2017. április 26.  Szerda
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. április 26.  Szerda   Ervin
Közepesen felhős 14 °C Közepesen felhős

Az őrültek a legnagyobb rajongók

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Az őrültek a legnagyobb rajongók  
Stephen King 1987-es Tortúra című regényének filmadaptációjánál is bátrabb lett a Karinthy Színházban bemutatott mű.
Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Krúdy kedvenc kacsacombja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Krúdy kedvenc kacsacombja

Szerző: / 2013. május 10. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Krúdy Gyula (Forrás: PIM)Krúdy Gyula híresen ínyenc figura volt, ahogyan a mindennapokban, úgy regényeiben is nagy figyelmet szentel ételnek-italnak, leírásaiban elénk varázsolta a különböző fogásokat és az étkezés élvezetét.

„Bizonyosan ma is isznak francia pezsgőt Budapesten, hisz e portéka mindig kelendő marad, míg gazdag ínyencek és ledér nők élnek a földön.” Krúdy Gyuláról köztudott, hogy a rácponty, a marha- és körömpörkölt és a csirkemell prímás módra mellett a tárkonyos borjúragú leves és tányérhúsok (főtt marhahús) nagy kedvelője volt. Az egyik kedvenc sültje pedig a sült kacsacomb volt párolt káposztával körítve.

Krúdy Gyula, Óbuda (Forrás: mkvm.hu )Krúdy Gyula: A pincér álma
(részlet)

– Sokkal nagyobb a tál, mint a kacsa – mondta némi borúval. – Az igazi tálak azok, amelyeknek széleiről kihajolnak a combcsontok, amelyekre fehér kravátli van húzva, mint akár a virágcsokrokra. Az igazi tálról még a rostélyos is kihajlik, mert nem fér el benne. De azért elég jó formája van ennek a tálnak, látszik, hogy még abban az időben készítették, amikor az emberek szerették egymást, és nem verdesték egymás fejéhez a tálakat.

A villával éppen a kacsacombot vette célba az ismeretlen, holott Fridolin eddig mindig úgy tapasztalta, hogy a gyakorlott ebédelők éppen a legízletesebb falatokat hagyják utoljára. Nem, még nem akadt vendégei között olyan, aki a combot vette volna ki először a kacsapecsenyés tálból – ezt csak lakodalmakban szokás tenni, ahol az emberek szeretik megelőzni a szomszédjukat. De itt a vendég amúgy is olyan közel húzta a tálat magához, hogy nem lehetett volna előle egykönnyen elragadni. A vendég a combot megforgatta a tányérján, megnézte minden oldalról, itt-ott próbákat tett rajta villájával, hogy mindenütt olyan zamatos-e, mint amilyennek mutatkozik a rózsaszínűre sült hús, amelyet itt-ott keményebben is megcsípett a tűz lángja, amely nagyon szeret felcsapni a tűzhely karikái közül, mikor zsíros eledelek sustorognak felette. És ekkor a vendég meglepetten felkiáltott:
– Lássuk – szólt most a vendég -, mily dolgokkal kedveskedett a korcsmáros a továbbiakban a mai napon vendégeinek.

Sült kacsacomb párolt káposztával

Sült kacsacomb

Hozzávalók: 6 db kacsacomb, só, őrölt bors, 4 db babérlevél, 2 rozmaringág (ha nincs friss, jó a szárított rozmaring is), 5-6 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A kacsacombokat a sütés előtti napon alaposan megtisztítjuk. A bőrös oldalát kicsit bevagdoshatjuk, majd a rozmaringlevelekkel, összemorzsolt babérlevéllel, illetve ízlés szerint kakukkfűvel, sóval borssal. A fűszerezett húst a hűtőben tároljuk a készítésig.
Másnap a letörölgetett, a fűszerek nagy részétől megtisztított combokat egy lefedhető hőálló tálba vagy magasabb falú tepsibe rakjuk. (Az edény akkor legyen, hogy a kacsacombok éppen beleférjenek, ne maradjon sok üres hely.) A combokra tehetünk ízlés szerint a frissen megtisztított fokhagymagerezdeket és a rozmaringágat, majd önsük fel kb. 3 dl vízzel. Az edényt lefedjük a fedővel vagy alufóliával, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 180 fokon 1,5-2 órát sütjük, egészen addig, míg a hús átsül és meg nem pirul a teteje.
Sülés közben a combokat néha megforgathatjuk, hogy minden oldaluk alaposan átsüljön, és hogy ne száradjanak ki időnként érdemes meglocsolni a combokat. A sülő húsból a lassan kiolvad a kacsazsír, így a combok tulajdonképpen viszonylag alacsony hőmérsékleten a saját zsírjukban sülnek meg vajpuhára, zamatosra. A sütési idő végén a húst kivesszük az edényből. A visszamaradó kacsazsírt leszűrve hűtőgépbe tesszük (fölhasználhatjuk más ételekhez).

Párolt káposzta

Elkészítés: A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk (ízlés szerint üvegesre süthetünk egy kis hagy hagymátm hozzáadunk 2 evőkanál cukrot, és állandóan kevergetve együtt sütjük 2-3 percig), majd beleforgatjuk a káposztacsíkokat, kicsire vesszük a lángot, megsózzuk a káposztát, két evőkanál ecetet adunk hozzá, beleteszünk két babérlevelet, 1 kiskanál őrölt köményt és aláöntünk kb. 1 dl vizet, aztán lefedjük, és megpároljuk. Közben gyakran megkeverjük, és ha nem enged elég levet a káposzta, úgy egy kevéske vizet önthetünk rá. A főzés folyamán a káposzta alatt legyen mindig egy kis lé, aminek a főzés végére kell elfőnie.
Amikor a káposzta megfőtt, utánaízesítjük sóval, cukorral vagy ecettel ízlés szerint. Krúdy Gyula a megsült kacsacombokat párolt lilakáposztával és főtt hagymás krumplival szerette.

sült kacsacomb párolt káposztával (Fotó: noircafe.ca)

Címkék: ,

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek