2017. március 27.  Hétfő
Közepesen felhős 13 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 27.  Hétfő   Hajnalka
Közepesen felhős 13 °C Közepesen felhős

Janus Pannonius, az első magyar lírikus

Walt Whitman világa

Beethoven világa

Alfons Mucha közelről

Janus Pannonius, az első magyar lírikus  
545 éve, 1472. március 27-én hunyt el Janus Pannonius, az első kiemelkedő magyar lírikus, a hazai latin nyelvű humanista költészet megteremtője és legnagyobb alakja.
Walt Whitman világa  
125 éve, 1892. március 26-án hunyt el Walt Whitman amerikai költő, aki Magyarországon a 20. század elején jelentkező avantgárd irodalom egyik ihletője volt, a többi között Pásztor Árpád, Kassák Lajos, Kosztolányi fordította le műveit
Beethoven világa  
190 éve, 1827. március 26-án halt meg Bécsben Ludwig van Beethoven, a zenetörténet óriása.
Alfons Mucha közelről  
A Reök-palotában megnyílt kiállítás segítségével a szecesszió egyik leglebilincselőbb életművébe pillanthatunk bele.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Franciaország karácsonyi csodái című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Franciaország karácsonyi csodái

Szerző: / 2016. december 4. vasárnap / Gasztro, Sztárkonyha   

Karácsonyi francia kenyér (Fotó: pixabay.com) Karácsonykor Franciaországban északon a libasült, délen a hal járja, míg a provence-i hegyvidéken a csőben sült zöldségek.

Franciaország különböző régióinak karácsonyi ételei

A francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Karácsonykor az ízek kavalkádja mellett a külcsínre is kiemelten odafigyelnek a háziasszonyok.

Elzász, Franciaország északkeleti régiója – amelynek Strasbourg a központja – a mézeskalács hazája, s a fűszerek – mint például az ánizs, a fahéj, a szerecsendió és a mák – a karácsonyi ízek elengedhetetlen kísérői.

A mézeskalácsot annakidején diófából készült formában sütötték, s a figuráknak emberformájuk volt. A XVI. század végén lendült föl a mézes édesség gyártása, amikor a Rajnán sok keleti fűszer érkezett.

A vékony narancs- és mandarinszeleteket a légtér illatosítására, a szárítottat pedig a karácsonyfa és az adventi koszorú díszítésére is használják. Az aszalt gyümölcsökkel a karácsonyi aprósüteményeket ízesítik.

Elzászban karácsonykor kiemelt helyet kap az ünnepi asztalon a liba és a libamáj. A libahúst almával, gesztenyével töltik, sütik és párolt káposztát adnak hozzá. A libamáj sütésének technikája a rómaiak révén terjedt el i.e. 58 körül. A libamájból készült pástétomot pedig egy elzászi szakács, Jean-Pierre Clause találta föl 1870 körül.

Karácsonyi libamáj pástétom leveles tésztán (Fotó: cuisineazcom)

Franciaország déli részein is – úgy mint Angliában – jelen van a tizenhármas szám (az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékezve) a „tizenhárom karácsonyi desszert” formájában, amely ízesítőanyagai: a mazsola, marcipán, birsalmasajt, dióbél, mogyoró, datolya, füge, aszalt szilva, körte, nugát és kandírozott citrom. A másik finomság a csokoládékrémes karácsonyi fatörzs.

Aquitániában, Franciaország délnyugati részén mind az Atlanti-óceán partvidékén, mind pedig a Pireneusok falvaiban nincs karácsony gesztenyetekercs nélkül. Egy régi recept szerint tejben főzik meg a gesztenyét vaníliarúddal és cukorral. A megtisztított, főtt gesztenyét cérnametéltszerűre ledarálják, majd koszorúalakban fölrakják. Ennek a tetejére öntik a vaníliáscukorral ízesített tejszínhabot.

Az ország délkeleti részén, Provence-ban szentestén szerény, hús nélküli, de bőséges étkeket kínálnak. A fölszolgált hét szerény étel a néphit szerint Krisztus hét sebére emlékeztet. A tengerparti városokban, falvakban friss halat készítenek, míg a szárazföldi Provence-ban csőben sült zöldség, articsóka, nyers zeller ajókával és párolt póréhagyma járja.

A levendula és a sültbárány hazájában a karácsonyi ételekhez 13-féle kenyeret adnak, és a vacsora végén 13-fajta desszertet kínálnak a bibliai Utolsó vacsora, a 12 apostol és Jézus emlékét idézve. A jófajta bor pedig a karácsonyi étkek velejárója.

Karácsonyi fatörzs, Bûche de Noël au chocolat (Fotó: cuisineazcom)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek