2017. június 28.  Szerda
Zápor 30 °C Zápor
Rovatok
2017. június 28.  Szerda   Levente, Irén
Zápor 30 °C Zápor

Jean-Jacques Rousseau vallomása

Antoni Gaudí mesterműve

Karinthy-sors

Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney

Jean-Jacques Rousseau vallomása  
Jean-Jacques Rousseau francia író és filozófus, a felvilágosodás képviselője 305 éve, 1712. június 28-án született.
Antoni Gaudí mesterműve  
1852. június 25-én született Antoni Gaudí katalán építész, akinek ellentmondásos személyiségét mutatja, hogy az évek során művészete egyre gazdagabbá, újszerűbbé vált, míg ő maga ifjúkorához képest egyre vadabb és megszállottabb lett.
Karinthy-sors  
130 éve, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom egyik legeredetibb és legkiválóbb egyénisége.
Az egykori Beatle: Sir Paul McCartney  
Sir Paul McCartney a Guinness-rekordok szerint minden idők legsikeresebb zeneszerzője és előadóművésze, aki több mint százmillió lemezt és ugyanennyi kislemezt adott el.
Cikk elküldése

Küldd el e-mailben a(z) A nap képe – A hőlégballon napja című cikket ismerősödnek!

Neved:

E-mail címed:

A címzett neve:

A címzett e-mail címe:

Üzenet:

A levelet sikeresen elküldtük!
Köszönjük, hogy tovább küldted cikkünket!

Kultúra+

A nap képe – A hőlégballon napja

Szerző: / 2011. augusztus 22. hétfő / Kultúra+, Nap képe   

Az ember első szabad légi utazása 1783. november 21-én játszódott le. A két árboc közé felfüggesztett ballonburkolatot egy emelvényről hevítették fel, amelynek oldalait szövettel borították be.

A ballon a két utassal Bois de Boulogne -ban, a Muette vadászkastély parkjából melkedett a magasba. A pilótáknak körülbelül 25 percig sikerült a levegőben tartaniuk a ballont. Útjuk során átrepülték a Szajnát, az Invalidusok temploma és a Katonai Iskola között tekintélyes magasságban ellebegntek Párizs felett, végül a város szélén az odasereglő tömegek üdvözlése közepette minden nagyobb nehézség nélkül ereszkedtek a földre.  Augusztus 21. a hőlégballon sport napjává vált.

31. Magyar Nemzeti Bajnokság és a 11. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballonverseny (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A 31. Magyar Nemzeti Bajnokság és a 11. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballonverseny résztvevői felszálláshoz készülődnek Debrecen határában.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hozzászólás

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik. A moderálási elvekbe ütköző hozzászólásokat figyelmeztetés nélkül törölhetjük.

Olvastad már?

Kapcsolódó cikkek