2017. október 17.  Kedd
Pára 7 °C Pára
Rovatok
2017. október 17.  Kedd   Hedvig
Pára 7 °C Pára

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

Ég és föld között

Fábri Zoltán filmes világa

Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Ég és föld között  
Ég és Föld között címmel a Biblia és a magyar képzőművészet kapcsolatát körüljáró nagyszabású kiállítás nyílt a Várkert Bazárban, Budapesten.
Fábri Zoltán filmes világa  
100 éve, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, a magyar filmművészet kimagasló alakja.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Törley József, a pezsgőgyáros című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Törley József, a pezsgőgyáros

Szerző: / 2017. augusztus 11. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Törley József (1858-1907) pezsgőgyártó, 1900 körül (Fotó: Kozmata Ferenc / OSZK) “Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.” 110 éve, 1907. július 28-án hunyt el Törley József, a hazai pezsgőgyártás világhírű alakja, a nevét viselő cég alapítója. 

Apja, Schmierl Valentin részt vett az 1848-49-es szabadságharc küzdelmeiben, nevét izzó magyarságának bizonyítására magyarosította Törlei Bálintra. Törley József, három fia közül a legkisebb 1858. január 10-én született Szabadkán. A grazi kereskedelmi akadémián ismerkedett meg a Teophil Roederer francia pezsgőgyárossal, aki francia-német nyelvű levelezőként alkalmazta a fiatal Törleyt. Reimsben megismerkedett a pezsgőgyártás minden fortélyával, majd egy másik neves pezsgőgyártónál, a Delbeck et Cie. cégnél a gyakorlatban is kipróbálta pezsgőkészítési tudományát, s a kedvező fogadtatás után önállósította magát.

A Törley Pezsgőgyár története napjainkig tartó sikertörténet.

1880-ban egy alapbor beszerző körútján eljutott Promontorra (ma Budafok), s felfedezte, hogy a hely a pezsgőgyártásra alkalmas adottságokkal rendelkezik. Törley szőlőt, házhelyet és présházat vásárolt Promontoron, s 1882-ben ide telepítette reimsi gyárát, a cégbírósági bejegyzés szerint a Törley József és Társa cég 1882. augusztus 1-jén kezdte meg működését. A Törley pezsgők története így majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. A termelés francia gépekkel és francia szakemberekkel indult, a gyártást egyik megbízható reimsi barátja, a kiváló pezsgőmester, Louis Francois irányította. Ő később kivált a cégből, s egy saját üzemet hozott létre, amely jó idei komoly konkurenciát jelentett a Törleynek.

1890-ben a gyár az Anna utcába költözött át, ahol Törley egy 20 ezer négyzetméteres pincét létesített. Az üzemet a legmodernebb gépekkel szerelték fel, Törley az országban elsőként vezette be a fagyasztásos seprőtelenítést. A lehető legjobb minőség az alapborok kiválasztásánál is elsődleges szempont volt, a cég többnyire Etyek és környéke pincészeteiből vásárolta a pezsgőnek valót.

Törley hamar felismerte a jó reklám fontosságát is, ötletes plakátok, számolócédulák és menükártyák hirdették termékeit. A siker nem is maradt el, az 1890-es évek elejére a Törley pezsgő a felső tízezer közkedvelt italává, az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kellékévé vált. 1885-ben elnyerte a budapesti Országos Általános Kiállítás aranyérmét, majd 1893-ban az Országos Iparegyesület aranyérmét is, az alapító pedig 1896-ban nemesi címet kapott Ferenc Józseftől.

“Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” (Törley József, 1882)

A gyár folyamatosan fejlődött, a termelés 1905-ben megközelítette az egymillió palackot. Törley a minél gyorsabb és biztosabb áruszállításhoz elsőként vásárolt teherautókat, s alapító tagja lett a Királyi Magyar Automobil Clubnak is. A hazai piac ellátásán túl nagy hangsúlyt fektetett a pezsgők nemzetközi ismertségének növelésére is, először Franciaországban kezdte külföldi piacainak kiépítését, később a tengerentúli országokba is exportált. Napjainkban az Egyesült Államoktól kezdve Vietnamig  számos helyen kapható Törley pezsgő, az egyes fajták különböző országokat hódítottak meg, így például Vietnamban a Charmant Rouge Doux a legnépszerűbb Törley-termék.

1907-ben a gyár megalapításának 25. évfordulóját nagy pompával ünnepelték meg, de az eseményt az alapító nem sokkal élte túl,  július 28-án ostendei nyaralása közben váratlanul meghalt.

A gyárat és a vagyont – mivel saját gyermeke nem volt – bátyjainak fiúgyermekei örökölték, akik ragaszkodtak a megszokott minőséghez. A történelem viharai azonban a pezsgőgyárat sem kímélték: 1944-ben bombatalálat érte az üzemet, a háború után mindössze négy fővel indult újra az igen szerény termelés, 1949-ben pedig államosították. A rendszerváltás után a német Henkell befektetői csoport vásárolta meg, majd a 2005. január 3-án megalakult Törley Pezsgőpincészet Kft. tulajdonába került. Létre jött a Törley Holding, amellyel 2010-ben előbb a Walton, majd 2013-ban a François pincészetet bekebelező György-Villa és a Hungarovin átalakulásával létrejött Szent István Korona is egyesült. Végül 2014-ben a Hungaria is fúzióra lépett a Törleyvel, ami így a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Kilátás a Duna felé. Előtérben a Czuba-Durozier-kastély, balra a Törley-kastély és Sacelláry-kastély, Budafok, 1932 (Fotó: Fortepan)

Törley pezsgőgyár. Balra a Törley-kastély, jobb szélen a Törley-mauzóleum, Budafok, 1936 (Fotó: Fortepan)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek