2017. február 28.  Kedd
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. február 28.  Kedd   Ákos, Bátor
Közepesen felhős 5 °C Közepesen felhős

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf filmje!

Ő Hubert de Givenchy

Andy Warhol önarcképe

Eldöntöttem, hogy diktátor leszek

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf filmje!  
Megtörtént a csoda; Deák Kristóf Mindenki című alkotása az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. Gratulálunk!
Ő Hubert de Givenchy  
90 éve, 1927. február 20-án született Hubert de Givenchy világírű divattervező, a Givenchy divatház alapítója. Audrey Hepburn divattervezője az elsők között emelte divatbemutatóit különleges "színházi" eseménnyé.
Andy Warhol önarcképe  
30 éve, 1987. február 22-én halt meg Andy Warhol, a múlt század legismertebb amerikai képzőművésze, a pop-art irányzat központi figurája.
Eldöntöttem, hogy diktátor leszek  
Szálinger Balázs díjnyertes drámájában Gaiust és felszabadított rabszolga-cimboráját, Cirrust egy kábé tíz ember kisközösségét felölelő, mégis globális állammodell szerint élő kalózcsapat ejti fogságba.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Franciaország karácsonyi csodái című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Franciaország karácsonyi csodái

Szerző: / 2016. december 4. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

Karácsonyi francia kenyér (Fotó: pixabay.com) Karácsonykor Franciaországban északon a libasült, délen a hal járja, míg a provence-i hegyvidéken a csőben sült zöldségek.

Franciaország különböző régióinak karácsonyi ételei

A francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Karácsonykor az ízek kavalkádja mellett a külcsínre is kiemelten odafigyelnek a háziasszonyok.

Elzász, Franciaország északkeleti régiója – amelynek Strasbourg a központja – a mézeskalács hazája, s a fűszerek – mint például az ánizs, a fahéj, a szerecsendió és a mák – a karácsonyi ízek elengedhetetlen kísérői.

A mézeskalácsot annakidején diófából készült formában sütötték, s a figuráknak emberformájuk volt. A XVI. század végén lendült föl a mézes édesség gyártása, amikor a Rajnán sok keleti fűszer érkezett.

A vékony narancs- és mandarinszeleteket a légtér illatosítására, a szárítottat pedig a karácsonyfa és az adventi koszorú díszítésére is használják. Az aszalt gyümölcsökkel a karácsonyi aprósüteményeket ízesítik.

Elzászban karácsonykor kiemelt helyet kap az ünnepi asztalon a liba és a libamáj. A libahúst almával, gesztenyével töltik, sütik és párolt káposztát adnak hozzá. A libamáj sütésének technikája a rómaiak révén terjedt el i.e. 58 körül. A libamájból készült pástétomot pedig egy elzászi szakács, Jean-Pierre Clause találta föl 1870 körül.

Karácsonyi libamáj pástétom leveles tésztán (Fotó: cuisineazcom)

Franciaország déli részein is – úgy mint Angliában – jelen van a tizenhármas szám (az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékezve) a „tizenhárom karácsonyi desszert” formájában, amely ízesítőanyagai: a mazsola, marcipán, birsalmasajt, dióbél, mogyoró, datolya, füge, aszalt szilva, körte, nugát és kandírozott citrom. A másik finomság a csokoládékrémes karácsonyi fatörzs.

Aquitániában, Franciaország délnyugati részén mind az Atlanti-óceán partvidékén, mind pedig a Pireneusok falvaiban nincs karácsony gesztenyetekercs nélkül. Egy régi recept szerint tejben főzik meg a gesztenyét vaníliarúddal és cukorral. A megtisztított, főtt gesztenyét cérnametéltszerűre ledarálják, majd koszorúalakban fölrakják. Ennek a tetejére öntik a vaníliáscukorral ízesített tejszínhabot.

Az ország délkeleti részén, Provence-ban szentestén szerény, hús nélküli, de bőséges étkeket kínálnak. A fölszolgált hét szerény étel a néphit szerint Krisztus hét sebére emlékeztet. A tengerparti városokban, falvakban friss halat készítenek, míg a szárazföldi Provence-ban csőben sült zöldség, articsóka, nyers zeller ajókával és párolt póréhagyma járja.

A levendula és a sültbárány hazájában a karácsonyi ételekhez 13-féle kenyeret adnak, és a vacsora végén 13-fajta desszertet kínálnak a bibliai Utolsó vacsora, a 12 apostol és Jézus emlékét idézve. A jófajta bor pedig a karácsonyi étkek velejárója.

Karácsonyi fatörzs, Bûche de Noël au chocolat (Fotó: cuisineazcom)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek