2017. augusztus 21.  Hétfő
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. augusztus 21.  Hétfő   Sámuel, Hajna
Közepesen felhős 21 °C Közepesen felhős

Szent István emlékezetének napja

Új szereplőket keres a Barátok közt

Elvis Presley emlékére

Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?

Szent István emlékezetének napja  
Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, az egyik legrégibb magyar ünnepnap.
Új szereplőket keres a Barátok közt  
Az RTL Klub sorozata 15 éven felüli, új szereplőket keres: a Barátok közt leendő arcait négy időpontban válogatja a csatorna.
Elvis Presley emlékére  
A rock and roll királya, Elvis Presley az amerikai álom megtestesítője volt, ám a dollármilliókért hajtva a legszebb férfikorban gyógyszerek rabjaként halt meg éppen 40 évvel ezelőtt.
Ki volt “Edvárd, a walesi fekete herczeg”?  
Az eddig véltnél jóval kevesebb vér tapad a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd walesi herceg.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Wrigley Jr., a rágógumikirály című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Wrigley Jr., a rágógumikirály

Szerző: / 2017. január 28. szombat / Gasztro, Sztárkonyha   

William Wrigley Jr., a Wrigley's rágógumi feltatlálója (Fotó: wrigley.com)Nem gondolnánk, de életünk meghatározó része, mindig velünk van, kis helyen is elfér: a rágógumi. És akinek köszönhetjük: 85 éve, 1932. január 26-án hunyt el William Wrigley Jr., a rágógumikirály, a Wrigley gyár alapítója.

Sima, mentolos, sárgadinnyés, görögdinnyés, citromos, kólás, narancsos, epres, lap, drazsé, felfújható, olvadós. Életünk meghatározó része, mindig velünk van, kis helyen is elfér: a rágógumi. És akinek köszönhetjük: száznegyvenöt éve, 1861. szeptember 30-án született Philadelphiában William Wrigley Jr., a rágógumikirály, a Wrigley gyár alapítója.

Tíz éves korától dolgozott édesapja szappanfőzdéjében, három évvel később pedig már ügynökként járta az országot, a családi portékát árulva. Unokatestvérével közösen alapított gyárukban először szappant gyártottak, majd áttértek a sütőpor előállítására. William Wrigley – kiváló marketing-érzékről téve tanúbizonyságot – azzal a fogással próbálta szélesebb körben is eladni termékét, hogy ajándékcsomagocskákat mellékelt a sütőporhoz. Mint azóta számtalanszor, most is az ajándék lett a népszerűbb, így a Wrigley gyár profilt váltott és át is állt a rejtélyes összetételű gumi gyártására. (A rágógumit az indiánok által is rágcsált szapotilfa csikle elnevezésű nedvéből gyártották, az eredeti recept fenyőgyantát és parafint is tartalmazott – a “gumibázis” ma már szintetikus alapanyagokból készül és összetétele kereskedelmi titok.)

Wrigley\'s rágógumik (Fotó: wrigley.com)

Az 1910-es évektől Wrigley fodormentás rágógumija Egyesült Államok szerte hatalmas népszerűségnek örvendett, ám ő semmit sem bízott a véletlenre, hatalmas összegeket költött reklámokra. A hatékony reklám kulcsának azt tartotta, hogy minél tömörebben, minél többször kell elmondani az üzenetet – emellett azért gyönyörű lányok tucatjait alkalmazta, akik a nagyvárosban sétálva ingyen rágógumit osztogattak a járókelőknek. Vállalata egyre nőtt, a gyáros a Time magazin 1929-es évfolyamának egyik címlapján is pózolt. A tízes években már a Wrigley uralta az amerikai rágógumi-piacot, pozíciója csak erősödött, amikor előrukkoltak azzal az újítással, hogy minden egyes rágógumi külön védőpapírt kapott.

A rágógumikirály vagyonát más befektetésekben kamatoztatta, hatalmas – elsősorban turisztikai célú – fejlesztéseket hajtott végre a Los Angeles-i part közelében fekvő Catalina szigeten, valamint Arizona államban. Emellett kedvelte az élet jó dolgait, szeretett nagy lábon élni. Országszerte hatalmas birtokai voltak, s igazi amerikai iparmágnáshoz méltóan saját baseball csapata is volt (mégpedig nem is akármelyik, hanem a Chicago Cubs).

William Wrigley Jr. 71 éves korában, 1932. január 26-án hunyt el. Halála előtt 34 millió dollárra rúgó vagyonát, valamint a rágógumi titokzatos összetételéről készült receptet fiára és lányára hagyta. A recept sikerét bizonyítja, hogy a “jelenlegi” William Wrigley – a gyáralapító ükunokája – 3,4 milliárd dolláros vagyonával hatvanötödik a Forbes magazin által a leggazdagabb amerikaiakról készített listán. A Wrigley-féle rágógumit a második világháborúban a fronton is bevetették: a cég hadiszállító lett, mert a rágógumit nyugtató hatásúnak koncentráló-képességet növelő hatásúnak mondták. A katonák később Európában osztogatták az ellátmányt (persze mindig hatalmas gyermektömeg kísérte őket) és a rágógumi ezzel megérkezett az öreg kontinensre is. A rágóguminak ma számtalan fajtája létezik és még a fogorvosok sem tagadják, hogy fogazat- és fogínyerősítő, továbbá tisztító hatása van.

William Wrigley Jr., a Wrigley gyár alapítója (1861-1932) (Fotó: wrigley.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek