2017. szeptember 25.  Hétfő
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Gyengén felhős 14 °C Gyengén felhős

William Faulkner világa

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

William Faulkner világa  
120 éve született William Faulkner, akinek művészete a Dél világában gyökeredzik. Nosztalgiával nézi a hagyományos, ültetvényes világ pusztulását, nem tudja elfogadni az iparosodó társadalmat.
Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Csokonai étkezési jegyzetei című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Csokonai étkezési jegyzetei

Szerző: / 2016. november 18. péntek / Gasztro, Receptek   

Cserna Károly: Csokonai Vitéz Mihály, metszet (Fotó: OSZK) Hogy mi volt a kedvenc étele a magyar felvilágosodás legnagyobb költőjének, azt nem tudjuk pontosan, de hogy foglalkozott a témával, azt Csokonai Vitéz Mihály étkezési jegyzetei bizonyítják.

Egyszerre volt ifjú tanár, jogkereső kalandor és szerelmes költő, nevéhez számos vándoranekdota és monda fűződik. Csokonai Vitéz Mihály 1773. november 17-én született Debrecenben. A magyar felvilágosodás legnagyobb költőjének neveltetésében nagy műveltségű borbély-sebész apja korai halála miatt nem játszhatott szerepet. Özvegyen maradt anyja azonban minden nehézség ellenére taníttatta két gyermekét. Csokonai a debreceni Kollégium osztályaiban kitűnő volt, és már egészen fiatalon kitűnt verselési készségével. A Kollégium felsőiskolai osztályait olyan jó eredménnyel végezte, hogy 1793-ban egy alsóbb osztály tanításával bízták meg.

„Ne csudálkozzon tehát senki, hogy világ hallatára azt kiáltom: Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországban!”

1794-ben mint togátus diák a poétai osztályt vezette, szabadban tartott órákat, énekre, táncra, színjátszásra is rávette diákjait. Ez az év még két nagy sikert hozott számára, megjelent nyomtatásban első verse és elkészült A méla Tempefői című színműve, amely már komoly ismertséget hozott számára. A vígjáték egy költőről szól, akit az adósok börtöne fenyeget. Egy társaságról, ahol az olvasás agyrém, a kultúra betegség. Egy korról, melyben az a legfőbb gond, hogyan űzzük el az egyre kínzóbb unalmat. Ahol az ügyes diplomaták, a mindig kompromisszumra képesek jutnak előre. Ahol divatosnak kell lenni, különben nincs jogod felszínen maradni. A darab töredékben maradt. Talán csak alcíme ismerős: “Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországban”. Tempefői, a költő egy nap alatt, a börtön kapujában próbálja előteremteni a pénzt új kötetének nyomtatási költségeire. A darab e huszonnégy órás ámokfutás története. Ámokfutás a pénzért, a szerelemért, a méltóságért, a költészet jogosultságáért. Harc a mindent elborító közönnyel szemben, ahol a sártengerből csak a divatos senkik emelkednek ki, s ahol a harc végére talán maga Tempefői is elfelejti, miért indított csatát. Csokonainál megfér egymás mellett mulattatás és keserűség, bók és szellentés, költészet és káromkodás, disznólkodás és poézis. Vígjáték, amit szerzője nem jókedvében írt: “Ha írok is, majd írok a huszadik-huszonegyedik századnak, mikor az ember emberebb lesz” – mondja Csokonai.

Stunder János Jakab: Csokonai Vitéz Mihály portréja, 1809 (Fotó: KOGART)1795-ben kicsapták a Kollégiumból a szabályzat elleni vétséggel indokolva, valószínűbb azonban, hogy felvilágosodott versei, a jakobinusokkal rokonszenvező magatartása miatt. Pesten Dugoniccsal és Virág Benedekkel találkozott, s egy kötetet összeállított, de nem tudta kiadatni, csak hét verse jelent meg Kármán József Uránia című folyóiratában. A sárospataki jogakadémián tanult, majd a pozsonyi országgyűlésen keresett támogatót művei kiadásához.

“Azt gondolja a természetet nem esmérő ember, hogy a penész csak valami rusnya por és pelyhes nyálkásság, melly a romlásnak és rothadásnak következése: holott mindaz, ami nekünk illyennek látszik, egynehány ezer apró plántákból öszvecsoportozott erdőcske, amellynek gyökerei, szárai, ágai, virági és magvai vagynak, s amellyet jó nagyító üvegen szemlélni kibeszélhetetlen gyönyörűség.” (Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya)

A rá következő évben Komáromba utazott, ahol megismerkedett élete nagy szerelmével, egy módos kereskedő leányával, Vajda Juliannával, akihez írott csodálatos szerelmes versei a Lilla-versciklusban (A Reményhez, A Pillangóhoz, Köszöntő, Egy rózsabimbóhoz) maradtak fenn. A boldogság azonban csak kilenc hónapig tartott, mert a lányt szülei máshoz adták feleségül.

A csalódását követő időszakban írta nagy szentimentális ódáit: A tihanyi ekhóhoz és A magánossághoz címmel s népies verseit: Parasztdal, Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz, Szegény Zsuzsi, a táborozáskor. 1798-99-ben vetette papírra farsangi vígeposzát, a Dorottyát, számos jellegzetes korabeli figurával gazdagítva irodalmunkat. Csurgón a gimnázium segédtanáraként irodalmat, nyelvet és természettudományt tanított. Két darabot írt itt: a Culturát és Az özvegy Karnyónét, s elő is adatta diákjaival, erősen karikírozott alakjai igen találóak.

Miután az 1802-es nagy tűzvészben édesanyja háza is leégett, a költő az anyagi csőd szélére került. 1804-ben egy meghűlés következtében tüdőgyulladást kapott, amely 32 éves korában a sírba vitte.

Nincs róla írásos bizonyíték, hogy Csokonai Vitéz Mihály valóban kedvelte a a sajtfánkot, vagy palacsintát, de ezeket a finom ételeket több neves gasztronómus is összekötötte nevével.

DOROTTYA PALACSINTA – RECEPT

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 db tojás 10 dkg cukor, reszelt citromhéj, 15 dkg vaj, 25 dkg ribizli dzsem, 10 dkg dióbél, 10 dkg mák, só, vaníliás cukor, tojásfehérje, 5 dkg ribizli dzsem, 6 dl tejszín

Elkészítése: A vajat a tojássárgájával és cukorral jól kikeverjük. Kevés reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, hozzákeverjük a lisztet és a tejszín felét, simára keverjük, végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét és a tejszín másik felét is habbá verve. Palacsintasütőben kevés felhevített vajon a megszokottnál vastagabb, ceruzavastagságú palacsintákat sütünk. A kész palacsintát a vajazott tálra csúsztatjuk át, úgy hogy megsült fele legyen alul. Míg a következő palacsintát sütjük, az előzőt ribizlidzsemmel, darált dióval és mákkal meghintjük, majd rácsúsztatjuk a következő palacsintát. A legfelső palacsintát csak vaníliás cukorral hintjük meg, de tehetünk rá diót és mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük, elkeverjük benne a cukrot és felhígított ribizlidzsemet. Ezzel az ízesített habbal felspricceljük az egész tészta tetejét és oldalát is. Sütőben, erős tűzön aranysárgára sütjük, majd úgy vágjuk fel, mint egy tortát.

CSOKONAI-SAJTFÁNK – RECEPT

Hozzávalók: 150 g liszt, 100 g vaj vagy margarin, 60 g mandula, 50 g parmezán sajt, só, paprika
töltelékhez: 30 g margarin, 4 db tojás, 0,4 dl tejföl, parmezán sajt, köménymag

Elkészítés: A lisztet, a vajat, az őrölt mandulát és a lereszelt parmezán sajtot jól összedolgozzuk, ujjnyi vékonyra nyújtjuk és négy centiméteres fánkokat szúrunk ki belőle. A töltelékhez a vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a négy tojás sárgáját, a tejfölt és annyi reszelt parmezán sajtot, hogy jól összeálljon, de ne legyen túlságosan kemény. A pogácsalapok felét megkenjük vele és ráhelyezzük a lapok másik felét. Felületüket megkenjük kis fejfölös tojássárgájával és a töltelékekből egy késhegynyit helyezünk rá, majd megszórjuk köménymaggal. Kisütve frissen tálaljuk.

Sajtfánk, étel (Fotó: foodnetwork.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek