2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) 2017 a kakas éve című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Blog

2017 a kakas éve

Szerző: / 2017. január 29. vasárnap / Blog, Cultura   

Kínai újév (holdújév vagy tavaszünnep), kakas éve Nagy Katalin, Johann Wolfgang von Goethe, Rudolph Moshammer müncheni divattervező és Paris Hilton – közös vonásuk, hogy a kínai holdnaptár szerint a kakas évében születtek.

2017. január 28-án beköszöntött a kakas éve a kínai naptár szerint. A holdújévet több mint másfél milliárd ember ünnepli világszerte. A kínai újév (holdújév vagy tavaszünnep) időpontja évről évre változik, kezdete az európai naptár szerinti február 4-éhez legközelebb eső újhold napján van, ami azt jelenti, hogy a tavaszünnep január 28. és február 21. közé esik. Az ünnep hossza eredetileg tizenöt nap volt, ami mára egy hétre rövidült, az ünnepkör a 15. napon a lampionünneppel zárul.

A Kakas jegyében születőknek őszintének és precíznek, hiúnak és hatásvadásznak, a fukarságig takarékosnak és némelykor agresszívnek kell lenniük a hiedelmek szerint. Azt mondják a kakasról, hogy szereti a női társaságot és különösen jól kijön bivalyokkal, kígyókkal vagy sárkányokkal, de ajánlatos kerülnie a nyulakat. Természetesen nem ugyanazok a tulajdonságok jellemzik az összes kortársakat. Szakértők testre szabott jóslatokat készítenek a Bazi Suanming technika (Nyolc jel határozza meg az életet) segítségével – mutatott rá Manfred Kubny sinológus, a Berlin székhelyű Hagyományos Nemzetközi Kínai Csillagászati Akadémia munkatársa.

A nyugatitól eltérően a kínai asztrológiában, amely heliocentrikus világképből indul ki, az önmegismerés, a belső nyugalom és a magunk alakította sors következményei állnak előtérben. Ismerni saját magunkat azt jelenti, hogy jobban tudunk élni, mivel olyasminek az elérésére törekszünk, amit elviselhetőnek találunk – hangzik a keleti asztrológia credója.

Igaz ugyan, hogy a horoszkópok terén a Keleti nem versenytársa a Nyugatnak, mert a horoszkópok különböznek egymástól és kiegészítik egymást. A nyugati csillagjóslás, amely geocentrikus világképen alapul, elsősorban teljesítményre, sikerre, fogyasztásra és a balsors minél könyebb elviselésére koncentrál.

A 12 ázsiai állatöv a kínai holdnaptárhoz igazodik, amely – egyenként 29, illetve 30 napból álló – 12 hónapból áll. A 12 állat egy legendára vezethető vissza, amely szerint Buddha valamikor magához hívta a Földön élő összes állatot, de csak ez a 12 jött el hozzá. Ezek mindegyikének azután – feladataiknak és tulajdonságaiknak megfelelően – külön holdévet ajánlott. Első volt a sorban a patkány, illetve az egér. Nyomában következett a bivaly, a tigris, a nyúl, a sárkány, a kígyó, a ló, a birka, a majom, a kakas, a kutya és a sertés. Ebben a sorrendben követik egymást az állatöv naptárban is.

Kínai újév (holdújév vagy tavaszünnep), kakas éve (Fotó: Rosmary John)

Az ünnep kettős célt szolgál: egyrészt jó alkalom a nagycsaládok tagjainak arra, hogy összegyűljenek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják el az óévet is, megszabadulnak a múlt ártalmaitól. Az ünnephez számos elmaradhatatlan szokás kapcsolódik, ilyen például a ház nagytakarítása, amely szigorú szabályokhoz kötött: a szemetet a szoba közepére kell söpörni, majd a hátsó ajtón keresztül kell kivinni a házból, mert aki nem így tesz, annak sok gondja lesz az újévben. A tavaszünnep első napján a tisztítószereket el kell rejteni a már kitisztított házban. Ezen a napon mindenki tiszta ruhát visel, a betegek is felkelnek az ágyból, hiszen ha nem így tennének, az azt jelentené számukra, hogy az újévben is sokat kell majd ágyban feküdniük.

Az ünnephez kapcsolódó számos érdekes hagyomány és néphit egyike, hogy a gyermekek ilyenkor a szülőktől, nagyszülőktől, nagybácsiktól, nagynéniktől piros papírba csomagolt pénzt kapnak ajándékba. A piros a boldogság színe a kínai népi hitvilágban. A pénz természetesen Kínában sem boldogít, no de piros papírba csomagolva, az már más, úgy igen. Az ünnepek alatt azonban a világért sem szabad elkölteni ezt a pénzt, mert aki kiadja ilyenkor a kezéből, az egész évben pénzszűkében lesz – tartja a néphit.

A tajvani kínai közösségekben új tartalommal kezd megtelni ez a régi hagyomány: a serdülőkorúak olykor nem pénzt találnak a piros göngyölegben, hanem gumióvszert, ami – a pénzzel ellentétben – jó esetben piros papir nélkül is boldogít. Az azonban még nem világos, hogy ezt is tilos-e azon nyomban felhasználni, s ha igen, milyen vészes következményekkel járhat a tilalom megszegése.

Az újév előestéjén összegyűlnek a családok, különböző játékokat játszanak, beszélgetnek, nagyobb mennyiségű ételt készítenek, hogy a következő évben se kelljen hiányt szenvedniük. Az ünnep a gyerekeknek is kedvez, mert bármilyen csintalanok is, a tavaszünnep alatt nem szabad megverni őket, sírniuk is tilos, mert akkor az újév is sírással telik majd. A gyerekek egy piros tasakot kapnak, amelynek alján papírpénz rejlik. A tasakban rejlő pénznek mindenképp párosnak kell lennie, mert különben balszerencsés évre számíthat az ajándékozó is, az ajándékozott is.
Az ünnep során a legtöbb dísz piros színben pompázik, mert a piros a bőséget, a gazdagságot és a szerencsét jelképezi. A házakra kiakasztott piros sárkányok a rossz szellemek elűzését szolgálják, mint ahogy a petárdák is.

Kínai újév (holdújév vagy tavaszünnep), kakas éve (Fotó: Rosmary John)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek