2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Tavaszra ébredünk című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Tavaszra ébredünk

Szerző: / 2017. március 4. szombat / Aktuális, Programok   

Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subspecies nigricans) a Boszorkánykő (Kis-Salgó) sziklái között (MTI Fotó: Komka Péter)Filmek, koncertek, színházi előadások és hóvirágtenger vár mindenkire. Melegszik az idő az első tavaszi, szeles hétvégén, a hétvége második felében pedig csapadék várható. – Programok hétvégére

ALCSÚT
Alcsúti Arborétum

2017. március 03-22. 10:00–18:00

Március hónapban búcsúzik a tél, megjelenik a  tavasz első hírnöke az Alcsúti Arborétumban!
A csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező fogadja a látogatókat, amely egyedülálló az országban. A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára.
Előreláthatólag 2017. március 3-tól körülbelül március 22-ig várjuk az idelátogatókat!
Hétfőtől – vasárnapig: 10:00 – 18:00 óráig

 

BUDAPEST
Frida

2017. március 4. szombat, 19:30

Az Átrium Film-Színházban Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös produkciója a próza, a zene, a tánc és a videóanimáció egyedi hatásával idézi meg Frida Kahlo életét. A különös sors, a női erő, hit és bátorság, ami a közismert mexikói festőnő életét jellemezte.

 

BUDAPEST
Pretty Maids

Vendég: Ales Brichta
2017. március 04. 19:00

Több mint 3 év után új lemezzel tér vissza Budapestre a dallamos hard rock/metal színtér egyik klasszikusa, a dán Pretty Maids.

MOZI
Logan – Farkas

(Logan) magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 135 perc, 2017 (16)
Az egyik legerősebb mutáns ő. Szelídíthetetlen, elpusztíthatatlan, kiismerhetetlen. És szeret szivarozni. Egy titkos katonai fegyverkísérlet alakította annál is keményebbé, amivé a génjei tették. A csontjait adamantiumötvözetre cserélték, ám azt a képességét, hogy a sebei azonnal begyógyulnak, nem vették el tőle. Ökléből gyilkos karmok bújnak elő, és nem fél használni őket. A kanadai erdőkben érzi magát igazán jól. Magányos. Bosszúálló. Nem barátkozik senkivel.
De valaha egy csapat tagja volt. X-Men volt ő is. És az emlékeknél talán nincsenek fontosabb dolgok… 
Forgalmazó: InterCom

 

TÉVÉ – Duna World
A sárga csikó nyomában

2017. március 04. 16:20 
román ismeretterjesztő film, 50 perc, 2016 (6)

Az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyének, a kolozsvári filmgyárnak az emléke sajnos nem él ma a köztudatban. Ennek oka arra vezethető vissza, hogy az elkészült közel 70 játékfilmből ma mindössze négy tekinthető meg, a legtöbb értékes alkotásról csak kortárs tudósítások és jelenetfotók tanúskodnak. A film arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését. Arra is választ kapunk, mennyire egyedi eset, hogy az elkészült filmeknek alig 5%-a vészelte át az elmúlt száz évet, illetve mi okozta a Janovics stúdiójában gyártott filmek kópiáinak pusztulását? Vajon van-e esély arra, hogy csodával határos módon egy újabb kolozsvári némafilm előkerüljön még, ahogy az néhány évvel ezelőtt történt a Kertész Mihály által rendezett 1914-ben készült Tolonc című film esetében.

 

SZENTENDRE
Czóbel Béla kiállítás

A Templom téri Czóbel Múzeumban vasárnapig lehet megnézni Czóbel Béla állandó kiállítását, mivel a szentendrei állandó kiállítás komoly átalakítás és újrarendezés előtt áll. Tehát már csak néhány napig látható többek között az a száz évig lappangó, elveszettnek hitt Ringelspiel (Körhinta) című korai olajképe is, ami a BÁV novemberi műtárgy aukcióján okozott kisebb szenzációt, mivel a 12 milliós kikiáltási ár többszöröséért, 44 millió forintért kelt el.
Az állandó kiállítás újrarendezve és külföldről érkező képekkel gazdagodva április elején nyílik majd meg újra – akkortól lesz látható például az egyik leghíresebb Czóbel-kép, az 1918-ban, Hollandiában festett – és egyenesen New Yorkból érkező – A bergeni lelkész is.

 

BUDAPEST
Háromszázezer magas Cé – Simándy100
2016. szeptember 18. – 2017. március 05.

Megtekinthető a Bajor Gizi Színészmúzeumban, nyitva tartás: 14-18 óra között.
Háromszázezer magas Cé – Simándy100 címmel nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása Simándy József operaénekes születésének 100. évfordulóján, szeptember 18-án, vasárnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Simándy József (1916-1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án lenne száz éves. “Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével” – olvasható az OSZMI közleményében.
Március 5-én egész napos programsorozattal zárják a kiállítást.
oszmi.hu

 

TÉVÉ – National Geographic
A Himalája titokzatos múmiái

2017. március 04. 21:00
(Mystery of The Himalayan Mummies) dokumentumfilm, I / 1. rész

A Himalája mélyén egy kutatócsoport egy rendkívüli régészeti leletegyüttesre bukkant: egy ötezer évvel ezelőtti civilizáció barlangsírjaira, bennük számos, a korról sokat eláruló használati tárggyal. De a legértékesebb információkat mégse ezek az ősi eszközök rejtik, hanem a barlangokban talált emberi maradványok, melyek DNS-e valóságos kincsesbánya lehet az antropológusok számára.

 

MOZI
T2 Trainspotting 

feliratos, angol dráma, 117 perc, 2017 (18)

Négy edinborough-i srác meg a heroin története húsz évvel ezelőtt felforgatta a mozis világot. A durva valóság és az őrült humor nagy találkozásából kultikussá váló film valamint négy feledhetetlen – bár kissé veszélyes – figura született. Most mind a négyen visszatérnek: az évek őket sem kímélték, és ők továbbra sem kímélnek senkit.
Renton, Spud, Begbie és Beteg Srác: a négy régi barát, akit jó viszontlátni (de lehetőleg nem egy sötét sikátorban) újra akcióba lendül.
Forgalmazó: InterCom

 

BUDAPEST
Konyhakiállítás
 
2017. március 03-05.

Létezik szerelem első látásra? A Konyhakiállításon biztosan, hiszen itt mindenki megtalálhatja azt, ami számára a tökéletes konyhát jelenti, legyen az új konyha- vagy étkezőbútor, kisgép, nagygép, konyhai felszerelés vagy maga a főzés élménye.
A Konyhakiállítás március 3-5. között nyolcadik alkalommal mutatja be a legfrissebb konyhai trendeket a Budapest Sportarénában. Számos világpremier itt mutatkozik be először a régióban, valódi újdonságot mutatva a nagyközönség és a szakmai látogatók számára is.

 

TÉVÉ – DUNA Televízió
A Keresztapa

2017. március 05. 22:05

(The Godfather) feliratos, amerikai krimi-dráma, 175 perc, 1972 (16)
A gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje, a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Egyesült Államokban. Figyelemmel követhetjük a kegyetlen, gyilkos módszereket, amivel a Corleone család feje dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozószobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleone családot. S a hadüzenet után az egész város lángba borul.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

 

TÉVÉ – Discovery Channel 
Majmok háborúja

2017. március 05. 20:00

(Rise Of The Warrior Apes) dokumentumfilm
Kövessük nyomon a harcias ugandai Ngogo csimpánzközösség húszéves történetét. Hogyan alakult ki az eddig ismert legnagyobb csimpánzhorda?

 

BUDAPEST
7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Márciusban a Budapesti Francia Intézet és partnerei idén is elhozzák a frankofón kultúra legjavát Budapestre és 11 nagyvárosba. Az egy hónapos esemény a Filmnapokkal startol március 1-jén Budapesten, amely során a legfrissebb francia nyelvű filmek kerülnek az Uránia, az Art+ Cinema és a Francia Intézet vetítőtermeibe. Oscar- és César-díjra jelölt filmeket láthat a közönség premier előtt, vagy kizárólag a Filmnapokon. A Frankofón Fesztiválon egyéb színes esemény is helyet kap; koncertek, előadások, felolvasó estek, és további francia nyelvi programok várják a frankofón közönséget.

 

BUDAKALÁSZ
ELHALLGATOTT ZENEKAROK FESZTIVÁLJA
RADICS BÉLA EMLÉKKIÁLLÍTÁS

2017. március 3-4.

Az Elhallgatott Zenekarok Fesztiválja alkalmából egy igazán különleges, Radics Béla Emlékkiállítás nyílik meg március 3-án pénteken.

2017. március 4.
19:00 NeilYoung Forever
20:15 Janis Joplin Emlékzenekar
21:30 Stoned Rolling Stones

 

MOZI
Szólít a szörny
 

(A Monster Calls) feliratos, amerikai-spanyol fantasy, 109 perc, 2016 (12)
A 12 éves Conor (Lewis MacDougall) csodálatos fantáziával és rajztehetséggel megáldott kisfiú. Amikor élete legnagyobb megpróbáltatásával kell szembenéznie, nem akármilyen segítőt kap: egy hatalmas szörny (Liam Neeson) látogat el hozzá éjszakánként, aki fantasztikus történetekkel ébreszti fel a fiúban szunnyadó erőt és bátorságot. Conor végül a mesék és a szörny segítségével nemcsak édesanyja súlyos betegségével, és iskolatársai zaklatásával küzd meg, de a saját félelmeivel, dühével és bűntudatával is. 
Forgalmazó: Freeman Film

 

TÉVÉ – Duna World
Az elfelejtett katona

2017. március 05. 21:30

(The Forgotten Soldier) magyar dokumentumfilm, 64 perc, 2010
A dokumentumfilm az utolsó magyar hadifogoly, Toma András történetét mutatja be. 53 évig tartották egy szovjet elmegyógyintézetben anélkül, hogy tudták volna, honnan származik. Amikor kiderült, hogy magyar és hazai pszichiáterek segítségével hazaszállították, hosszú idő telt el, mire megnyílt és beszélni kezdett. De a Szibériában töltött évekről nem volt hajlandó beszélni.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek