2017. szeptember 26.  Kedd
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. szeptember 26.  Kedd   Jusztina
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

A West Side Story sikere

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

A West Side Story sikere  
60 éve, 1957. szeptember 26-án mutatták be a West Side Storyt a New York-i Broadway-n.
William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Rumini, Berg Judit sikerkönyve szerbül is olvasható című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Rumini, Berg Judit sikerkönyve szerbül is olvasható

Szerző: / 2012. október 23. kedd / Aktuális, Hírek   

Szerbia legnagyobb kulturális eseményén, az október 28-ig tartó Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron mutatják be Berg Judit Rumini című sikerkönyvét már szerbül nyelven.

Szerb nyelven is olvasható Berg Judit Rumini című sikerkönyve, a népszerű mese szerb változatát a vasárnap kezdődött belgrádi könyvvásáron mutatja be a József Attila-díjas író.

Berg Judit pénteken tart előadást a magyarországi gyermekirodalomról és bemutatja a Rumini-sorozat első darabjának szerb kiadását a Magyarország díszvendégségével zajló belgrádi seregszemlén. A József Attila-díjas író az MTI-nek elmondta, hogy a szerb mellett hamarosan angolul is olvasható lesz Rumini, a minden lében kanál hajósinas története. Beszámolt arról, hogy a szerb változatot még nem látta, az angol kiadást készítő fordítóval viszont rendszeresen konzultál, lévén angol szakon végzett az ELTÉ-n és korábban maga is tevékenykedett fordítóként.
Berg Judit azt is elárulta, hogy készül a Rumini-sorozatot lezáró kötet megírására. “A fejemben már összeállt a történet, már kitaláltam, merre utazik a kisegér társaival az utolsó kötetben, amelynek a Rumini kapitány címet adtam” – fogalmazott az író, akit gyermekei inspirálnak a mesék megírására. Megemlítette, hogy egy másik projekten is dolgozik: Polgár Judit sakkvilágbajnok szakmai segítségével egy sakkregényt ír, amely jövő nyáron jelenik meg.

Rumini fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével. Berg Judit bátran hasonlítható olyan ifjúsági vagy gyerekíró klasszikusokhoz, mint például a svéd Astrid Lindgren – ő is bámulatosan ért a gyerekek nyelvén. A titka pedig valószínűleg az, hogy komolyan veszi a gyerekeket, és komolyan veszi a mesterségét: gyerekeknek írni. Rumini a magyar meseirodalom emlékezetes alkotásává vált, sok olvasni szerető kiskamasznak okoz felhőtlen kikapcsolódást, és sok olvasni (még) nem szerető kiskamasszal szeretteti meg az olvasást. Talán éppen ezért is tüntette ki év könyve díjjal a Nemzetközi Gyermekkönyv Tanács (IBBY) 2007-ben
A Rumini-sorozat első kötete 2006-ban jelent meg, ezt követték a Rumini Zúzmaragyarmaton, a Rumini és a négy jogar, valamint a Rumini Datolyaparton című kötetetek. A sorozathoz szorosan kapcsolódik a Galléros Fecó kalandjairól szóló könyv. A kisiskolásoknak szóló egérkalandok mellett Berg Judit számos más gyermekkönyv szerzője is, 2011-ben József Attila-díjjal ismerték el írói tevékenységét. A népszerű író legutóbb a frankfurti könyvvásáron népszerűsítette a magyar gyermekirodalmat.

A vasárnap kezdődött belgrádi könyvvásár Szerbia legnagyobb kulturális eseménye. A könyvves vásárt Szécsi Noémi írónő nyitotta meg. A vásár teljes területe mintegy 27 ezer négyzetméter, a magyar pavilon 190 négyzetméteren helyezkedik el. A vásárra 2012-ben 150 ezer látogatót várnak a Balassi Intézet korábbi tájékoztatása szerint.
A magyar standon megemlékeznek a 100 éve született Örkény Istvánról; fiatal írók és költők mutatkoznak be a Balkán Program című beszélgetéssorozaton. Önálló programban szerepel Beszédes István József Attila-díjas délvidéki költő és alkotóközössége, október 23-án pedig Hamvas Béla művei kerülnek terítékre. Kedden Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Bratislav Petkovic szerb kulturális miniszter is meglátogatja a magyar pavilont. A fesztivál vendége lesz Polgár Judit világbajnok sakkozó is, aki önéletrajzi kötetét is népszerűsíti, ezen kívül a sakknagymester szimultán játszik majd 25 sakktáblán október 27-én.
A filmes programban olyan alkotások szerepelnek, mint például a Pálfi György rendezte Taxidermia, Kenyeres Bálint A repülés története, Hajdú Szabolcs Fehér tenyér című filmje, a 411-Z Erdélyi Dánieltől vagy például Szabó István Az ajtó című Szabó Magda-adaptációja.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek