2017. január 22.  Vasárnap
Pára -3 °C Pára
Rovatok
2017. január 22.  Vasárnap   Artúr, Vince
Pára -3 °C Pára
Kölcsey Ferenc emlékezete (Fotó: Vasárnapi Ujság 1890. 37. évf. / OSZK)

“Magyar nép zivataros századaiból”

A.A. Milne és fia, Christopher Robin Milne Micimackóval (Fotó: babelio.com)

A. A. Milne, a Micimackó írója

Majdnem 20, Bárka, Szkéné (Fotó: Schiller Kata)

“Ez lesz-e lakóhelyünk?”

Mikszáth Kálmán (1847-1910) író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő porték (Fotó: PIM, Cultura.hu)

Mikszáth Kálmán társaságában

“Magyar nép zivataros századaiból”  
"Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk..." A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben.
A. A. Milne, a Micimackó írója  
"Aki senkit mond, annak valakinek lennie kell." Százharmincöt éve, 1882. január 18-án született Londonban Micimackó "szülőatyja", A. A. (Alan Alexander) Milne.
“Ez lesz-e lakóhelyünk?”  
A Majdnem 20 mélyebb hatását akkor érezteti, mikor könnyeinket törölgetve elhagyjuk a nézőteret és marad időnk elgondolkodni. Nehéz kérdéseken: vajon mikor döngessük a falakat, mikor rázzuk az öklünket?
Mikszáth Kálmán társaságában  
170 éve, 1847. január 16-án született a Nógrád megyei Szklabonyán Mikszáth Kálmán író, újságíró, akadémikus, a magyar kritikai realista próza nagymestere, aki vallotta: “Elbeszélni nem a regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól."
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Érosz az ételben című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Érosz az ételben

Szerző: / 2016. november 6. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

Arthur Rackham: Lány az almafánál, mesejelenet (Fotó: pixabay.com) Az éhség csillapításához nem szükséges homárt és osztrigát enni, a kenyér és a rizs is megteszi. Egyszer azonban a legjobb kenyér és a legfinomabb rizs is unalmassá válik…

A szerelem és az asztal örömeinek művészete szoros kapcsolatban áll egymással. Köztudott, hogy a vörösbor visszafogott mértékű fogyasztása jó hatással van a szexuális életre, különösen a nemi vágyat növeli, de milyen finomságokkal lehet még előcsalogatni Éroszt a konyhában?

Az afrodiziákumok vagy vágyfokozók olyan anyagok, melyek növelik a nemi vágyat, a libidót. Egyes szakértők ide sorolják azokat a vegyületeket is, melyek képesek javítani a szexuális élvezetet. 

Afrodita, Isabel Allende egyik regényalakja mondja, hogy az életében szerepet játszó férfiakra bőrük, csókjuk és illatuk alapján emlékezik, ugyanakkor mindnyájukat összekapcsolja valamelyik, együtt elfogyasztott étellel is. Vele együtt valóságos emberek is vallják, hogy vannak étkek, amelyek felgyújtják a vágyat, és növelik a szexuális energiát.

Osztriga? Pezsgő? Szarvasgomba? Ugyan, Éroszt a konyhában jobban elő lehet csalogatni egy tányér paradicsomos spagettivel vagy tengeri sünnel – hirdeti sok olasz séf. Való igaz, a mediterrán étrend többet tehet, mint a kaviár.

Az igazi afrodiziákum maga az evés aktusa – érvel egy híres olasz szakács. Véleménye szerint az étvágy a jó lelkiállapotot fejezi ki, és ha az étkezésen jelen van a szeretett nő, máris megvan a megfelelő légkör. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket asszociálunk a szexszel, ki-ki a maga ízlése szerint. Az ő számára például hihetetlenül szexi a zeller illata.

Egy másik mester a tavaszi gombák mellett teszi le a voksát. Lassú tűzön párolja őket és friss füvet, ánizst használ ízesítőül. Van, aki a polentát dicsőíti, mert olyan “nőies”, amikor kiönti az ember, alkalmazkodik, felveszi a tányér formáját, és ha megfelelő állagú és hőmérsékletű, “akkor is enni kíván belőle az ember, ha már jóllakott”.

Egy női séf a galambot, a fácánt tekinti igazi afrodiziákumnak, igaz, ezek a madarak az olasz néphit szerint igen intenzív szerelmi életet élnek.

A gyümölcsök közül a cseresznyének és az epernek magaslik ki az ázsiója.

A fokhagymát már évezredek óta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére, írja Jill Fullerton Smith Amivel etetnek című kötetében: “A görög polihisztor, idősebb Plinius a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájában már 2000 évvel ezelőtt 61 fokhagymás gyógymódot ismertetett. Ezek között szerepel forralt fokhagyma asztmára; borban érlelt fokhagyma kígyómarásra; ecettel kevert fokhagyma gargalizáláshoz mandulagyulladásra; és mézzel kevert főtt fokhagyma halántékra dörzsölve fejfájásra. Plinius azt is említi, hogy a fokhagyma afrodiziákum – friss korianderrel összezúzva és borral elkeverve.”

A tudós doktorok szerint az étkek némelyikében valóban vannak olyan hormonok, amelyek pozitívan hatnak a szexualitásra. Ilyen az androsztendiol, amely jelen van a szarvasgombában, a feniletilamin, amely a sajtban és a csokoládéban rejtőzik. A mustár aktivizálja a szexuális mirigyeket, a sáfrány stimulálja az erogén zónákat, a zeller hígítja a vért. Nagy a kínálat, lehet választani.

A szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt bárki is egzotikus anyagokhoz fordulna vágya fokozása érdekében, előbb vegye figyelembe, hogy érdemes általános egészségi állapotát javítania.

Arthur Rackham: Udvarlók finomságokkal kínálják a lányt, mesejelenet (Fotó: pixabay.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek