2017. október 22.  Vasárnap
Pára 9 °C Pára
Rovatok
2017. október 22.  Vasárnap   Előd
Pára 9 °C Pára

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története

Turay Ida, mindenki Dusikája

Eger várának védelme

50 éves a Hair musical

A teremtő lángész – Egy kultuszkép története  
Madarász Viktor halálának centenáriuma alkalmából A teremtő lángész - Egy kultuszkép története címmel kamarakiállítás nyílt nyílt az MNG-ben.
Turay Ida, mindenki Dusikája  
110 éve, 1907. szeptember 28-án született Rákospalotán Turay Ida, a múlt századi magyar színjátszás egyik legközkedveltebb alakja.
Eger várának védelme  
465 évvel ezelőtt, 1552. október 17-én Dobó István kapitány vezetésével az egri vár védői visszaverték az ostromló török hadat.
50 éves a Hair musical  
50  éve, 1967. október 17-én mutatták be a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozó mozgalom jelképévé vált Hair című musicalt.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – A hőlégballon napja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – A hőlégballon napja

Szerző: / 2011. augusztus 22. hétfő / Kultúra+, Nap képe   

Az ember első szabad légi utazása 1783. november 21-én játszódott le. A két árboc közé felfüggesztett ballonburkolatot egy emelvényről hevítették fel, amelynek oldalait szövettel borították be.

A ballon a két utassal Bois de Boulogne -ban, a Muette vadászkastély parkjából melkedett a magasba. A pilótáknak körülbelül 25 percig sikerült a levegőben tartaniuk a ballont. Útjuk során átrepülték a Szajnát, az Invalidusok temploma és a Katonai Iskola között tekintélyes magasságban ellebegntek Párizs felett, végül a város szélén az odasereglő tömegek üdvözlése közepette minden nagyobb nehézség nélkül ereszkedtek a földre.  Augusztus 21. a hőlégballon sport napjává vált.

31. Magyar Nemzeti Bajnokság és a 11. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballonverseny (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A 31. Magyar Nemzeti Bajnokság és a 11. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballonverseny résztvevői felszálláshoz készülődnek Debrecen határában.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek