2017. október 21.  Szombat
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Szitálás, gyenge eső 15 °C Szitálás, gyenge eső

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Sokat érő alkotások című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Sokat érő alkotások

Szerző: / 2014. november 5. szerda / Aktuális, Hírek   

Sotheby's - logoTörténete legsikeresebb árverésén van túl a Sotheby’s; az aukciósház kedd esti New York-i licitjén 422,1 millió dollárért (104,18 milliárd forintért) cseréltek gazdát műkincsek, köztük Alberto Giacometti 101 millióért és Amedeo Modigliani – a művész esetében rekordot jelentő – 70,7 millióért eladott szobra.

Az impresszionista és modern alkotásokból szervezett árverésen a katalógusban felvonultatott 73 műtárgy 80 százaléka elkelt, a kínálatban szereplő 12 szoborért 191 millió dollárt fizettek.

Alberto Giacometti: Szekér (Chariot) (Fotó: Wikiart)A legmagasabb áron Giacometti 1951-ben bronzból készült Chariot (Szekér) című munkája talált – egyelőre ismeretlen – gazdára. A 101 millió dolláros (25 milliárd forintos) ár alig marad el a svájci művész és az aukción valaha értékesített szobrok 104 millió dolláros rekordjától – amelyet A sétáló ember című alkotás ért el 2010-ben. Minden valószínűség szerint ez lesz a Sotheby’s és a rivális Christie’s idei őszi árverésein legmagasabb áron eladott műalkotás.

Az Amedeo Modigliani 1911-1912-ben készült Tete (Fej) című kőszobráért fizetett 70,7 millió dollár (17,44 milliárd forint) jócskán meghaladta az előzetesen becsült 45 millió dollárt. A női fejet ábrázoló mű még soha nem szerepelt árverésen.

Az árverés rekordbevétele – amely alig maradt el az előzetesen várt 423 millió dollártól – a Sotheby’s impresszionista és modern művészeti részlegének egyik vezetője szerint annak köszönhető, hogy világszerte egyre bővül a gyűjtők köre. A mostani aukción 40 országból vettek részt licitálók, ilyen sokszínűségre 2004 óta nem volt példa – részletezte Simon Show, kiemelve az ázsiai érdeklődést.

Ázsiai vevő hajtotta a licitet Vincent van Gogh egy csendéletéért is. A Nature morte, vase aux marguerites et coquelicots (Csendélet, váza margarétákkal és pipacsokkal) című alkotás az előzetesen becsült 40 milliónál jóval magasabb áron, 61,8 millió dollárért kelt el. Van Gogh-festményért 1998 óta nem fizettek ennyit.
“A versengés heves, az étvágy óriási” az ilyen remekművekért – mondta Show kollégája, David Norman.

Az aukció fénypontjai közé tartozott Claude Monet néhány képe, négy is szerepelt közülük az árverés tíz legmagasabb áron eladott alkotásainak sorában. Az Alice Hoschedé au jardin (Alice Hoschedé a kertben) című például 33,7, a Sous les peupliers (A nyárfák alatt) pedig 20,3 millióért kelt el.
Az őszi New York-i aukciósorozat szerda este a Christie’s árverésével folytatódik.

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.