2017. március 26.  Vasárnap
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 26.  Vasárnap   Emánuel
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Beethoven világa

Alfons Mucha közelről

…mondják még egyszer, hogy sátántangó…

Ovidius átváltozásai

Beethoven világa  
190 éve, 1827. március 26-án halt meg Bécsben Ludwig van Beethoven, a zenetörténet óriása.
Alfons Mucha közelről  
A Reök-palotában megnyílt kiállítás segítségével a szecesszió egyik leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele.
…mondják még egyszer, hogy sátántangó…  
Az Aegon Művészeti Díjat elnyerő Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című gigantikus regényt a kritikusok az életmű összegzésének.
Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Forralt bor mindenkor című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Forralt bor mindenkor

Szerző: / 2011. március 6. vasárnap / Gasztro, Receptek   

Egy kis narancs, fahéj és szegfű, mellette mintha csípős cseresznyepaprika illatát érezni, és máris jön a mindent felülmúló és utánozhatatlan citrus aromája. A vékony fehér hab alatt ínycsiklandóan meleg illatfelhő gőzölög. A forralt bor igazi élvezetet nyújt a hideg napokon.

Ahány bor, annyiféle mámoros gondolat.

Noha a tavasz előhírnöke, a hóvirág már vidáman próbál kitérni a szibériai szél akarata elől, a hideg még uralja az időjárást és a mindennapok hangulatát is. Nincs is annál jobb, mint amikor egy bögre forró Glühweinnal melegíted fel magad. Hogy hol, és mikor? A forralt bornak, hagyományai és szezonjellege ellenére, nincsenek kötött etikett szabályai, bárhol fogyaszthatod: lehet otthon pokrócokba burkolózva, a kádban ellazulva, baráti társaságban egy szórakozó helyen, vagy az utcán a Laci konyha előnyeit élvezve.

Felforralt Európa
Német nyelvterületen Glühweinnak nevezik, és elsősorban a karácsonyi vásárokon kínálják, az üzletekben kapható üveges példányokon kívül. A franciák elsősorban vörös borral kedvelik a vin chaud-ot, azaz az 1420 körül IV. Jean Katzenelnbogen által divatba hozott meleg bort. Azon nincs mit csodálkozni, hogy a fagyos Skandináviában is rendkívül népszerű forralt bort, azaz a glögg Gustava Björklund receptje alapján terjedt el az 1800-as években. Sőt, Moldvában is régi tradíciói vannak ennek a forró italnak: az izvar vörösborból, fekete borssal, mézzel készül.

Forralt bor itt, forralt bor ott, forralt bor mindenütt?

Legnagyobb hagyománya az észak-európai országokban van. A népi hagyományok, a tájanként eltérő szokások és elnevezések gőzölgő nedűjét a poros, sárgára fakult füzetekben fennmaradt receptek és a modern konyhai ötletek egyaránt táplálják és fenntartják a forralt bor létét.

Ahány ház annyi szokás, igaz ez a forralt borra is: fűszerek, cukor, gyümölcsök, azok leve, magok mind ízesíthetik, zamatosíthatják. Ha túl erősnek, sűrűnek érzi valaki a tisztán felmelegített bort, akkor hígíthatja vízzel vagy teával, de az ellenkezőjét is érdemes kipróbálni, és különböző erős, ízes vagy édes szesszel, likőrrel növelheted az alkoholtartalmát.

Hagyományos forralt bor
Hozzávalók:
1 l vörösbor, 5 dl víz, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szem szegfűszeg, 4 citromkarika
Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.

Skandináv glögg
Hozzávalók:
4 l vörösbor, 1 l 96%-os alkohol, 25–25 g szegfűszeg, fahéj durvára őrölt szerecsendió, szárított narancshéj
Elkészítés: Refluxátassuk legalább 2 órán keresztül a bort az alkohollal, a szegfűszeggel, a fűszerekkel és a szárított narancshéjjal. A forró folyadékot öntsük át egy 5 literes főzőpohárba, tegyünk fölé rozsdamentes hálót (NE rézhálót!), és szórjunk 3–400 g kockacukrot a hálóra. Hevítsük fel, hogy a lángok karamellizálják a cukrot, és a keletkező anyag lecsöpögjön az alkoholos oldatba.
Szűrjük le a folyadékot, adjunk hozzá 25 ml “tinctura aromaticá”-t, 250 g hámozott mandulát és ugyanennyi mazsolát, melegítsük fel, de már ne forraljuk. Forrón tálaljuk.

Gyógyító forralt bor
Nátha ellen is kiváló a magyar népi konyha forralt bora.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók:
7 dl vörösbor, 1 l szőlőlé, 5 szem szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 2 narancs reszelt héja, 5 dkg cukor
Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belekeverjük a szegfűszeget, a fahéjat és a narancshéj felét.
Lefedve 30 percig állni hagyjuk, majd a cukorral édesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék narancshéjjal. Aki szereti, ízesítheti a narancs levével is.

Glühwein
Hozzávalók:
7 dl vörösbor, 2 rúd fahéj, 16 darab szegfűszeg, 2 evőkanál méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 darab narancs
Elkészítés: A narancsot nyolc szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A mézet és a fűszereket összeforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a narancsszeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük.
Kb. 1 órát pihentetjük. Tálalás előtt ismét felmelegítjük.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek