2017. szeptember 25.  Hétfő
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. szeptember 25.  Hétfő   Eufrozina, Kende
Pára 9 °C Pára

Mechwart András munkássága

Jack Kirby 100

Caligula, az őrült császár

“Tényleg nincs itt más?”

Mechwart András munkássága  
110 éve, 1907. június 14-én halt meg Mechwart András gépészmérnök, a Ganz gyár legjelentősebb fejlesztője, a forgóeke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálója.
Jack Kirby 100  
100 éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban Jack Kirby, a képregény atyja, az amerikai populáris kultúra megkerülhetetlen alakja.
Caligula, az őrült császár  
2005 éve született Caligula római császár, aki uralkodása alatt szörnyen kegyetlen és gátlástalanul pazarló volt.
“Tényleg nincs itt más?”  
D. Magyari Imre nem csak kulturális kalandozásairól mesél a Bécs - Kulturális kalandozások című könyvében. Nem csak. Történelmi visszatekintésekkel kiegészítve beszámol tapasztalatairól és humorral átszőtt élményeiről is.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Forralt bor mindenkor című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Forralt bor mindenkor

Szerző: / 2011. március 6. vasárnap / Gasztro, Receptek   

Egy kis narancs, fahéj és szegfű, mellette mintha csípős cseresznyepaprika illatát érezni, és máris jön a mindent felülmúló és utánozhatatlan citrus aromája. A vékony fehér hab alatt ínycsiklandóan meleg illatfelhő gőzölög. A forralt bor igazi élvezetet nyújt a hideg napokon.

Ahány bor, annyiféle mámoros gondolat.

Noha a tavasz előhírnöke, a hóvirág már vidáman próbál kitérni a szibériai szél akarata elől, a hideg még uralja az időjárást és a mindennapok hangulatát is. Nincs is annál jobb, mint amikor egy bögre forró Glühweinnal melegíted fel magad. Hogy hol, és mikor? A forralt bornak, hagyományai és szezonjellege ellenére, nincsenek kötött etikett szabályai, bárhol fogyaszthatod: lehet otthon pokrócokba burkolózva, a kádban ellazulva, baráti társaságban egy szórakozó helyen, vagy az utcán a Laci konyha előnyeit élvezve.

Felforralt Európa
Német nyelvterületen Glühweinnak nevezik, és elsősorban a karácsonyi vásárokon kínálják, az üzletekben kapható üveges példányokon kívül. A franciák elsősorban vörös borral kedvelik a vin chaud-ot, azaz az 1420 körül IV. Jean Katzenelnbogen által divatba hozott meleg bort. Azon nincs mit csodálkozni, hogy a fagyos Skandináviában is rendkívül népszerű forralt bort, azaz a glögg Gustava Björklund receptje alapján terjedt el az 1800-as években. Sőt, Moldvában is régi tradíciói vannak ennek a forró italnak: az izvar vörösborból, fekete borssal, mézzel készül.

Forralt bor itt, forralt bor ott, forralt bor mindenütt?

Legnagyobb hagyománya az észak-európai országokban van. A népi hagyományok, a tájanként eltérő szokások és elnevezések gőzölgő nedűjét a poros, sárgára fakult füzetekben fennmaradt receptek és a modern konyhai ötletek egyaránt táplálják és fenntartják a forralt bor létét.

Ahány ház annyi szokás, igaz ez a forralt borra is: fűszerek, cukor, gyümölcsök, azok leve, magok mind ízesíthetik, zamatosíthatják. Ha túl erősnek, sűrűnek érzi valaki a tisztán felmelegített bort, akkor hígíthatja vízzel vagy teával, de az ellenkezőjét is érdemes kipróbálni, és különböző erős, ízes vagy édes szesszel, likőrrel növelheted az alkoholtartalmát.

Hagyományos forralt bor
Hozzávalók:
1 l vörösbor, 5 dl víz, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szem szegfűszeg, 4 citromkarika
Elkészítés: A bort felmelegítjük a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Forrnia nem szabad! Végül belekeverjük a citromkarikákat.

Skandináv glögg
Hozzávalók:
4 l vörösbor, 1 l 96%-os alkohol, 25–25 g szegfűszeg, fahéj durvára őrölt szerecsendió, szárított narancshéj
Elkészítés: Refluxátassuk legalább 2 órán keresztül a bort az alkohollal, a szegfűszeggel, a fűszerekkel és a szárított narancshéjjal. A forró folyadékot öntsük át egy 5 literes főzőpohárba, tegyünk fölé rozsdamentes hálót (NE rézhálót!), és szórjunk 3–400 g kockacukrot a hálóra. Hevítsük fel, hogy a lángok karamellizálják a cukrot, és a keletkező anyag lecsöpögjön az alkoholos oldatba.
Szűrjük le a folyadékot, adjunk hozzá 25 ml “tinctura aromaticá”-t, 250 g hámozott mandulát és ugyanennyi mazsolát, melegítsük fel, de már ne forraljuk. Forrón tálaljuk.

Gyógyító forralt bor
Nátha ellen is kiváló a magyar népi konyha forralt bora.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)
Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók:
7 dl vörösbor, 1 l szőlőlé, 5 szem szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 2 narancs reszelt héja, 5 dkg cukor
Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belekeverjük a szegfűszeget, a fahéjat és a narancshéj felét.
Lefedve 30 percig állni hagyjuk, majd a cukorral édesítjük. Tálaláskor megszórjuk a maradék narancshéjjal. Aki szereti, ízesítheti a narancs levével is.

Glühwein
Hozzávalók:
7 dl vörösbor, 2 rúd fahéj, 16 darab szegfűszeg, 2 evőkanál méz (vagy fél csésze cukor), 1 pohár víz, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 darab narancs
Elkészítés: A narancsot nyolc szeletre vágjuk, beleszúrjuk a szegfűszegeket. A mézet és a fűszereket összeforraljuk a vízzel, hozzáadjuk a narancsszeleteket, felöntjük a borral. Felmelegítjük, mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről, ha szükséges édesítjük.
Kb. 1 órát pihentetjük. Tálalás előtt ismét felmelegítjük.

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.