2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Krúdy kedvenc kacsacombja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Krúdy kedvenc kacsacombja

Szerző: / 2013. május 10. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Krúdy Gyula (Forrás: PIM)Krúdy Gyula híresen ínyenc figura volt, ahogyan a mindennapokban, úgy regényeiben is nagy figyelmet szentel ételnek-italnak, leírásaiban elénk varázsolta a különböző fogásokat és az étkezés élvezetét.

„Bizonyosan ma is isznak francia pezsgőt Budapesten, hisz e portéka mindig kelendő marad, míg gazdag ínyencek és ledér nők élnek a földön.” Krúdy Gyuláról köztudott, hogy a rácponty, a marha- és körömpörkölt és a csirkemell prímás módra mellett a tárkonyos borjúragú leves és tányérhúsok (főtt marhahús) nagy kedvelője volt. Az egyik kedvenc sültje pedig a sült kacsacomb volt párolt káposztával körítve.

Krúdy Gyula, Óbuda (Forrás: mkvm.hu )Krúdy Gyula: A pincér álma
(részlet)

– Sokkal nagyobb a tál, mint a kacsa – mondta némi borúval. – Az igazi tálak azok, amelyeknek széleiről kihajolnak a combcsontok, amelyekre fehér kravátli van húzva, mint akár a virágcsokrokra. Az igazi tálról még a rostélyos is kihajlik, mert nem fér el benne. De azért elég jó formája van ennek a tálnak, látszik, hogy még abban az időben készítették, amikor az emberek szerették egymást, és nem verdesték egymás fejéhez a tálakat.

A villával éppen a kacsacombot vette célba az ismeretlen, holott Fridolin eddig mindig úgy tapasztalta, hogy a gyakorlott ebédelők éppen a legízletesebb falatokat hagyják utoljára. Nem, még nem akadt vendégei között olyan, aki a combot vette volna ki először a kacsapecsenyés tálból – ezt csak lakodalmakban szokás tenni, ahol az emberek szeretik megelőzni a szomszédjukat. De itt a vendég amúgy is olyan közel húzta a tálat magához, hogy nem lehetett volna előle egykönnyen elragadni. A vendég a combot megforgatta a tányérján, megnézte minden oldalról, itt-ott próbákat tett rajta villájával, hogy mindenütt olyan zamatos-e, mint amilyennek mutatkozik a rózsaszínűre sült hús, amelyet itt-ott keményebben is megcsípett a tűz lángja, amely nagyon szeret felcsapni a tűzhely karikái közül, mikor zsíros eledelek sustorognak felette. És ekkor a vendég meglepetten felkiáltott:
– Lássuk – szólt most a vendég -, mily dolgokkal kedveskedett a korcsmáros a továbbiakban a mai napon vendégeinek.

Sült kacsacomb párolt káposztával

Sült kacsacomb

Hozzávalók: 6 db kacsacomb, só, őrölt bors, 4 db babérlevél, 2 rozmaringág (ha nincs friss, jó a szárított rozmaring is), 5-6 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A kacsacombokat a sütés előtti napon alaposan megtisztítjuk. A bőrös oldalát kicsit bevagdoshatjuk, majd a rozmaringlevelekkel, összemorzsolt babérlevéllel, illetve ízlés szerint kakukkfűvel, sóval borssal. A fűszerezett húst a hűtőben tároljuk a készítésig.
Másnap a letörölgetett, a fűszerek nagy részétől megtisztított combokat egy lefedhető hőálló tálba vagy magasabb falú tepsibe rakjuk. (Az edény akkor legyen, hogy a kacsacombok éppen beleférjenek, ne maradjon sok üres hely.) A combokra tehetünk ízlés szerint a frissen megtisztított fokhagymagerezdeket és a rozmaringágat, majd önsük fel kb. 3 dl vízzel. Az edényt lefedjük a fedővel vagy alufóliával, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 180 fokon 1,5-2 órát sütjük, egészen addig, míg a hús átsül és meg nem pirul a teteje.
Sülés közben a combokat néha megforgathatjuk, hogy minden oldaluk alaposan átsüljön, és hogy ne száradjanak ki időnként érdemes meglocsolni a combokat. A sülő húsból a lassan kiolvad a kacsazsír, így a combok tulajdonképpen viszonylag alacsony hőmérsékleten a saját zsírjukban sülnek meg vajpuhára, zamatosra. A sütési idő végén a húst kivesszük az edényből. A visszamaradó kacsazsírt leszűrve hűtőgépbe tesszük (fölhasználhatjuk más ételekhez).

Párolt káposzta

Elkészítés: A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk (ízlés szerint üvegesre süthetünk egy kis hagy hagymátm hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és állandóan kevergetve együtt sütjük 2-3 percig), majd beleforgatjuk a káposztacsíkokat, kicsire vesszük a lángot, megsózzuk a káposztát, két evőkanál ecetet adunk hozzá, beleteszünk két babérlevelet, 1 kiskanál őrölt köményt és aláöntünk kb. 1 dl vizet, aztán lefedjük, és megpároljuk. Közben gyakran megkeverjük, és ha nem enged elég levet a káposzta, úgy egy kevéske vizet önthetünk rá. A főzés folyamán a káposzta alatt legyen mindig egy kis lé, aminek a főzés végére kell elfőnie.
Amikor a káposzta megfőtt, utánaízesítjük sóval, cukorral vagy ecettel ízlés szerint. Krúdy Gyula a megsült kacsacombokat párolt lilakáposztával és főtt hagymás krumplival szerette.

sült kacsacomb párolt káposztával (Fotó: noircafe.ca)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek