2017. március 24.  Péntek
Gyengén felhős 9 °C Gyengén felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Gyengén felhős 9 °C Gyengén felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Érosz az ételben című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Érosz az ételben

Szerző: / 2016. november 6. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

Arthur Rackham: Lány az almafánál, mesejelenet (Fotó: pixabay.com) Az éhség csillapításához nem szükséges homárt és osztrigát enni, a kenyér és a rizs is megteszi. Egyszer azonban a legjobb kenyér és a legfinomabb rizs is unalmassá válik…

A szerelem és az asztal örömeinek művészete szoros kapcsolatban áll egymással. Köztudott, hogy a vörösbor visszafogott mértékű fogyasztása jó hatással van a szexuális életre, különösen a nemi vágyat növeli, de milyen finomságokkal lehet még előcsalogatni Éroszt a konyhában?

Az afrodiziákumok vagy vágyfokozók olyan anyagok, melyek növelik a nemi vágyat, a libidót. Egyes szakértők ide sorolják azokat a vegyületeket is, melyek képesek javítani a szexuális élvezetet. 

Afrodita, Isabel Allende egyik regényalakja mondja, hogy az életében szerepet játszó férfiakra bőrük, csókjuk és illatuk alapján emlékezik, ugyanakkor mindnyájukat összekapcsolja valamelyik, együtt elfogyasztott étellel is. Vele együtt valóságos emberek is vallják, hogy vannak étkek, amelyek felgyújtják a vágyat, és növelik a szexuális energiát.

Osztriga? Pezsgő? Szarvasgomba? Ugyan, Éroszt a konyhában jobban elő lehet csalogatni egy tányér paradicsomos spagettivel vagy tengeri sünnel – hirdeti sok olasz séf. Való igaz, a mediterrán étrend többet tehet, mint a kaviár.

Az igazi afrodiziákum maga az evés aktusa – érvel egy híres olasz szakács. Véleménye szerint az étvágy a jó lelkiállapotot fejezi ki, és ha az étkezésen jelen van a szeretett nő, máris megvan a megfelelő légkör. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeket asszociálunk a szexszel, ki-ki a maga ízlése szerint. Az ő számára például hihetetlenül szexi a zeller illata.

Egy másik mester a tavaszi gombák mellett teszi le a voksát. Lassú tűzön párolja őket és friss füvet, ánizst használ ízesítőül. Van, aki a polentát dicsőíti, mert olyan “nőies”, amikor kiönti az ember, alkalmazkodik, felveszi a tányér formáját, és ha megfelelő állagú és hőmérsékletű, “akkor is enni kíván belőle az ember, ha már jóllakott”.

Egy női séf a galambot, a fácánt tekinti igazi afrodiziákumnak, igaz, ezek a madarak az olasz néphit szerint igen intenzív szerelmi életet élnek.

A gyümölcsök közül a cseresznyének és az epernek magaslik ki az ázsiója.

A fokhagymát már évezredek óta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére, írja Jill Fullerton Smith Amivel etetnek című kötetében: “A görög polihisztor, idősebb Plinius a Naturalis historia című természetrajzi enciklopédiájában már 2000 évvel ezelőtt 61 fokhagymás gyógymódot ismertetett. Ezek között szerepel forralt fokhagyma asztmára; borban érlelt fokhagyma kígyómarásra; ecettel kevert fokhagyma gargalizáláshoz mandulagyulladásra; és mézzel kevert főtt fokhagyma halántékra dörzsölve fejfájásra. Plinius azt is említi, hogy a fokhagyma afrodiziákum – friss korianderrel összezúzva és borral elkeverve.”

A tudós doktorok szerint az étkek némelyikében valóban vannak olyan hormonok, amelyek pozitívan hatnak a szexualitásra. Ilyen az androsztendiol, amely jelen van a szarvasgombában, a feniletilamin, amely a sajtban és a csokoládéban rejtőzik. A mustár aktivizálja a szexuális mirigyeket, a sáfrány stimulálja az erogén zónákat, a zeller hígítja a vért. Nagy a kínálat, lehet választani.

A szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt bárki is egzotikus anyagokhoz fordulna vágya fokozása érdekében, előbb vegye figyelembe, hogy érdemes általános egészségi állapotát javítania.

Arthur Rackham: Udvarlók finomságokkal kínálják a lányt, mesejelenet (Fotó: pixabay.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek