2017. október 21.  Szombat
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 21.  Szombat   Orsolya
Pára 7 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Véres Mária, VIII. Henrik lánya című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Aktuális

Véres Mária, VIII. Henrik lánya

Szerző: / 2016. február 18. csütörtök / Aktuális, Háttér   

Antonius Mor: I. Mária angol királynő, 1554 Bár az 500 éve született I. Máriát mindenki “Véres Máriaként” emlegette és ismerte, a királynő valójában kedves teremtés volt, aki azzal kezdte uralkodását, hogy megbocsátott több fogolynak, akik a Towerben sínylődtek.

500 éve született I. Mária, Anglia utolsó jelentős katolikus uralkodója, aki ötéves regnálása során népétől a Véres melléknevet “érdemelte ki”. VIII. Henrik idősebb lánya apja első, Aragóniai Katalinnal kötött házasságából született 1516. február 18-án. Henrik megszállottan vágyott fiú utódra, ezért eltaszította hat évvel idősebb nejét, s mivel a pápa nem volt hajlandó felbontani házasságát, ezt ő maga tette meg (egyben szakított Rómával).

Byam Shaw: I. Mária angol királynő és Erzsébet hercegnő Londonban 1553-ban (Fotó: Wikipédia)1533-ban elvette Boleyn Annát, de az is leánygyermekkel, a későbbi I. Erzsébettel okozott neki csalódást. Három év után Annára is ráunt, hajmeresztő vádakkal lefogatta és kivégeztette, amikor pedig harmadik felesége, Jane Seymour megszülte a várva várt fiút, mindkét lányát fattyúnak nyilvánította és kizárta az örökösödésből.

“Lady Maryt” már Erzsébet születésekor húga udvarhölgyévé fokozták le, s még anyja temetésére sem engedték el. A magányos, életveszélyben lévő lány végül aláírta a saját törvénytelen származásáról szóló okiratot, de katolikus hitét nem volt hajlandó megtagadni. Ezután apja kicsit megenyhült iránta, sőt élete végén mindkét lányát ismét örökösének tette meg. Henriket 1547-ben követte a trónon a kilencéves VI. Edward, akit hat év múlva elvitt a tüdőbaj. Halála előtt Edward – mindkét nővérét mellőzve – Lady Jane Greyt nevezte meg utódaként, ám a szerencsétlen lányt kilenc napi uralkodás után letették a trónról, később kivégezték, a korona pedig 1553. október 1-jén Mária fejére került.

A könyörületes királynő

Mária útja Londonban egy nagy győzelmi menethez hasonlított. Az emberek tömegével éltették, néhányan még sírtak is örömükben. Fölsiketítő volt a lárma, ilyen üdvözlést még egyetlen angol uralkodó sem kapott korábban. Az uralkodónő kiöltözött az alkalomra. Ahogy Byam Shaw festménye is megörökítette: bíborszínű ruhát viselt, nyakában ékkövek ragyogtak. Lován aranyfonalból szőtt, díszes lószerszám tündökölt. A 37 éves királynő azonban idősebbnek tűnt koránál. Minden korábbi szenvedése megmutatkozott már ráncos, sápadt arcán. A híresztelésekkel ellentétben Máriától valójában távol állt a kegyetlenség. Mindenkiben megpróbálta a jó tulajdonságokat felfedezni, és figyelemreméltóan megbocsátónak bizonyult. Azt viszont sohasem tudta elfelejteni, mi mindent kellett kiállnia az elmúlt évtizedekben. Amint azt az ünneplő londoniak hamarosan megtapasztalhatták, uralkodása ezen sérelmek visszafizetéséről szólt, és ennek igazán azok itták meg a levét, akik nem tehettek semmiről.

A koronázás idején ebből még semmit sem lehetett előre látni. Mária rá jellemző módon nagy könyörületességet mutatott és több fogolynak megkegyelmezett, akik addig a Towerben raboskodtak. Sokan azt várták, hogy megbüntesse azokat, akik a trón megszerzésére szövetkező összeesküvésekben részt vettek, és ellene szervezkedtek, de ő ehelyett három kivételével mindenkinek megbocsátott. Kizárólag John Dudleyt és két társát végeztette ki 1553. augusztus 22-én.

Master John: I. Mária angol királynő, 1544 (Fotó: Wikipédia)Az új királynő saját hitének terjesztését tartotta legfontosabb feladatának: azonnal visszavonta elődei rendelkezéseit és ismét a katolicizmust tette meg államvallásnak. Hatalmas lendülettel látott a férjkeresésnek is, hogy halála után a trón ne protestáns húgára, hanem saját gyermekére szálljon. Végül V. Károly német-római császár fiánál, II. Fülöp spanyol királynál állapodott meg – az ekkor még Fülöp spanyol herceg, bár egyáltalán nem volt ínyére a dolog, beleegyezett, hogy politikai okokból feleségül vegye a nálánál 11 évvel idősebb angol királynőt -, a házasságkötésre két nappal első személyes találkozásuk után, 1554 nyarán került sor. A férjjel együtt spanyol inkvizítorok is érkeztek, akik hozzáláttak az eretnekség kigyomlálásához. A kirobbant lázongásokat leverték, Erzsébetet is házi őrizetbe helyezték. Később II. Fülöp spanyol királyként esküdt ellenségévé vált felesége protestáns féltestvérének, I. Erzsébetnek.

A síri csendbe borult Angliát máglyák tüze világította be, közel 300 embert égettek meg eretnekség címén, köztük a canterburyi érseket és számos főnemest, ekkor kapta a királynő a Véres – Bloody – melléknevet. Mária külpolitikája is kudarcot vallott, ő vesztette el Calais városát, az utolsó franciaországi angol birtokot.

Egy gyűlölt uralkodó halála

Nem sokkal a nász elhálása után bejelentették az örömhírt, hogy Mária várandós. Idővel kiderült, hogy a királynő csak lelki alapon, a gyermek utáni vágyában produkálta a terhességi tüneteket. Ugyanez ismétlődött meg 42 éves korában, 1558 elején, de ekkor magzat helyett ciszta nőtt a hasában. Az ál-terhesség elmúltával egyre rosszabbul lett, haldoklása közben Erzsébetet nevezte meg utódául, remélve, hogy húga áttér majd a katolikus hitre. Idővel Fülöpnek elege lett Angliából, az angolokból és a depresszióba süllyedt feleségéből, úgyhogy 1555 augusztusában elhajózott saját spanyol németalföldi birtokaira.

Hamarosan pletykák kezdtek terjedni, hogy Fülöp igen jól érzi magát Németalföldön. Senki sem mert szólni erről a már folyamatosan betegeskedő királynénak. Anglia utolsó jelentős katolikus uralkodója 1558. november 17-én halt meg, a trónon a protestánsnak megmaradt I. Erzsébet, az angol világhatalmi állás megalapozója követte. Halálának hírére az emberek – éppúgy mint megkoronázásakor – mindenfelé örömujjongásban törtek ki. Ezt követően sok éven át a királynő halálának napját egész Angliában ünnepnapként tartották nyilván.

(A Bloody Mary elnevezésű, vodkából, paradicsomból kevert népszerű fűszeres koktélnak nincs köze a királynőhöz, ihletője vélhetőleg Mary Pickford filmsztár volt.)

VIII. Henrik Anglia királya, felesége Jane Seymour és gyermekeik, Eduard, Mária és Erzsébet, 1545 (Fotó: Wikipédia)

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek