2017. április 24.  Hétfő
Havas eső 1 °C Havas eső
Rovatok
2017. április 24.  Hétfő   György
Havas eső 1 °C Havas eső

Tömörkény István, Szeged krónikása

Jack Nicholson 80

Mindennapi magányunk

Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest

Tömörkény István, Szeged krónikása  
100 éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, Móra Ferenc barátja és munkatársa.
Jack Nicholson 80  
Április 22-én lett 80 éves Jack Nicholson háromszoros Oscar-díjas, maró gúnyt és iróniát sugárzó, provokatív kiszólásairól híres színész.
Mindennapi magányunk  
Szabó Istvánt nagy hatású filmjeiben foglalkoztatta már a szerelem lélektana, a diktatúra természetrajza, a művészet és a hatalom bonyolult viszonyrendszere. Simon Stephens Távoli dal című monodrámáját Józan László játszhatta el a Vígszínházban.
Bram Stoker, aki híressé tette Vlad Tepest  
95 éve, 1912. április 20-án halt meg Bram Stoker, Drakula alakjának megteremtője, aki Henry Irving színésszel és Vámbéry Ármin orientalistával történt beszélgetései alapján alkotta meg Drakula énjét.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Tökből jó című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Tökből jó

Szerző: / 2016. október 31. hétfő / Gasztro, Receptek   

Őszi kertben tökök, virágok (Fotó: pixabay.com) A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik a kelta eredetű halloween, aminek elmaradhatatlan jelképe a démonűző erejűnek tartott töklámpás. Azonban az étkezési tököt sem érdemes elfeledni ezen a napon.
 

NYULÁSZ PÉTER: VAN-E OTTHON?

Van-e otthon sütőtök?
Sül-e abban sütőtök?
Lesz-e ebéd tök ételes,
Finom ízű tökéletes?

A halloween (október 31.), mindenszentek (november 1.), és halottak napja (november 2.) a kalendáriumban egymást követik. Az Egyesült Államokból induló angolszász, kelta eredetű halloweent október 31. napján ünnepeljük, elnevezése, az angol “All Hallows Eve” kifejezésből származik, ami magyarul mindenszentek előéjszakáját jelenti. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája. Míg a halloween ősrégi kelta szellem- és démonűző szokás, az újabb keletű mindenszentek hagyományköre “csak” mintegy 1600 éves múltra tekint vissza, és a keresztény hagyományokra épül. Az ünnep elmaradhatatlan jelképe a démonűző erejűnek tartott töklámpás: a lámpa és a mécses a fény, a sötétség elleni harc szimbóluma, a gyorsan növő és hamar hervadó növény a tök, pedig a mulandóság jelképe.

Sütőtök lekvár, sütőtök krémleves, sütőtökös muffin dióval, tökfőzelék vagy tökös-mákos rétes? Aki szeret a konyhában főzőcskézni, az olcsó és ízletes ételeket készíthet halloween ideje alatt is. A sütőtök filléres nyersanyag és finom házi készítésű csatnikat, azaz édes-sós-fűszeres mártásokat lehet belőle készíteni egy óra alatt. A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít belőle, de a megfőzött sütőtök kockákat akár gyömbérrel, narancshéjjal, csilivel, fekete vagy sárga egész mustármaggal is lehet ízesíteni.

Töklámpás halloween éjszakáján, októberben (Fotó: Cultura.hu)

 

 

TÖKLEKVÁR – Recept

Hozzávalók: 2 kg tök, fél rúd vanília, 2 db citrom, 
Elkészítés: A tököt legyaluljuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje egy fél rúd vaníliával, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük.
Végül ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még kb. 20 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

TÖKLEKVÁR CITROMMAL- Recept

Hozzávalók: 1 kg gyalult tök vagy cukkini, 5 dkg cukor, 3-4 db citrom, 1 db gyömbér (diónyi), 1 cs lekvárzselésítő
Elkészítés: Tegyük egy lábasba a gyalult tököt vagy a cukkinit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a zselésítőt, a citromok reszelt héját, és összekockázott húsát. A citromokat úgy hámozzuk meg, hogy a fehér héját is vágjuk le, így nem lesz a lekvár keserű.
Főzzük pár percig, majd adjuk hozzá a cukrot. A cukorral is főzzük pár percig, majd alaposan kimosott befőttesüvegekbe töltsük a forrásban levő lekvárt. Jól zárjuk le, és azonnal fordítsuk fejre. Pár perc elteltével visszafordíthatjuk, és máris tehetjük az éléskamránkba.

Sütőtök lekvár, dzsem (Fotó: pixabay.com)

 

TÖKLEPÉNY – recept

Hozzávalók: 50 dkg gyalult tök, só, 5 evőkanál liszt, 10 dkg durvára reszelt sajt, 2 tojás, kapor, só, őrölt bors, étolaj.
Elkészítés: Fél kiló gyalult tököt enyhén lesózunk, félóráig állni hagyunk, majd kicsavarunk, 5 evőkanál lisztet, bő 10 deka durvára reszelt sajtot, 2 felvert tojást, finomra vágott kaprot keverünk hozzá, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forró olajba szaggatjuk, evőkanállal lapos, kerek formára igazítjuk. Mindkét oldalát ropogósra sütjük, melegen fogyasztjuk.

 

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES MASCARPONÉVAL – Recept

Hozzávalók: kb. 70 dkg sütőtök, 1 db hagyma, 4-6 kiskanál mascarpone, 10 dkg füstölt mozzarella, 1 evőkanál vaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 1,2 l zöldségleves (kockából is lehet), 10 db zsályalevél (vagy 2 tk. szárított), 2 db kifli, só, bors
Elkészítés: A sütőtököt hámozzuk meg és magozzuk ki. Majd kockázzuk fel és forgassuk át a kockákat olíva olajban. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük egy hőálló tálba és 200 fokos sütőben süssük puhára kb. 20-25 perc alatt.
Közben a hagymát vágjuk apróra. A fokhagymát is aprítsuk fel. Melegítsük fel a vajat egy lábosban és nagyon kis lángon fonnyasszuk meg az apróra vágott zsályát, a hagymát és a fokhagymát kb. 15-20 perc alatt. Időnként keverjük meg.
Adjuk hozzá a megsült tököt. Öntsük fel a zöldséglevessel és forraljuk össze. Majd egy botmixerrel turmixoljuk össze. A mascarponét most is beletehetjük, vagy tálaláskor egy-egy kanállal a kitálalt levesekre kanalazhatjuk. Ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges.
Közvetlenül tálalás előtt karikázzuk fel a kifliket, és pirítsuk meg. Majd szórjuk meg reszelt füstölt mozzarellával és olvasszuk rá. Tálaljuk a leves mellé.

Sütőtök krémleves (Fotó: pixabay.com)

 

TÖKÖS-MÁKOS RÉTES – Recept

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 tojás, 2 evőkanál ecet, só A tésztát összedolgozzuk és hagyjuk pihenni 30 percet. Közben a töltelékhez valókat előkészítjük. Gyalult tök, darált mák, cukor, tejföl, tojás. 1 pohár tejfölből
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 tojás, 2 evőkanál ecet, só
A tésztát összedolgozzuk és hagyjuk pihenni 30 percet. Közben a töltelékhez valókat előkészítjük. Gyalult tök, darált mák, cukor, tejföl, tojás. 1 pohár tejfölből, 3 tojásból és kevés cukorból öntetet készítünk. A rétestésztát kinyújtjuk, rászórjuk a gyalult tököt, majd a cukrozott mákot, és az öntettel meglocsoljuk. Két oldalról feltekerjük, tepsibe helyezzük, és ismét meglocsoljuk az öntettel. 160 fokon 30-40 percig sütjük.
a tökfaragást, a töklámpa készítés

 

VELŐ TÖKMAGBÓL – recept

Ha tökfőzeléket főzünk – nem csak levesnek jó a magja -, ledaráljuk a tök belső részét, majd levét kicsavarva reszelt hagymás zsíron pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük, de tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is. Ha zsírjára sült, tojást keverünk hozzá, úgy tálaljuk a pirított kenyérszeleteken, mint a marhavelőt szokás.

 

TÖKFŐZELÉ – recept

Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 1 db kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 ek olaj, 1 cs kapor, ecet, pirospaprika, só
Elkészítés: A megtisztított hagymát lereszeljük, és olajon megpirítjuk. Meghintjük kevés pirospaprikával, hozzáadjuk a tököt, majd megsózzuk. Fedő alatt, időnként megkeverve, saját levében puhára pároljuk. Mikor majdnem kész, ecettel ízesítjük és kaporral fűszerezzük. Végül a liszttel elhabart tejföllel besűrítjük. Kínálhatjuk önmagában vagy hússzelettel, pörkölttel is.

 

HÚSOS RAKOTT TÖK – recept

Hozzávalók: 1db főzőtök (10 dkg tök 30 kcal – de tisztítva vedd figyelembe), 30 dkg darált hús (keverten a legjobb), 1 db tojás, 1 db kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek főtt rizs, 2 ek tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, olaj
Kapormártás
Hozzávalók: olaj, 2 ek liszt, 2 csomag kapor, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, citromlé, ízlés szerint cukor vagy édesítő

Elkészítés: A tök héját levágjuk és kétujjnyi karikákra vágjuk, közepéből kivágjuk a magos belrészt. A karikákat a kiolajozott tűzálló tálba fektetjük és kicsit besózzuk. Ezek után rakj a karikákra még egy sor tököt. Vagyis egy-egy adag 2 karikából álljon. Ezt is sózd meg. Közben a darált húst keverjük össze a reszelt hagymával, a fűszerekkel, a tojással, a rizzsel és a fokhagymával. A kész töltelékkel töltsük meg a tökkarikákat, kicsit meg is púpozhatjuk. Majd a halmok tetejére rakjunk egy-egy kiskanál tejfölt. A sütőbe téve 160 fokon 20-25 percig sütjük. Majd kivesszük, egy kis reszelt sajttal megszórjuk a halmokat, és visszatesszük annyi ideig, míg a sajt szép aranybarnára pirul.
Közben készítsük el a kapormártást. Egy edényben forrósítsunk olajat, adjuk hozzá a lisztet és az aprított kaprot. Pirítsuk át, majd öntsük fel a tejjel és sózzuk meg. Lassú tűzön sűrítsük be, majd adjuk hozzá a tejfölt. Ha kell, citromlével feldobhatjuk az ízét.
A tököt a mártással és esetleg főtt rizzsel tálald.

Rétes, édesség, sütemény (Fotó: MTI)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek