2017. március 24.  Péntek
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős
Rovatok
2017. március 24.  Péntek   Gábor, Karina
Közepesen felhős 7 °C Közepesen felhős

Ovidius átváltozásai

Mexikói táj magyar ecsettel

“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”

Glenn Close 70

Ovidius átváltozásai  
2060 éve született Ovidius római költő, akit bár az egyik legkiemelkedőbb római költőként emlegetünk, elsősorban a szerelmi költészet édesszavú költőjeként tartja számon az utókor.
Mexikói táj magyar ecsettel  
Teásbögre-dísz és Salma Hayek-mozi után musical lett Fridából, a közép-amerikai festészet egyik igazán egyéni hangú képviselőjéből.
“…nem kell aggódnunk Krúdy jövője miatt”  
Beszélgetés Krúdy Gyuláról az íróról és a magánemberről és Kemény Gábor Krúdy körül című, 16 stilisztikai tanulmányt tartalmazó kötetéről.
Glenn Close 70  
Saját bevallása szerint a magánéletben normális, a filmvásznon azonban őrült és meggondolatlan dolgokat is művelhet.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) Wrigley Jr., a rágógumikirály című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Gasztro

Wrigley Jr., a rágógumikirály

Szerző: / 2017. január 28. szombat / Gasztro, Sztárkonyha   

William Wrigley Jr., a Wrigley's rágógumi feltatlálója (Fotó: wrigley.com)Nem gondolnánk, de életünk meghatározó része, mindig velünk van, kis helyen is elfér: a rágógumi. És akinek köszönhetjük: 85 éve, 1932. január 26-án hunyt el William Wrigley Jr., a rágógumikirály, a Wrigley gyár alapítója.

Sima, mentolos, sárgadinnyés, görögdinnyés, citromos, kólás, narancsos, epres, lap, drazsé, felfújható, olvadós. Életünk meghatározó része, mindig velünk van, kis helyen is elfér: a rágógumi. És akinek köszönhetjük: száznegyvenöt éve, 1861. szeptember 30-án született Philadelphiában William Wrigley Jr., a rágógumikirály, a Wrigley gyár alapítója.

Tíz éves korától dolgozott édesapja szappanfőzdéjében, három évvel később pedig már ügynökként járta az országot, a családi portékát árulva. Unokatestvérével közösen alapított gyárukban először szappant gyártottak, majd áttértek a sütőpor előállítására. William Wrigley – kiváló marketing-érzékről téve tanúbizonyságot – azzal a fogással próbálta szélesebb körben is eladni termékét, hogy ajándékcsomagocskákat mellékelt a sütőporhoz. Mint azóta számtalanszor, most is az ajándék lett a népszerűbb, így a Wrigley gyár profilt váltott és át is állt a rejtélyes összetételű gumi gyártására. (A rágógumit az indiánok által is rágcsált szapotilfa csikle elnevezésű nedvéből gyártották, az eredeti recept fenyőgyantát és parafint is tartalmazott – a “gumibázis” ma már szintetikus alapanyagokból készül és összetétele kereskedelmi titok.)

Wrigley\'s rágógumik (Fotó: wrigley.com)

Az 1910-es évektől Wrigley fodormentás rágógumija Egyesült Államok szerte hatalmas népszerűségnek örvendett, ám ő semmit sem bízott a véletlenre, hatalmas összegeket költött reklámokra. A hatékony reklám kulcsának azt tartotta, hogy minél tömörebben, minél többször kell elmondani az üzenetet – emellett azért gyönyörű lányok tucatjait alkalmazta, akik a nagyvárosban sétálva ingyen rágógumit osztogattak a járókelőknek. Vállalata egyre nőtt, a gyáros a Time magazin 1929-es évfolyamának egyik címlapján is pózolt. A tízes években már a Wrigley uralta az amerikai rágógumi-piacot, pozíciója csak erősödött, amikor előrukkoltak azzal az újítással, hogy minden egyes rágógumi külön védőpapírt kapott.

A rágógumikirály vagyonát más befektetésekben kamatoztatta, hatalmas – elsősorban turisztikai célú – fejlesztéseket hajtott végre a Los Angeles-i part közelében fekvő Catalina szigeten, valamint Arizona államban. Emellett kedvelte az élet jó dolgait, szeretett nagy lábon élni. Országszerte hatalmas birtokai voltak, s igazi amerikai iparmágnáshoz méltóan saját baseball csapata is volt (mégpedig nem is akármelyik, hanem a Chicago Cubs).

William Wrigley Jr. 71 éves korában, 1932. január 26-án hunyt el. Halála előtt 34 millió dollárra rúgó vagyonát, valamint a rágógumi titokzatos összetételéről készült receptet fiára és lányára hagyta. A recept sikerét bizonyítja, hogy a “jelenlegi” William Wrigley – a gyáralapító ükunokája – 3,4 milliárd dolláros vagyonával hatvanötödik a Forbes magazin által a leggazdagabb amerikaiakról készített listán. A Wrigley-féle rágógumit a második világháborúban a fronton is bevetették: a cég hadiszállító lett, mert a rágógumit nyugtató hatásúnak koncentráló-képességet növelő hatásúnak mondták. A katonák később Európában osztogatták az ellátmányt (persze mindig hatalmas gyermektömeg kísérte őket) és a rágógumi ezzel megérkezett az öreg kontinensre is. A rágóguminak ma számtalan fajtája létezik és még a fogorvosok sem tagadják, hogy fogazat- és fogínyerősítő, továbbá tisztító hatása van.

William Wrigley Jr., a Wrigley gyár alapítója (1861-1932) (Fotó: wrigley.com)

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek