2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ősi fűszer a fokhagyma című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Ősi fűszer a fokhagyma

Szerző: / 2017. február 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Fokhagyma (Fotó: pixabay.com) „Itt van a mellényzsebemben a valódi fokhagyma, amelyet olyan kereskedőnél szoktam vásárolni, aki biztos tudomásom szerint személyesen jár Makóra.”  Krúdy Gyulához hasonlóan a fokhagymaszagtól korántsem irtózott mindig mindenki.

IV. Henrik francia király a titkos légyottjai előtt rágcsált fokhagymát, mivel azt szerelmi ajzószernek tartotta.

Korábban hasonlóképp vélekedett Nero, a római császár, azt állítván, hogy a fűszernövény jótékonyan befolyásolja a szerelmi vágyat és a költői ihletet. Mi több, parancsba adta, hogy harci kakasait is fokhagymával etessék.

A népi gyógyászatban ősidők óta szerepet játszó fokhagyma a kirgiz szetyeppékről több mint tízezer éve indult világhódító útjára. Gyógyerejét az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is kihasználták. Elődeink varázsszernek tartották, gerezdjeit amulettként hordták a nyakukban. Az első honi adat Comenius 1669-ben írt Paréjok című művében van róla. Akkor a hazai kertekben már termesztették.

Az igazi ünneplés azonban csak néhány évtizede alakult ki körülötte, mégpedig a kaliforniai Gilroy városkában, ahol megrendezték a látványos nemzetközi fokhagymafesztivált. A gazdag programsorozat több mint százezer látogatót csábított oda. Volt szakácsverseny, amelyre csak fokhagymás ételekkel lehetett benevezni. E ceremónia után következett a különféle népek fokhagymás ételkülönlegességeinek bemutatója.

“Itt van mellényben a valódi fokhagyma, amelyet olyan kereskedőnél szoktam vásárolni, aki biztos tudomásom szerint személyesen jár Makóra” – írta Krúdy. Polcz Alaine szerint pedig a konyhakert elmaradhatatlan része a fokhagyma.

Mivel ez a fűszer tizenhét aktív hatóanyagot tartalmaz, korunk orvosai is úgy tartják, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyos mértékig késlelteti az öregedéssel járó érelmeszesedési folyamatokat. Hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, segítenek egyensúlyban tartani a vérnyomást, javítják az emésztést. A régi receptúra szerint, aki önmagán akarja kipróbálni a fokhagyma áldásos hatását, kezdje heti egy apró gerezddel a kúrát.

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethető. Kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.

Jean-Siméon Chardin: Csendélet kancsóval és pohárral, 1760 (Fotó: Wikiart)

FOKHAGYMÁS LEVES – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

Tészta kifőzéskor csináljuk Mialatt a tészta csak metélt tészta kifől, azalatt egy jó cikk fokhagymát deszkán kis sóval jól szétnyomkodunk, hogy a darabjai ne kerüljenek fogunk közé beletesszük a levesestálba, ízlés szerint édes pirospaprikát adunk hozzá kb. egy csapott kávéskanállal, 1-2 evőkanál tejfelt, és mikor a tészta kifől, a sűrű levével és tésztával felengedjük, vagyis ráforrázzuk és elkeverjük, ha kell, még sózzuk is. Többi tészta hideg vízzel leöntve elhasználandó. Krumplis tészta nem jó, vagy csusza, csak a metélt.

TENGERI HAL EGYSZERŰEN, FINOMAN – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

A tengeri halszeleteket (azokat a nagy, illatos darabokat) egy éjszakára vagy fél napra fokhagymás tejbe áztatom, aztán sütés előtt lecsorgatom, leitatom, és egy kevés főzőmargarinon vagy finom olajon mindkét oldalán megsütöm. Krumplipürével, céklával, nyáron krumplisalátával vagy gyümölcskompóttal tálalom.

FANTÁZIA PARADICSOMSALÁTA – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

A felszeletelt vagy darabokra tépett paradicsomot meghinted petrezselyemmel, tárkonnyal, lestyánnal, borssal. Olajozd vagy sem. Meghinted sózott, apróra vágott fokhagymával, vagy sem. Ezenkívül párosíthatod majdnem mindennel.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek