2017. április 24.  Hétfő
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 24.  Hétfő   György
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) “Sokat kaptam az élettől” című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

“Sokat kaptam az élettől”

Szerző: / 2016. október 16. vasárnap / Aktuális, Programok   

Galántai Esterházy Melinda hercegné (1920 – 2014) (Fotó: esterhazy.at) A “Sokat kaptam az élettől” című Esterházy Melinda hercegnéről készült kiállítás egy rendkívüli asszony életét mutatja be a látogatóknak.

Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás nyílik a burgenlandi Kismartonban

Egy ötfelvonásos színházi előadást megidézve mutatja be a 2014-ben elhunyt galántai Esterházy Melinda hercegné (1920 – 2014) és férje, Esterházy Pál (1901 – 1989) életének főbb szakaszait az a kiállítás, amely szombaton nyílt az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt), az Esterházy-kastélyban.

Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás, Esterházy-kastély, Kismarton (Fotó: Esterházy Ausztria/Facebook)Az “ötfelvonásos darab” bemutatja ahogy a polgári származású Ottrubay Melinda balettozni tanult, hamarosan fényes karriert futott be az Operaházban Budapesten, majd feleségül ment V. Esterházy Pál herceghez. A látogatók nemcsak operaházi környezetben ismerhetik meg Esterházy Melindát közvetlen közelről, hanem magánemberként is. Magasra ívelő karrierjének fontos eseményei, valamint színpadi léttől független életének boldog és szomorú pillanatai elevenednek meg. Nem mesehős, hanem olyan személyiség karakteres képe bontakozik ki, aki egyre sokrétűbbé válik a rá mért feladatok révén.

Az Esterházy Melinda – Sokat kaptam az élettől című időszaki tárlat betekintést nyújt egy kiemelkedő pályafutás pillanataiba.

Az első “felvonás” például a polgári és a főúri családok bemutatásáról, valamint a hercegi pár megismerkedéséről szól, a második Esterházy Melinda balett-táncosnői karrierjét ismerteti, a harmadikban az az időszak jelenik meg, amikor Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben elítélik, vagyonát elkobozzák. A negyedik felvonás a hercegi pár Budapestről Zürichbe való meneküléséről, míg az utolsó rész Esterházy Melinda férje halála utáni életéről szól.

A történelmi és családi vonatkozású eseményeket írásos és tárgyi emlékek szemléltetik. Láthatók többek között portrék a családtagokról vagy kötetek Esterházy Pál herceg magánkönyvtárából, emellett megtekinthető több használati tárgy is, például a herceg írógépe, néhány porcelán, kézitáska. Egyúttal a Magyar Színháztörténeti Múzeum anyagából is válogattak, például újságcikkeket a hercegné korábbi színpadi fellépéseiről, és tánckarrierjéről készült egy 360 fokos kisfilm is.

A térbeli elrendezésnél szintén a színpad motívumához nyúltak: pódiumszerű elemek mutatják a tárlaton végigvezető utat, színpadi függönyök és a mennyezetről belógatott tárgyak adják a kiállítás hátterét. A tárlat anyaga – a bőséges családi dokumentumoknak köszönhetően – tavasszal tovább bővül.

Esterházy Melinda balettozik (Fotó: esterhazy.at)

Ottrubay Melinda 1920. május 24-én született Budapesten. Barda Rezső, a Császári és Királyi Operaház első szólótáncosa vette fel táncakadémiájára. Melinda hamar a Magyar Királyi Operaház ünnepelt balett-táncosnője lett, 19 évesen kapta meg a Primabalerina assoluta címet. Karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel. 1946-ban kötöttek házasságot. Melinda férje iránti szeretetből lemondott táncosnői karrierjéről, 1946-ban volt az utolsó fellépése. Esterházy Pál herceget 1949-ben, a Mindszenty-perben tizenöt év fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom idején kiszabadult, majd rövid ausztriai kitérő után Svájcban telepedett le feleségével együtt, és ott is éltek 1989 áprilisáig, Pál herceg haláláig.

Esterházy Pál végrendeletében Melindát jelölte egyedüli örököseként, aki 1994-ben az Esterházy-család kulturális örökségét magánalapítványokba helyezte. Sok energiát fektetett az orosz megszállók által 1945-ben elhurcolt kulturális értékek, könyvtárak, műalkotások visszaszerzésére is. Karitatív tevékenységéért számos elismerést és kitüntetést kapott. 2002-ben elköszönt a közügyektől, és 95 éves korában, 2014-ben hunyt el.

Az időszaki tárlat mellett a hercegné életéről könyv is készült, ennek december elején lesz a bemutatója – közölte Ottrubay István péntek délután, a kiállítás sajtóeseményén. Az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, egyben a hercegné legidősebb unokaöccse az MTI-nek elmondta: még Esterházy Melinda életében fogalmazódott meg a gondolat, hogy készüljön róla modern életrajzi könyv.

Egy osztrák szerző írt ugyan már Esterházy Melindáról, de néhány éve úgy döntöttek Esterházy Melindával egyeztetve, hogy nem ezt adják ki ismét, hanem újat készítenek. Az életrajzi mű összeállítása közben jött a gondolat, hogy mindezt jó lenne bemutatni is, így dolgoztak párhuzamosan a könyv és a kiállítás összeállításán.

Esterházy Melinda életét bemutató kiállítás, Esterházy-kastély, Kismarton (Fotó: Esterházy Ausztria/Facebook)

Esterházy-kastély, Kismarton (Fotó: Esterházy Ausztria/Facebook)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek