2017. augusztus 24.  Csütörtök
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 24.  Csütörtök   Bertalan
Közepesen felhős 10 °C Közepesen felhős

Ahol Kölcsey nyugszik

Pest első állandó magyar színháza

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Ahol Kölcsey nyugszik  
Kölcsey Ferenc 1838. augusztus 23-án hunyt el Csekén, a mai Szatmárcseke elődtelepülésén. Nyughelye a Tisza-parti falu egyik nevezetessége, a népi csónakos fejfás temető.
Pest első állandó magyar színháza  
180 éve, 1837. augusztus 22-én, 180 éve megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház.
Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Ősi fűszer a fokhagyma című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Ősi fűszer a fokhagyma

Szerző: / 2017. február 24. péntek / Gasztro, Sztárkonyha   

Fokhagyma (Fotó: pixabay.com) „Itt van a mellényzsebemben a valódi fokhagyma, amelyet olyan kereskedőnél szoktam vásárolni, aki biztos tudomásom szerint személyesen jár Makóra.”  Krúdy Gyulához hasonlóan a fokhagymaszagtól korántsem irtózott mindig mindenki.

IV. Henrik francia király a titkos légyottjai előtt rágcsált fokhagymát, mivel azt szerelmi ajzószernek tartotta.

Korábban hasonlóképp vélekedett Nero, a római császár, azt állítván, hogy a fűszernövény jótékonyan befolyásolja a szerelmi vágyat és a költői ihletet. Mi több, parancsba adta, hogy harci kakasait is fokhagymával etessék.

A népi gyógyászatban ősidők óta szerepet játszó fokhagyma a kirgiz szetyeppékről több mint tízezer éve indult világhódító útjára. Gyógyerejét az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is kihasználták. Elődeink varázsszernek tartották, gerezdjeit amulettként hordták a nyakukban. Az első honi adat Comenius 1669-ben írt Paréjok című művében van róla. Akkor a hazai kertekben már termesztették.

Az igazi ünneplés azonban csak néhány évtizede alakult ki körülötte, mégpedig a kaliforniai Gilroy városkában, ahol megrendezték a látványos nemzetközi fokhagymafesztivált. A gazdag programsorozat több mint százezer látogatót csábított oda. Volt szakácsverseny, amelyre csak fokhagymás ételekkel lehetett benevezni. E ceremónia után következett a különféle népek fokhagymás ételkülönlegességeinek bemutatója.

“Itt van mellényben a valódi fokhagyma, amelyet olyan kereskedőnél szoktam vásárolni, aki biztos tudomásom szerint személyesen jár Makóra” – írta Krúdy. Polcz Alaine szerint pedig a konyhakert elmaradhatatlan része a fokhagyma.

Mivel ez a fűszer tizenhét aktív hatóanyagot tartalmaz, korunk orvosai is úgy tartják, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyos mértékig késlelteti az öregedéssel járó érelmeszesedési folyamatokat. Hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, segítenek egyensúlyban tartani a vérnyomást, javítják az emésztést. A régi receptúra szerint, aki önmagán akarja kipróbálni a fokhagyma áldásos hatását, kezdje heti egy apró gerezddel a kúrát.

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethető. Kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.

Jean-Siméon Chardin: Csendélet kancsóval és pohárral, 1760 (Fotó: Wikiart)

FOKHAGYMÁS LEVES – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

Tészta kifőzéskor csináljuk Mialatt a tészta csak metélt tészta kifől, azalatt egy jó cikk fokhagymát deszkán kis sóval jól szétnyomkodunk, hogy a darabjai ne kerüljenek fogunk közé beletesszük a levesestálba, ízlés szerint édes pirospaprikát adunk hozzá kb. egy csapott kávéskanállal, 1-2 evőkanál tejfelt, és mikor a tészta kifől, a sűrű levével és tésztával felengedjük, vagyis ráforrázzuk és elkeverjük, ha kell, még sózzuk is. Többi tészta hideg vízzel leöntve elhasználandó. Krumplis tészta nem jó, vagy csusza, csak a metélt.

TENGERI HAL EGYSZERŰEN, FINOMAN – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

A tengeri halszeleteket (azokat a nagy, illatos darabokat) egy éjszakára vagy fél napra fokhagymás tejbe áztatom, aztán sütés előtt lecsorgatom, leitatom, és egy kevés főzőmargarinon vagy finom olajon mindkét oldalán megsütöm. Krumplipürével, céklával, nyáron krumplisalátával vagy gyümölcskompóttal tálalom.

FANTÁZIA PARADICSOMSALÁTA – RECEPT
(Polcz Alaine receptje)

A felszeletelt vagy darabokra tépett paradicsomot meghinted petrezselyemmel, tárkonnyal, lestyánnal, borssal. Olajozd vagy sem. Meghinted sózott, apróra vágott fokhagymával, vagy sem. Ezenkívül párosíthatod majdnem mindennel.

Címkék:

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek