2017. szeptember 20.  Szerda
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 20.  Szerda   Friderika
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját

Egyenes beszéd

Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Anekdota estére – Aki meggyújtotta a gitárját  
Jimi Hendrix 1967-ben szó szerint lejátszotta a színpadról a világ pop-élvonalát.
Egyenes beszéd  
Spirót olvasni jó, Spirót olvasni kötelező, ha nem kisebb eltökéltség, mint a Magyarország iránti felfokozott kiváncsiság és úgymond az önmagában is boldogító vegytiszta világmegismerés vágya érdeklődésünk mozgatórugója.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Rippl-Rónai Kaposváron című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Rippl-Rónai Kaposváron

Szerző: / 2017. május 19. péntek / Aktuális, Programok   

Száznál is több programot kínál a Rippl-Rónai Fesztivál: a Kaposvár világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművésznek emléket állító összművészeti rendezvény május 25. és 28. között lesz a somogyi megyeszékhelyen.

A Párizsból hazatért művész a századelőn szülővárosában, Kaposváron telepedett le, itt teremtett otthont, művészete ebben a közegben teljesedett ki. Villájában, a kaposvári Róma-hegyen megfordultak a korszak jeles művészei, akiket Rippl-Rónai magával ragadó személyisége és művészete egyaránt vonzott. A villa a korabeli társasági élet központjává vált.

Fülep Lajos szerint: “Rippl volt az egyetlen, aki friss, eleven vért hozott a magyar piktúrába, s idehaza ő egy személyben minden volt, ő volt a magyar piktúrának Cézanne-ja, Gauguin-ja még az is, amit jobb értelemben vett impresszionizmusnak lehet nevezni, még Vuillard, Bonnard stb. is. Ő egymaga volt a reakció az akadémiával és Nagybányával szemben, ő maga jelentette nálunk azt az arisztokratikus mozgalmat, amely a naturalizmus hűhója mellett csendben a legnagyobb meglepetéseket készítette elő.”

Rippl-Rónai József: Róma-villa, 1910 körül (Fotó: Wikimédia)

A dal, a zene, a szőlőben megtermett bor, fontos vendégmarasztaló tényezővé vált. Rippl maga is zongorázott, de gyakran meghívták a gimnázium egyik nagyon szépen zongorázó tanárát, Novák Józsefet, aki Grieg, Chopin, Schumann és Liszt műveket játszott.

Az idei fesztivált egyszerre jellemzi majd az idők próbáját kiálló értékek bemutatása és a fiatalos lendület – mondta Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.

Magyarázata szerint az önkormányzat, városi intézmények, civilek és vállalkozások példátlanul széles körű összefogásának eredményeként sorra kerülő rendezvényen “nem lesz olyan zuga a belvárosnak”, ahol a közönség ne találna klasszikus, vagy újító művészeti produkciókat, némelyikbe pedig maga is bekapcsolódhat.

„Szeretném azt hinni, hogy az Úrnak van humora, megbocsátása ehhez az élethez, melyet én éltem. Erőt adott hozzá.” (Makovecz Imre)

Konferenciával és a nagyközönség által még nem látott rajzokat is felvonultató kiállítással tisztelegnek a hat évvel ezelőtt elhunyt Makovecz Imre építész előtt, bemutatják a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti gyűjteményének a látogatók előtt eddig ismeretlen grafikáit, továbbá Szabados János festőművész munkáit – ismertette Szalay Lilla, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója.

A Rippl-Rónai Múzeum tulajdonában lévő Rippl-Rónai Ödön képzőművészeti gyűjteményből eddig be nem mutatott alkotások jelentős része tus- és ceruzarajzokból, grafikákból áll. A kiállítás ebből a jórészt ismeretlen kollekcióból válogat. A grafikák nagyobb része az 1910–20-as évek között keletkezett. Az akt mint téma a gyűjtemény képeinek jellegzetes motívuma: ez adja a grafikai kiállítás gerincét.

A kiállításon többek között a következő művészek rajzait láthatjuk: Aba Novák Vilmos, Berény Róbert, Czóbel Béla, Iványi-Grünwald Béla, Fémes Beck Vilmos, Ferenczy Valér, Kádár Béla, Márffy Ödön,  Medgyessy Ferenc, Schönberger Armand, Vaszary János.

Vaszary János grafikája - Rippl Rónai Ödön gyűjteménye (Fotó: smmi.hu)

A látogatókat emellett régészeti és zászlókiállításra, utcatárlatra, fényfestő ünnepre, helyi és olyan neves előadók fellépéseire invitálják, mint Kamarás Iván, Malek Andrea, Lajkó Félix, vagy a Karthago zenekar.

A szervezők a Kaposvári Egyetemmel és a város művészeti iskoláival együtt arra törekednek, hogy a fesztivál vendégei ne csak szemlélői, hanem aktív részesei legyenek a városban zajló alkotás folyamatának, részt vegyenek képzőművészeti foglalkozásokon. A sétálóutca felső szakaszán idén is az amatőr alkotóké az egyik fő szerep. Élő kiállítás festményekből, grafikákból. A látogató betekinthet az alkotási folyamatba, beszédbe elegyedhet a művészekkel a fesztivál teljes időtartama alatt. Az idei év különlegessége, hogy az Erzsébet Sörház kezdeményezésére a résztvevők egy helyi sörhöz terveznek címkét csütörtökön és pénteken. Az elkészült alkotásokra a közönség szombaton szavazhat.

Jágerné Katona Zsuzsanna megjegyezte, hogy az esemény az elmúlt évek tapasztalatai alapján, kedvező időjárás esetén, több mint húszezres vendégforgalmat generál.

A Kaposvári Egyetem hallgatói a fesztivál felvezetéseként krétákkal Rippl-Rónai József jellegzetes nárciszait rajzolták a somogyi megyeszékhely főterének burkolatára. A fesztivál programjairól bővebb információk a Rippl-Rónai Fesztivál programfüzetében olvashatók.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek