csatorna a dinoszauruszok ősi világával zárja a tematikus napot.
Sírból kitekintő arcok, történelmi alakok és hírességek utolsó arcvonásai – a DoQ reggel 10.00-kor kezdi hátborzongató tematikus napját a Halotti maszkok című dokumentumfilmmel, melyben modern technológiák segítségével keltik életre a legnagyobb történelmi alakok utolsó arckifejezéseit és a mögöttük rejlő titkokat.
Délben a Túlélés történetének három izgalmas epizódjával halad tovább az egész napos maraton. A sorozat profi mérnöki és kivitelezői csapata újra működésbe hozza az ókor és középkor legdurvább hadi- és kínzóeszközeit. Lássuk, hogyan büntették az árulókat, a boszorkányokat, a házasságtörőket és a királygyilkosokat! 
A Túlélés történetét újabb nagyfilm követi, melyben egy sokakat foglalkoztató legendának ered nyomába a csatorna. Az igazi farkasember 15.00-tól mítoszok és legendák tucatjának jár utána a farkasbőrbe bújt emberekről. Vajon miért lettek ilyen népszerűek ezek a mesék? Van bármilyen valóságalapja a szóbeszédnek? 
16.30-kor az emberi természet sötét oldalát és ismeretlen kultúrák legbizarrabb szokásait ismerhetjük meg a Különös rituálék című sorozatban. Hagyományok, rítusok és elképesztő emberi történetek a világ legeldugottabb zugaiból és a legnagyobb metropoliszokból. 
A tematikus nap a 19.30-kor kezdődő Feltámadó ősi szörnyek című dokumentumfilmmel zárul, melyben a legkiválóbb paleontológusok mutatják be a dinoszauruszok viselkedését, szokásait és mindennapjait. Ha az őshüllőkről beszélünk mindenkiben rögtön felmerül a kérdés: miért haltak ki? Az évtizedek óta folyó találgatások után erre is választ kaphatnak a műsor nézői.

 

Szörnyek és borzongás (Fotó: DoQ)

MISKOLC
Az Európa Kiadó tavaszi turnéja

2017. március 18. 

 

Helynekem – Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két legendás, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.